Stembus 24: KORTENBERG

Stembus 24: KORTENBERG

Stembus 24: KORTENBERG

Bekijk hier onze uitzending over de gemeenteraadsverkiezingen in Kortenberg met lijsttrekkers Alexandra Thienpont (Team Burgemeester), David Haelterman (UnieK Kortenberg), Hans Vanhoof (N-VA), Filip Libin (Groen) en Sofie Lapière (Vooruit-PRO Kortenberg).



Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen worden de kaarten stevig geschud. Cd&v blijft voor een derde opeenvolgende legislatuur aan het roer met net iets minder dan één derde van de stemmen, goed voor 11 zetels. De Christen-democraten gaan een samenwerking aan met de liberalen van Open vld, die na 6 jaar afwezigheid opnieuw hun plaatsje vinden in de meerderheid. N-VA maakt de omgekeerde beweging, na 12 jaar in de meerderheid verhuist de partij naar de oppositie, samen met Groen en Kortenberg Neutrale Visie.

Naamswijzigingen

Maar ook dit jaar ziet het politieke landschap in Kortenberg er heel anders uit, en verschillende partijen ondergingen ook een naamswijziging. Kortenberg Neutrale Visie, de partij die vorige verkiezingen amper één zetel kon bemachtigen, gaat in zee met Vooruit. Samen trekken zij naar de kiezer onder de naam  Vooruit-PRO Kortenberg. Open Vld koos voor de nieuwe naam UnieK Kortenberg, en de de voormalige lijst van cd&v wordt nu aangesproken als Team Burgemeester.

Afgelopen legislatuur

Huidig lijsttrekker van Team Burgemeester, Alexandra Thienpont, heeft bijna haar eerste termijn als burgemeester afgerond. Ze blikt tevreden terug op de projecten die de afgelopen legislatuur gerealiseerd zijn. Zo haalt ze trots de 26 kilometer aan nieuwe fietspaden in de gemeente aan, en benadrukt ze de vergroening en ontharding als rode draad in het beleid van haar partij.

"We hebben een warm beleid gevoerd, de vrouwelijke touch. We hebben Kortenberg verbloemd, voorzien van decoratie en muurschilderingen." Alexandra Thienpont, Team Burgemeester

Ook lijsttrekker van UnieK Kortenberg, het voormalige Open vld, David Haelterman spreekt vol lof over het beleid dat afgelopen legislatuur gevoerd werd. Volgens hem was er een zeer vlotte, fijne samenwerking met de rest van de meerderheid waardoor veel projecten zonder problemen gerealiseerd konden worden.

Petanquehal

Eén van die projecten is de prestigeuze petanquehal achter de Colombasite in de Wijngaardstraat. Midden vorig jaar kwam die er ter vervanging van de voormalige hal op het Sint-Pietersplein in deelgemeente Erps-Kwerps. In totaal betaalde Kortenberg iets minder dan 2 miljoen euro voor de petanquehal, waarvan 340.000 euro betaald werd door de Vlaamse Overheid. Volgens oppositiepartij N-VA ligt dat bedrag veel te hoog.

"Niemand heeft hier achter gevraagd. En op hetzelfde moment zitten heel wat andere sportverenigingen met de handen in het haar zonder subsidies." Hans Vanhoof, N-VA

Maar daar is de meerderheid het niet mee akkoord. Volgens haar gaat het om een uniek project met multifunctioneel gebruik. Zo kunnen ook verschillende voetballers terecht op het terrein, en kan ook de nieuwe cafetaria ingezet worden voor verschillende evenementen.

HERBEKIJK: Jeugdpetanquetoernooi in Kortenberg: "Petanque is vooral een mentale sport" (18/02/2024)

Verenigingsleven

De drie oppositiepartijen vinden dat er de afgelopen legislatuur te weinig aandacht ging naar de verenigingen, zowel in de deelgemeenten als in Kortenberg zelf. Volgens Filip Libin, lijsttrekker voor Groen, zijn er op Kortenbergs grondgebied minstens 10 verenigingen met meer dan 200 leden die meer steun verdienen. Ook volgens Sofie Lapière, lijsttrekker voor Vooruit PRO-Kortenberg, zitten er in de deelgemeenten nog te veel verenigingen te wachten op infrastructuur.

"We mogen niet vergeten dat verenigingen het kloppend hart zijn van de deelgemeenten. Als zij hun werking niet kunnen doen, heeft dat directe impact op de sociale cohesie." Sofie Lapière, Vooruit PRO-Kortenberg

Nieuwe sporthal

Begin september van dit jaar keurt Kortenberg plannen goed voor een nieuw sportcomplex aan de Noodbosweg, vlakbij het recyclagepark. Van de komst van dat gebouw is al zeker 6 jaar sprake, maar dat liep onder meer vertraging op door de coronacrisis. Dat er nood was aan nieuwe sportinfrastructuur was voor elke partij duidelijk, maar volgens UnieK-lijsttrekker David Haelterman werd het ook door hogere overheden belet om in elke deelgemeente nieuwe infrastructuur te voorzien.

"Het enige dat we kunnen doen is infrastructuur bouwen op één locatie, en die hebben we zo centraal mogelijk gekozen." David Haelterman, UnieK Kortenberg

Groen pleit dan weer voor het opmaken van een masterplan waarbij ook de lokale middenstand en verenigingen betrokken worden. Via dat plan willen ze onderzoeken of bestaande sportinfrastructuur uitgebreid kan worden, bijvoorbeeld aan de Colombasite of aan de abdij.

"We denken aan het aanleggen van een speelbos, een blotevoetenpad en misschien wel een zwemvijver." Filip Libin, Groen

Mobiliteit

Ook mobiliteit is tijdens deze verkiezingen voor alle partijen een speerpunt. Bij een navraag van onze redactie aan de inwoners van Kortenberg wordt vaak het probleem van het sluipverkeer aangehaald.

"We hebben veel last van verkeer dat alternatieve routes zoekt bij files, dat is onze vloek." David Haelterman, UnieK Kortenberg

UnieK Kortenberg noemt de ligging van de gemeente tussen Leuven en Brussel zowel een zegen als een vloek. Volgens lijsttrekker David Haelterman zorgt de centrale ligging tussen de E40, E19 en E314 ervoor dat de gemeente meteen vast zit zodra er iets gebeurt op die wegen. Eind 2022 organiseerde de burgemeester van Kortenberg, Alexandra Thienpont, al eens een groot overleg over sluipverkeer met alle gemeenten tussen Leuven en Brussel. Zo wou ze voorkomen dat elke gemeente op z'n eentje maatregelen neemt, die mogelijk een negatieve impact hebben op het verkeer in de andere gemeenten, zoals toen soms het geval was.

HERBEKIJK: Thienpont wil groot overleg over sluipverkeer met alle gemeenten tussen Leuven en Brussel (07/12/2022)

Volgende legislatuur moeten we de eerste resultaten van dat overleg te zien krijgen, maar ook deze legislatuur werden al verschillende maatregelen genomen tegen dat sluipverkeer. Naar aanleiding van de dorpskernvernieuwing werden bijvoorbeeld flitspalen geïnstalleerd, bloembakken geplaatst, en in een straat werd de verkeerssituatie gewijzigd naar uitgezonderd plaatselijk verkeer. 

Maar N-VA Kortenberg maakt zich vooral zorgen dat verkeerssituaties niet alleen impact gaan hebben op het sluipverkeer, maar ook op de Kortenbergse inwoner zelf. Lijsttrekker Hans Vanhoof haalt net als Thienpont het voorbeeld aan van de straat die nu uitgezonderd plaatselijk verkeer geworden is. Volgens hem wordt in die straat vaker gehandhaafd op momenten dat er geen sluipverkeer is. Op die manier vindt hij dat de wijzigingen vooral negatief zijn voor de lokale mensen, het tegenovergesteld van wat het bestuur wil bereiken.

Toenemende verstedelijking

En dan is er nog de toename van de verstedelijking van Kortenberg. Alle partijen zijn voorstanden van het groene, landelijke karakter van de gemeente. Voor Vooruit-PRO Kortenberg en Groen staat het hoog op de agenda dat jonge, lokale gezinnen prioriteit krijgen om in eigen gemeente te blijven wonen.

Sofie Lapière van Vooruit-PRO Kortenberg denkt bijvoorbeeld aan erfpacht, waarbij de grond eigendom blijft van de gemeente, en enkel het gebouw of de woning wordt aangekocht. Groen zou liever samenwerken met een sociaal huurkantoor, waardoor huizen sneller verhuurd kunnen worden aan jongeren onder de marktprijs.

"Andere mogelijkheden zijn bijvoorbeeld tiny houses, co-housing en kangoeroewoningen" Sofie Lapière, Vooruit-PRO Kortenberg
"Er zijn systemen, net als in Leuven, om als koper niet te betalen voor de grond. Dat maakt het al een stuk goedkoper." Filip Libin, Groen

3 stellingen voor elke lijsttrekker in Kortenberg

Gerelateerd nieuws

  • Hans Vanhoof (N-VA Kortenberg) op laatste moment in het Vlaams parlement

    Hans Vanhoof (N-VA Kortenberg) op laatste moment in het Vlaams parlement

  • Kortenberg zoekt vrijwilligers en standhouders voor kerstmarkt

    Kortenberg zoekt vrijwilligers en standhouders voor kerstmarkt

  • Politiezone HerKo organiseert infoavond over buurtinformatienetwerken

    Politiezone HerKo organiseert infoavond over buurtinformatienetwerken

  • Kortenberg krijgt een nieuw sportcomplex: "Er is nood aan een sporthal en tennisvelden"

    Kortenberg krijgt een nieuw sportcomplex: "Er is nood aan een sporthal en tennisvelden"

  • Filip Libin wordt lijsttrekker van Groen in Kortenberg, Mia Vandervelde duwt de lijst

    Filip Libin wordt lijsttrekker van Groen in Kortenberg, Mia Vandervelde duwt de lijst