Stembus 24: KORTENAKEN

Stembus 24: KORTENAKEN

Stembus 24: KORTENAKEN

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 is Open Vld de grootste partij in Kortenaken. Van de 5.865 stemmen in de gemeente gaan er maar liefst 2.358 naar de blauwe partij, goed voor 40% en 8 zetels. Toch moet Open Vld naar de oppositie, want cd&v (29%), N-VA (16%) en sp.a (15%) vormen samen een coalitie en schuiven de grootste partij zo aan de kant.

6 jaar later, is er veel veranderd in het politieke landschap van Kortenaken. Op 1 januari 2022 nam cd&v-schepen Kristof Mollu de burgemeestersjerp over van partijgenoot Stefaan Devos. Op dat moment is Mollu 34 en daarmee de jongste burgemeester in onze regio. Gemeenteraadslid voor N-VA Guy Vandebergh nam Mollu's verantwoordelijkheden als schepen over.

Herbekijk: eedaflegging Kristof Mollu (15/12/2021)


Voor de gemeenteraadsverkiezingen van dit jaar richt Kristof Mollu een nieuwe, lokale partij op: KORTbij. met een knipoog naar de naam van de gemeente. Verschillende politici stappen mee in die nieuwe partij. Het gaat niet alleen om leden van cd&v, maar ook om politici met een achtergrond bij Open Vld en Vooruit. Daarnaast staan ook 6 nieuwe kandidaten op de lijst, die nooit eerder aan politiek gedaan hebben.

"We zijn een hechte groep die wil werken voor de gemeente Kortenaken, voor onze eigen inwoners, los van de Nationale politiek." Kristof Mollu, KORTbij

N-VA

Bij N-VA verandert er dan weer weinig tegenover de vorige verkiezingen. Ook dit jaar zal Niels Willems (428 voorkeursstemmen in 2018) de lijst voor N-VA trekken. Volgens hem was er binnen de partij weinig nood om van naam te veranderen, omdat ze met N-VA de voorbije jaren sterk hebben kunnen wegen op het Kortenaakse beleid.

"We zijn heel tevreden met het parcours dat we sinds 2012 hebben afgelegd. Een palmares waar we fier op kunnen zijn." Niels Willems, N-VA
"We hebben ook mensen op onze lijst die nooit aan politiek gedaan hebben, maar nu voluit mee willen werken voor de inwoners van Kortenaken." André Alles, WIJ Kortenaken

WIJ KORTENAKEN

Open Vld houdt het dit jaar wel voor bekeken. Veel liberalen sluiten zich aan bij een nieuwe beweging: WIJ Kortenaken. Volgens lijsttrekker André Alles, die eerder al burgemeester van Kortenaken was, was die verandering nodig, omdat ze ook jongere gezichten willen aantrekken op hun lijst. Op die lijst staan op dit moment 6 mensen die jonger zijn dan 30 jaar.

VOORUIT

Omdat de verkozenen voor Vooruit mee in KORTbij stappen, lijkt de socialistische partij verleden tijd te zijn in Kortenaken. Maar ook daar komt verandering in: vorig jaar beslisten enkele socialisten om alsnog een doorstart te maken. Ze starten samen een nieuwe lijst, met Anne Jordens aan het roer, gewoon als Vooruit.

"Wij gaan voluit voor de mensen, de zorg en het algemeen welzijn van onze inwoners." Anne Jordens, Vooruit
"Kortenaken is landelijk, is boers, en moet zo blijven." Raf Gacoms, Vlaams Belang

VLAAMS BELANG

Een ander nieuw gezicht deze gemeenteraadsverkiezingen is Raf Gacoms, hij komt voor het eerst op in de gemeente met Vlaams Belang. Ondanks zijn geringe ervaring in de politiek, heeft hij naar eigen zeggen veel geleerd door afgelopen legislatuur naar gemeenteraden te komen. Volgens hem heeft Kortenaken nood aan Vlaams Belang, omdat ze willen strijden tegen de verstedelijking.


INSPRAAK & ADVIESRADEN

In Kortenaken zijn de voorbije 6 jaar heel wat ambitieuze projecten gerealiseerd. Zo was er bijvoorbeeld de maandenlange renovatie van het nieuwe recyclagepark, de herbestemming van de kerk in Hoeleden, en de plannen voor de bouw van een nieuw wooncomplex langs de Comperenberg dat midden 2026 klaar moet zijn. Maar volgens de oppositie hebben de inwoners van Kortenaken vaak te weinig, of te laat inspraak gekregen in die projecten.

André Alles (WIJ Kortenaken) haalt het voorbeeld van de kerk op het Kerkplein in Hoeleden aan. Tegen eind volgend jaar wordt die kerk omgevormd tot buurthuis en bibliotheek, met ruimte voor andere activiteiten zoals voorstellingen. André Alles vindt het niet kunnen dat inwoners pas na het finaliseren van die plannen door het gemeentebestuur uitgenodigd werden voor een infomoment: "Inspraak moet je hebben voor er grote werken beginnen, dat is belangrijk voor de inwoners."

Vlaams Belang wil zelfs een stapje verder gaan, bijvoorbeeld met een volksraadpleging bij grotere gemeentelijke projecten. Zo is hij er voorstander van dat inwoners uitgenodigd worden om in een stemhokje te gaan stemmen, voor een project groen licht krijgt.

"Wij zijn voor referenda, voor inspraak van de inwoners zodat zij mee beslissingen kunnen maken. Kortenaken is hun toekomst." Raf Gacoms, Vlaams Belang

Vooruit-lijsttrekker Anne Jordens maakt zich dan weer zorgen over de toekomst van de adviesraden in de gemeente, waarbij ervaringsdeskundigen hun zegje kunnen doen. De voorbije jaren ving ze vaak op dat die adviesraden liever willen afbouwen, omdat ze naar eigen zeggen te weinig geconsulteerd worden.

Huidig burgemeester Kristof Mollu beweert dat KORTbij zeker niet van plan is om die adviesraden af te bouwen, de partij wil ze in de toekomst zelfs meer betrekken. Mollu haalt het voorbeeld aan van de Vrije Tijdsraad, die vorig jaar nog een heel memorandum geschreven heeft om aan de gemeenteraad te overhandigen. Maar volgens hem ligt het probleem ook bij de motivatie van sommige adviesraden. In het begin van een legislatuur zijn leden van die adviesraden zeer betrokken om mee na te denken, maar dat brokkelt volgens hem af naarmate de legislatuur vordert. 

Ook lijsttrekker voor N-VA Niels Willems benadrukt het belang van inspraak, maar zegt ook dat die er vooral moet zijn om de concrete invulling van bepaalde projecten te bespreken. De beslissing of een groot project er al dan niet komt, is volgens hem de bevoegdheid van de gemeenteraad.

"Je kan niet zomaar voor elke gemeentelijke beslissing inspraak vragen, dan ga je een beetje voorbij het democratisch proces." Niels Willems, N-VA

WEGENWERKEN EN WATERZUIVERING

De voorbije jaren heeft Kortenaken nauw samengewerkt met Aquafin om de historische achterstand in de rioleringsgraad en de zuiveringsgraad van de gemeente weg te werken. In 2018 had Kortenaken een zuiveringsgraad van amper 1%, al het afvalwater liep toen rechtstreeks en ongezuiverd de Velpe in. Vandaag, 6 jaar later, heeft de gemeente dat cijfer kunnen opkrikken naar 20%. Dat komt onder meer door de investering van zowel de gemeente, Aquafin en Fluvius in een nieuw zuiveringsstation aan rotonde De Hoef in april 2021. 

Begin dit jaar werd bekendgemaakt dat Kortenaken een tweede waterzuiveringsstation gaat bouwen in de Diestsestraat, op de grens met Halen. Ook in deelgemeenten Waanrode, Kersbeek-Miskom en Hoeleden worden projecten opgestart met gescheiden rioleringen. Met de investeringen wil de gemeente de zuiveringsgraad verdubbelen naar 40%.

HERBEKIJK: Kortenaken krijgt tweede waterzuiveringsstation (04/02/2024)


De gemeente maakt van die rioleringswerken telkens gebruik om ook de weginfrastructuur opnieuw aan te leggen, en de fietspaden te verbeteren. 

ZORG VOOR KWETSBARE INWONERS

Vereenzaming is een groot probleem in heel ons land, en ook Kortenaken wil daar de komende legislatuur op inzetten. In de gemeente zijn verschillende inwoners die niet veel naar buiten komen, bijvoorbeeld omdat ze niet mobiel genoeg zijn om hun deur uit te gaan.

Lijsttrekker voor N-VA Niels Willems wil graag een buurtwerking zien in de gemeente, waar eenzame inwoners actief worden opgespoord om ze terug te betrekken bij de warme gemeenschap die er volgens hem in Kortenaken is. Ook Vooruit-lijsttrekker Anne Jordens is zich bewust van de nood naar zorg voor kwetsbare inwoners. Zij wil met haar partij graag opnieuw werk maken van het aanbieden van warme maaltijden.

"We willen er zelfs werk van maken om die warme maaltijden zelf in de gemeente terug te bereiden. We willen ook een link leggen naar de scholen toe, om het probleem van de lege brooddozen aan te pakken." Anne Jordens, Vooruit

Vlaams-Belang wil dan weer graag een dagverblijf openen in Kortenaken, waar kwetsbare inwoners ondergebracht kunnen worden voor een dagopvang. Op die manier kan je volgens de partij die inwoners specifiekere hulp aanbieden, en ineens ook de druk op het rusthuispersoneel verlichten. 

Burgemeester Kristof Mollu wil daarnaast ook extra inzetten op de jongeren in Kortenaken. Zo wil hij op verschillende speeltuinen op het grondgebied een zogeheten wensput plaatsen, waar jongeren via een briefje anoniem ideeën kunnen pitchen aan het gemeentebestuur. De gemeente heeft ook subsidies gekregen voor een mini-gamehall in de sporthal, waarbij een maatschappelijk assistent een halve dag per week spelenderwijs in gesprek gaat met jongeren. Hier zouden jongere inwoners ook zelf kunnen binnenspringen met vragen of problemen. 

FUSEREN OF NIET?

Er liggen op dit moment verschillende scenario's op tafel voor de gemeente om een fusie aan te gaan met bijvoorbeeld Bekkevoort, Geetbets of Tielt-Winge. De meeste partijen zeggen dat ze afhankelijk zijn van de beslissingen op een hoger beleidsniveau. KORTbij, Vlaams Belang en N-VA zijn tegen een fusie met andere gemeenten, Vooruit stemt voor. WIJ Kortenaken wil vooral zelf kunnen kiezen met welke gemeenten een fusie zou volgen.

"Als de beslissing van hogerhand valt, dan worden we misschien gefuseerd met Diest of Tienen. En dan is het landelijke karakter van onze gemeente volledig weg." André Alles, WIJ Kortenaken

3 stellingen voor elke lijsttrekker

Bekijk meer nieuws over:

Gerelateerd nieuws

  • Kortenaken zoekt geschikte locatie om 3 nieuwe voetbalvelden aan te leggen

    Kortenaken zoekt geschikte locatie om 3 nieuwe voetbalvelden aan te leggen

  • DJ-legende Laurent Garnier treedt dit weekend op in Hoeleden: UITVERKOCHT

    DJ-legende Laurent Garnier treedt dit weekend op in Hoeleden: UITVERKOCHT

  • Federale politie patrouilleert te paard in politiezone Hageland

    Federale politie patrouilleert te paard in politiezone Hageland

  • Kortenaken maakt plaats voor 2 deelwagens aan kerk van Hoeleden: "Eenvoudig te bestellen via smartphone"

    Kortenaken maakt plaats voor 2 deelwagens aan kerk van Hoeleden: "Eenvoudig te bestellen via smartphone"

  • Speelbos in Kortenaken uitgebreid met nieuw speeltuintje uit hout

    Speelbos in Kortenaken uitgebreid met nieuw speeltuintje uit hout