Stembus 24: LUBBEEK

Stembus 24: LUBBEEK

Stembus 24: LUBBEEK

Bekijk hier onze uitzending over de gemeenteraadsverkiezingen in Lubbeek met lijsttrekkers Theo Francken (N-VA Plus), Hugo Simoens (cd&v), Gilberte Muls (Lubbeek Leeft), Liesbeth Smeyers (Groen), Antoon Verlinden (Vooruit) en Nathalie Zaman-Piot, tweede plaats op de lijst van Vlaams Belang.

Het landelijke Lubbeek is breed uitgestrekt en heeft tegenwoordig meer dan 15.000 inwoners. De gemeente ligt vlak naast Leuven en wordt al 12 jaar bestuurd door Theo Francken. Zijn N-VA heeft 9 zetels en bestuurde de voorbije 6 jaar met CD&V. Groen en Lubbeek Leeft voerden oppositie met Open Vld. Maar die laatste partij wordt opgeslorpt door N-VA. De nieuwe lijst draagt de naam N-VA Plus.


Kandidaten

“Wij hebben een afspraak gemaakt met Open Vld, zij waren vragende partij voor een samenwerking”, legt Francken uit. “We hebben dat bekeken, en zijn voor N-VA Plus gegaan. Ze hebben vijf plaatsen op de lijst, en die samenwerking verloopt zeer goed”, zegt Francken.

HERBEKIJK: Reportage over N-VA Plus (02/01/2024)


De voorbije 6 jaar was CD&V de partner van N-VA. Al was de verdeling opmerkelijk, want CD&V kreeg 1 schepenambt.

“De verhouding was inderdaad niet juist”, geeft Hugo Simoens toe. “Als we opnieuw meebesturen, is dat iets wat we absoluut gaan rechttrekken”, besluit hij.

Komen opnieuw op vanuit de oppositie, Lubbeek Leeft en Groen.

“Als ik kijk naar de projecten die gerealiseerd zijn, ben ik daarin erg teleurgesteld.” Gilberte Muls, Lubbeek Leeft

Muls is naar eigen zeggen vooral teleurgesteld over hoe het project rond de fietsinfrastructuur verlopen is.

Ook Groen-lijsttrekker Liesbeth Smeyers vindt dat. “We blijven op onze honger zitten. We hebben bijvoorbeeld te weinig ambitie gezien rond het thema fietspaden, mobiliteit en deelmobiliteit”, besluit Smeyers.

En dan zijn er nog twee nieuwkomers.

“Het aantal partijen verminderde. Er is een fusie waarbij Open Vld opgegeten is door N-VA”, zegt Antoon Verlinden.

“Bij de verkiezingen moeten de mensen een keuze hebben. Daarom zijn wij met Vooruit terug opgestaan.” Antoon Verlinden, Vooruit

“Wij komen op vraag van onze achterban, de inwoners van Lubbeek, op. Er was effectief vraag naar”, zegt Nathalie Zaman-Piot. “We hebben een heel mooie groep, met Eddy Elyn als lijsttrekker”, voegt ze eraan toe.

Fietsinfrastructuur

Lubbeek blijft overal slecht scoren op vlak van fietsinfrastructuur. Het gemeentebestuur lanceerde ondertussen wel Lubbeek fietst en werkt aan een inhaalbeweging.

HERBEKIJK: Reportage over fietsrapport (26/09/2023)


“We zitten nu vol in die ontwikkeling. Op dit moment zijn ze fietspaden aan het aanleggen op de Geestbeek en op Schubbeek”, zegt Francken. “We zijn ook fietspaden aan het aanleggen in de Boutersemstraat in Binkom, dus we zijn er volop mee bezig”, aldus Theo Francken.

Maar te laat volgens de oppositie.

“Dat Lubbeek fietst-verhaal was voor ons iets bizar. De fietsersbond had al een mooi zicht op alle knelpunten in de gemeente”, zegt Liesbeth Smeyers.

“Plots kwam er een werkgroep om te beslissen wat al lang duidelijk was: er zijn een aantal fietspaden die dringend aan renovatie toe zijn. Dat wist iedereen al lang.” Liesbeth Smeyers, Groen

“De grootste vraag van de inwoners in 2018 was: doe iets aan de fietspaden. Dan zou je toch denken dat het beleid vanaf dag 1 plannen maakt om die aan te pakken”, zegt ook Gilberte Muls.

“De werkgroep Lubbeek fietst is pas opgericht in 2021. De plannen pas opgemaakt in 2022. Dan is het logisch dat er deze legislatuur geen investeringen gebeurd zijn.” Gilberte Muls, Lubbeek Leeft

Ook Vooruit-lijsttrekker Antoon Verlinden vindt dat het probleem niet snel genoeg is aangepakt en dat er naar alternatieven moet gekeken worden.

“Gewoon het probleem vaststellen, maar niet aanpakken: zo gaan we niet vooruit.” Antoon Verlinden, Vooruit

“We denken dat er vorige legislatuur meer gebeurd is, maar je kan enkel naar de toekomst kijken. We hebben het Lubbeek fietst programma, we willen ook inzetten op een plek voor de voetgangers en we bekijken of we meer moeten handhaven. Het gaat niet op om enkel te zeggen dat we voor fietsers zijn, we moeten ervoor zorgen dat ze altijd veilig kunnen fietsen.” Hugo Simoens, cd&v

Mobiliteit

Handhaven, het woord is gevallen.

“Dat is niet mijn stijl”, reageert Hugo Simoens op bovenstaande video. “Ik denk dat een burgemeester overal moet verbinden. Je kan niet iemand anders schofferen en dan verwachten dat ze meewerken”, zegt Simoens.

“Het gemeentebestuur van Leuven is niet de vijand van Lubbeek. De problemen van Lubbeek, bevinden zich in Lubbeek zelf. Als iedereen voor zijn deur veegt dan is heel de straat proper. Dat moeten we in Lubbeek doen.” Hugo Simoens, cd&v

“Dat slaat helemaal nergens op. De andere partijen zouden niets zeggen”, reageert Francken. “Ik kom er voor op, ik pik dat niet. Als de Lindenaren dat melden, dan ben ik een burgemeester die daar tegen ageert. De anderen niet. Dan moeten de mensen maar stemmen op wie ze denken dat zijn mond durft open te doen tegen het grote Leuven”, aldus Francken.

Nieuwe school in Pellenberg

Case closed. Waar er ook nog discussie over bestaat, is de verhuis van de school in Pellenberg naar het kasteel Maurissens op de ziekenhuiscampus in Pellenberg. De school opent in 2025, maar opnieuw speelt het thema mobiliteit.

HERBEKIJK: Reportage over nieuwe school in Pellenberg (04/03/2022)

“Voor ons hoort een school in een dorpskern. Mensen slaan daar een praatje en ontmoeten elkaar”, aldus Liesbeth Smeyers. Zij vindt het spijtig dat de school gaat verhuizen. “De mobiliteit gaat een groot probleem zijn. Er is gewoon geen goede oplossing”, zegt ze nog.

“Als iemand vanuit het centrum van Pellenberg naar die locatie moet rijden, dan moet die bergaf rijden langs een weg die de naam fietspad niet waard is”, zegt Verlinden.

“Het is levensgevaarlijk en schiet tekort.” Antoon Verlinden, Vooruit

Doordat de school verhuist uit Pellenberg, kan het dorpsplein wel helemaal vernieuwd worden. Veel partijen vinden wel dat de inwoners onvoldoende zijn gehoord.

“De plannen die daarvoor gemaakt zijn, zijn niet gestoeld op de ideeën en de creatieve inbreng van de inwoners”, zegt Gilberte Muls. “Uit de infovergadering kwamen zoveel ideeën van de inwoners, maar die moeten wel gebruikt worden. Dat zou veel interessanter zijn”, aldus Muls.

“Er komt een veilige mobiliteit naar de school”, reageert Francken.

“Er komt een kiss and ride zone en er zal een volgend jaar een veilige fietsverbinding zijn.” Theo Francken, N-VA Plus

Er zullen bijkomende werken uitgevoerd worden op de Ganzendries, daar zijn we volop mee bezig. Naast de veilige fietsverbinding, komt er ook een echt dorpsplein in Pellenberg”, aldus Francken.

Mobiliteit blijft dus het grote thema in Lubbeek. Het thema fusie lijkt niet echt te spelen de volgende legislatuur. N-VA plus staat er wel voor open, maar dringend is het niet. En de andere partijen mikken vooral op gerichte samenwerking met de buurgemeenten.

Speerpunten

Om af te ronden dan, nog een gericht speerpunt van elke partij.

“Voor ons is punt één dat er bindende referendums komen”, zegt Nathalie Zaman-Piot.

“De burger bepaalt, de burger betaalt.” Nathalie Zaman-Piot, Vlaams Belang

“Nu bepalen lokale besturen wat er gebeurt, maar wij vinden dat de rechtstreekse vorm van democratie een burgerbevraging is. Dat gebeurt hier af en toe, maar wij vinden dat referenda bindend moeten zijn”, aldus Zaman-Piot.

Francken wil Lubbeek dan weer vooral landelijk houden. “Er is veel druk op de woningmarkt. Onze gemeente groeit ook, maar we moeten het wel landelijk houden. Dus niet enkel appartementen bouwen”, aldus Francken.

“Eén derde van de Lubbekenaren is ouder dan zestig”, zegt Simoens.

“Wij zijn de enige partij die een ouderenbeleidsplan op tafel legt.” Hugo Simoens, cd&v

“We moeten meer stappen vooruitzetten om onze grijze massa te activeren. Maar ook voor de zorg van ouderen moeten we meer doen. We hebben al een aantal dingen gedaan, maar we willen nog veel meer doen”, aldus Simoens.

“Het speerpunt voor de verkiezingen is voor ons om Lubbeek voor de toekomst klaar te maken. We hinken decennia achterop in het infrastructuurbeleid en de fietspaden. Er is veel te weinig gebeurd om onze wegen klaar te maken voor de nieuwe mobiliteit”, zegt Verlinden.

Ook bij Lubbeek Leeft vinden ze dat er te weinig geïnvesteerd is in het wegennet. “Wij willen een grote inhaalbeweging maken op vlak van investering en onderhoud. We willen projecten van begin tot einde realiseren met de inbreng van de inwoners. Zo is het geen project van het beleid, maar een project van de inwoners”, besluit Gilberte Muls.

“We willen wijkbudgetten installeren, waarbij bewoners van een bepaalde wijk zelf een project kunnen voorstellen aan de gemeente.” Liesbeth Smeyers, Groen

“Binnen een bepaald budget kunnen ze hun project dan ook laten uitvoeren”, legt Smeyers uit. “Voorbeelden zijn het plaatsen van een speeltuig of een aantal banken. Zo kunnen mensen samen hun wijk vormgeven en de gemeente laten vooruitgaan”, aldus Smeyers.

Theo Francken versus vijf partijen dus in Lubbeek. Francken gaat voor een derde ambtstermijn, maar speelt ook nog mee op andere niveaus.

“Ik zal doen wat mijn partij mij vraagt. We zullen zien hoe dat loopt, dus dat weet ik nu nog niet.” Theo Francken, N-VA Plus

Wij stelden 3 vragen aan elke lijsttrekker

Bekijk meer nieuws over:

Gerelateerd nieuws

  • Lubbeek start vanaf zaterdag met 'fietsbieb' voor kinderen tot 12 jaar

    Lubbeek start vanaf zaterdag met 'fietsbieb' voor kinderen tot 12 jaar

  • Al meer dan 1300 handtekeningen tegen aanpassing lijn 371 Linden-Gasthuisberg: "Amper mensen die opstappen in Hoog-Linden"

    Al meer dan 1300 handtekeningen tegen aanpassing lijn 371 Linden-Gasthuisberg: "Amper mensen die opstappen in Hoog-Linden"

  • Ook Lubbeek Leeft maakt kandidaten bekend voor verkiezingen in oktober

    Ook Lubbeek Leeft maakt kandidaten bekend voor verkiezingen in oktober

  • Vooruit neemt na 12 jaar opnieuw deel aan gemeenteraadsverkiezingen in Lubbeek met Antoon Verlinden als lijsttrekker

    Vooruit neemt na 12 jaar opnieuw deel aan gemeenteraadsverkiezingen in Lubbeek met Antoon Verlinden als lijsttrekker

  • Cd&v Lubbeek stelt volledige lijst voor gemeenteraadsverkiezingen voor

    Cd&v Lubbeek stelt volledige lijst voor gemeenteraadsverkiezingen voor