Stembus 24: ROTSELAAR

Stembus 24: ROTSELAAR

Stembus 24: ROTSELAAR

Bekijk hier onze uitzending over de gemeenteraadsverkiezingen in Rotselaar met lijsttrekkers Jelle Wouters (ROX), Bart De Vos (N-VA), Els Wouters (Nova-Rock), Maarten Mommaerts (anders), Bart Lemmens (Groen) en Sven Weenen (Vlaams Belang).

Het rustige Rotselaar. Gelegen tussen de steden Aarschot en Leuven, gekend van de Plas, gekend van de groene omgeving, maar ook gekend over de hele wereld dankzij een best populair festival in deelgemeente Werchter.

Kandidaten

CD&V zwaait al een halve eeuw lang de plak in Rotselaar, en ook in 2018 is dat niet anders. De partij verzamelt meer dan 34% van de stemmen en levert met Jelle Wouters de burgemeester. De tweede grootste partij, N-VA, is coalitiepartner. De voorbije zes jaar veranderde er veel in het politieke landschap. N-VA en Groen zijn de enige traditionele partijen die nog onder eigen naam opkomen. Het lokale anders blijft ook anders. Open Vld en Vooruit zijn dan weer verveld in Nova-Rock en ook burgemeester Jelle Wouters ruilt het sterke cd&v-merk in voor het lokale ROX.

“Voor mij was het enorm belangrijk als burgemeester dat er een stabiele en een sterke meerderheid zou staan en daar zijn we in geslaagd”, stelt ROX-lijsttrekker Jelle Wouters duidelijk.

“We hebben goed samengewerkt met de coalitiepartner, maar ook in de gemeenteraad over alle partijgrenzen heen. Daar heb ik me als burgemeester echt voor ingespannen.” Jelle Wouters, ROX


Coalitiepartner N-VA blijft dus gewoon N-VA en wil ook blijven doen wat het de voorbije zes jaar heeft gedaan: besturen.

“Ik denk dat we echte verandering hebben kunnen teweeg brengen. In 2018 stelde iedereen vast: er was stilstand in Rotselaar.” Bart De Vos, N-VA


“Wij hebben daar een nieuwe beweging in gebracht”, zegt hij. “Zowel op vlak van participatie, als op vlak van investeringen. Maar altijd zonder de financiële situatie van de gemeente uit het oog te verliezen. Dat is heel belangrijk voor ons en dat is de weg die we verder willen inslaan”, besluit Bart De Vos.

Onder het beleid van ROX en N-VA kwam er onder meer een nieuw plan dat ervoor zorgt dat het groene karakter in de gemeente beschermd blijft en projectontwikkelaars niet langer hun zin kunnen doen. Er werd een nieuwe kleuterschool gebouwd in Werchter en er ging iets minder dan een miljoen euro naar een nieuw jeugdhuis voor de Mena.

HERBEKIJK: Reportage over jeugdhuis De Mena (23/08/2024)


Communicatie

Over één onderwerp is de oppositie het volmondig eens. Het gemeentebestuur krijgt een zware onvoldoende voor communicatie.

"Bijvoorbeeld bij de vele wegenwerken de voorbije jaren in Rotselaar is er slecht gecommuniceerd”, legt Maarten Mommaerts uit.

“Als het spannend wordt of er gebeurt iets onverwacht, dan schiet het gemeentebestuur in een kramp." Maarten Mommaerts, anders


Ook Groen-lijsttrekker Bart Lemmens en Els Wouters van Nova-Rock vinden dat het gemeentebestuur slecht heeft gecommuniceerd.

“Het gemeentebestuur had actiever de lijnen moeten uitzetten in overleg met alle partners.” Bart Lemmens, Groen
“Vertel het gewoon zoals het is aan de mensen." Els Wouters, Nova-Rock


Bestuurspartijen ROX en N-VA hebben naar eigen zeggen hun lesje geleerd en gaan op zoek naar extra communicatiemiddelen.

"Waar je vroeger enkel met je infoblad van de gemeente kon communiceren is dat ruim onvoldoende op dit moment”, geeft Bart De Vos toe. “We zijn op zoek naar nieuwe manieren van communicatie. Ik verwijs naar de WhatsApp-communicatie bij wegenwerken, zodat er heel makkelijk updates kunnen gegeven worden", aldus De Vos.

Ook Jelle Wouters wil meer inzetten op online communicatie. “"Ik wil graag een gemeentelijke app. Zo kunnen inwoners heel snel op hun gsm of iPad zien waarover de gemeente allemaal communiceert en informeert. Dat is voor mij de ambitie”, zegt Wouters.

Participatie

Vlaams Belang, dat voor het eerst sinds 2006 opnieuw opkomt, wil dan weer dat de burger rechtstreeks zeggenschap krijgt.

"Nu wordt alles boven de hoofden van de mensen beslist. Achteraf komt het bestuur dan tot de constatatie dat die beslissing zonder inmenging van de burger genomen is”, zegt Sven Weenen (Vlaams Belang).

“Wij willen dat de burger dichter bij de politiek staat, en dat het bestuur niet meer vanuit een ivoren toren beslissingen neemt.” Sven Weenen, Vlaams Belang

“Na de verkiezingen doet het bestuur gewoon wat het wil”, besluit Weenen.

Burgerbeweging anders mikt op veel meer participatie en wil dat elke deelgemeente een dorpsraad krijgt.

“We willen elk jaar 150.000 euro toekennen aan verschillende dorpsraden.” Maarten Mommaerts, anders


“Zo hebben de dorpsraden ook beslissingsrecht. Zij kunnen dan bepalen waar die middelen heen gaan”, aldus Mommaerts.

"Wij zouden jaarlijks een 150.000 euro willen voorzien in de gemeentelijke budgetten om te verdelen over verschillende dorpsraden. Zodat die jaarlijks ook beslissingsrecht hebben om een deel van de gemeentecenten te kunnen beheren en te bepalen waar die middelen naartoe gaan."

Dorpskern

Er is verandering op komst in de dorpskern, want er is een plan dat het centrum van Rotselaar nieuw leven moet inblazen.

HERBEKIJK: Reportage over masterplan voor Rotselaar-Centrum (25/04/2024)

“Het is heel belangrijk dat we onze dorpskernen gaan versterken en vernieuwen.” Jelle Wouters, ROX


“We willen nieuwe handelaars en horecazaken aantrekken, daar hebben we dat masterplan voor”, zegt Wouters. “Eerst hier in Rotselaar, want hier is de nood echt hoog. We hebben al een overeenkomst voor de bouw van een Delhaize. Daarnaast willen we nog vier andere winkels of horecazaken aantrekken”, aldus Wouters.

In de plannen is er niet alleen plaats voor ondernemers, het is ook de bedoeling om nieuwe inwoners aan te trekken en dat is belangrijk voor oppositiepartij Groen.

"Voor een ondernemer start, gaat die kijken hoeveel potentiële klanten hij heeft”, zegt Groen-lijsttrekker Bart Lemmens.

“Als je een leeg centrum hebt waar weinig mensen wonen, is dat minder interessant dan een centrum met relatief veel mensen, jonge gezinnen en alleenstaanden.” Bart Lemmens, Groen


“Daarvoor heb je een dichter en meer compact centrum nodig. Dat laat ook toe om de gebieden buiten de dorpskernen open te laten”, besluit Lemmens.

Nova-Rock en anders vinden het dan weer jammer dat er in het nieuwe plan maar voor een klein deel van het centrum plaats is.

"Dat is een eilandproject waar een ontwikkelaar nu een plan voor uitwerkt”, zegt Maarten Mommaerts (anders). “Als je nadenkt over dorpsontwikkeling, dan moet je veel breder naar je visie op dat dorp kijken. Dan bekijk je ook de toegangswegen." Maarten Mommaerts, anders

Klopt, zegt Els Wouters van Nova-Rock. “De zuidzijde van de kerk laat het bestuur nu helemaal links liggen”, zegt ze.

“Ik vind het zonde dat het bestuur niet kijkt naar hoe je daar een mooi geheel van kan maken.” Els Wouters, Nova-Rock


N-VA is er nochtans van overtuigd dat het centrum weer zal bruisen en onderstreept nog een belangrijk element: de komst van ondergrondse parkings.

“Bovengronds heb je handel, woningen en beleving nodig. Dat is cruciaal. Daarnaast kan je de openbare ruimte veel aangenamer inrichten door te vergroenen”, zegt De Vos.

“Dat is een heel belangrijke reden om te zeggen: we gaan die auto ondergronds brengen. We winnen daarmee aangename, fijne ruimte voor onze inwoners die optimaal kan benut worden." Bart De Vos, N-VA

Mobiliteit

Wat het hoofdstuk mobiliteit betreft, heeft Nova-Rock een opvallende mening over de voorrang van rechts. Die moet op de schop.

“Dat is dikwijls erg verwarrend en gevaarlijk”, zegt Els Wouters. “We hebben verschillende plaatsen in Rotselaar waar de regel niet duidelijk is. Ook fietsers nemen daar hun voorrang van rechts. Terecht, maar dat zorgt soms wel voor erg gevaarlijke situaties”, legt ze uit.

Vlaams Belang stelt de trajectcontroles dan weer in vraag.

HERBEKIJK: Reportage over trajectcontrole in de Walenstraat (22/09/2023)


“Je kan Werchter niet binnen of buiten zonder een trajectcontrole voorbij te rijden, moet dat echt?”, vraagt Vlaams Belang-lijsttrekker Sven Weenen zich af.

“Wij zijn voor veiligheid, maar bestuurders letten meer op hun snelheid dan op het verkeer. Ik denk niet dat dat veel met veiligheid te maken heeft, maar meer met het spijzen van de kas.” Sven Weenen, Vlaams Belang


Voor Groen is het cruciaal dat de gemeente zo snel mogelijk klimaatneutraal wordt.

"We willen dat de gemeente stopt met fossiele brandstoffen te verwarmen”, legt Bart Lemmens uit. “Dat gebeurt nog om de gemeentelijke gebouwen, de scholen of de Mena te verwarmen. Wij willen die gebouwen energiezuinig maken." Lemmens, Groen

Aanslepende dossiers

En dan zijn er nog de aanslepende dossiers rond de Aarschotsesteenweg in Wezemaal en de rotonde aan het Wingepark richting autosnelweg. Het Agentschap Wegen en Verkeer moet die werken uitvoeren, na jaren is er eindelijk een doorbraak om de komende legislatuur aan de slag te gaan.

"De rotonde en de steenweg op Holsbeek, daar zijn de plannen goedgekeurd en de middelen zijn ook voorzien door de Vlaamse Overheid. Dat is historisch”, zegt Jelle Wouters (ROX). “Voor de Aarschotsesteenweg richting Wezemaal zijn de plannen ook goedgekeurd. Dat is 25 jaar niet gelukt. Die plannen zijn definitief”, besluit Wouters.

Het is nu aan de inwoners van Rotselaar om te bepalen wie er de volgende zes jaar aan de knoppen zit in hun gemeente.

Wij stelden 3 vragen aan elke lijsttrekker

Bekijk meer nieuws over:

Gerelateerd nieuws

  • Rotselaar lanceert brochure met nuttige informatie voor kandidaat-ondernemers

    Rotselaar lanceert brochure met nuttige informatie voor kandidaat-ondernemers

  • Rock Werchter lanceert "Schuerkalender" naar aanleiding van 50e verjaardag

    Rock Werchter lanceert "Schuerkalender" naar aanleiding van 50e verjaardag

  • Euforie bij Sportief Rotselaar na overwinning tegen Betekom en droomstart in derde amateur met leidersplaats

    Euforie bij Sportief Rotselaar na overwinning tegen Betekom en droomstart in derde amateur met leidersplaats

  • Ongeval met drie wagens op Provinciebaan in Rotselaar: één bestuurder lichtgewond afgevoerd

    Ongeval met drie wagens op Provinciebaan in Rotselaar: één bestuurder lichtgewond afgevoerd

  • Rotselaar vervangt alle straatlampen door energiezuinige ledverlichting

    Rotselaar vervangt alle straatlampen door energiezuinige ledverlichting