Al sinds 1995 draagt Manu Claes (cd&v) de burgemeestersjerp in Scherpenheuvel-Zichem. Hij is daarmee één van de langst zittende burgemeesters van het land. Ook tijdens de vorige gemeenteraadsverkiezingen blijft zijn partij de grootste met 29,8% van de stemmen, goed voor 9 van de 27 zetels. De liberalen van Open VLD vonden de afgelopen 30 jaar hun plekje als coalitiepartner, in 2018 komen ze zelfs heel dichtbij. Ze behalen een sterke score met 28,2% van de stemmen, en nemen 8 van de 27 zetels op. N-VA, Vlaams Belang en Vooruit vormen afgelopen legislatuur de oppositie.
"Ik vind nu wel dat het tijd is voor vernieuwing, dat er ook andere mensen de kans krijgen om de dienst uit te maken." Manu Claes, cd&v
Een nieuwe burgemeester
In oktober is huidig burgemeester Manu Claes voor de eerste keer in 30 jaar niet langer de kopman bij de christen-democraten. Na 5 legislaturen houdt hij het voor bekeken, naar eigen zeggen om anderen de kans te geven om te vernieuwen. Z'n plaats als lijsttrekker wordt overgenomen door Geert Janssens, econoom en ook al gemeenteraadsvoorzitter in de Basiliekstad. Janssens gelooft dat hij waarde kan toevoegen aan de partij, al is hij zich ook bewust van de uitdaging die hij aangaat.
"Mensen gaat altijd vergelijken. Iemand met zo'n ervaring kan je niet snel vergeten." Geert Janssens, cd&v
Ook Open VLD voert veranderingen door tegenover 6 jaar geleden, de partij komt nu op onder de naam BlauwSZ. De partij staat sterk met lijsttrekker Kris Peetermans, de populairste politicus in de Basiliekstad. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen haalde Peetermans meer dan 2.500 voorkeursstemmen vanop plaats 3, geen enkele andere politicus kwam in de buurt. Maar omdat de blauwe partij met een verschil van 300 stemmen één zetel minder haalde dan de christen-democraten, kregen ze niet de optie om de burgemeester te leveren.
"Ik heb mijn droom om burgervader te worden moeten opbergen. Maar deze legislatuur willen we zeker een liberale burgemeester leveren." Kris Peetermans, BlauwSZ
Afgelopen legislatuur
De Rooms-Blauwe coalitie haalt met trots aan dat ze ondanks de corona- en de energiecrisis de personenbelasting heeft kunnen verlagen, van 8,5% naar 8%. Samen met Wegen en Verkeer zijn er ook ingrijpende werken gestart aan het centrum van Averbode, en door de samenwerking met de Baloise Belgium Tour lokt het bestuur ook heel wat volk naar de stad.
Oppositiepartijen
Maar ondanks deze verwezenlijkingen, vindt de oppositie dat er afgelopen legislatuur lang niet genoeg gedaan is. Volgens Allessia Claes, lijsttrekker voor N-VA, zijn er te veel projecten vertraagd of zitten ze in moeilijkheden. Ook Suzy Wouters van Vlaams-Belang en Pieter Boudry van de nieuwe partij StadSZteam zijn van mening dat de huidige meerderheid verschillende beloftes niet is nagekomen.
"We hebben de indruk dat de zaken niet vooruitlopen, en dat onze stad in slaap aan het vallen is." Allessia Claes, N-VA
"De laatste legislatuur van Rooms-Blauw was de legislatuur te veel. Voor ons zijn ze volledig uitgeblust." Pieter Boudry, StadSZteam
Ook oppositiepartij Vooruit is allesbehalve tevreden met het sociale beleid van het stadsbestuur. Scherpenheuvel-Zichem zit maar aan de helft van het aantal sociale huurwoningen die door de Vlaamse overheid zijn opgelegd. De socialisten vinden het daarom nodig dat er betere gesprekken worden gevoerd met projectontwikkelaars die nieuwe woningen neerzetten, zoals die op de Zuidervest.
Nieuw stadspark
De huidige meerderheid (cd&v en Open VLD) wilde de voorbije 6 jaar voor een nieuw stadspark zorgen, naast de site van voormalig zwembad De Beumkes. Maar nog voor die werken van start kunnen gaan, loopt het project met een budget van 2,5 miljoen euro al vertraging op na bezwaarschriften van buurtbewoners. Ondanks die vertragingen is het stadsbestuur nog steeds overtuigd om door te gaan met de plannen. BlauwSZ spreekt van een natuurlijke beleving met recreatie voor jonge gezinnen, een speeltuin en sportfaciliteiten. Geert Janssens van cd&v voegt het idee van een skatepark en een hondenlosloopweide toe. Volgens hem is het interessant dat de volgende meerderheid de vrijheid krijgt om ook nieuwe ideeën toe te voegen aan de plannen.
Dat laatste is ook Pieter Boudry van het nieuwe StadSZteam niet ontgaan. Als hij erin slaagt om in de meerderheid te zetelen, wil hij het hele project van het stadspark herbekijken. Volgens hem moet er eerst nog een keer samengezeten worden met de sportverenigingen van de stad, om te luisteren naar hun noden en voorstellen. Boudry spreekt daarom ook liever over een "sportpark" in plaats van een "stadspark".
Beleving en toerisme
Elk jaar ontvangt Scherpenheuvel-Zichem duizenden toeristen vanuit heel België. Veel gelovigen willen een glimp opvangen van de Basiliek, en dat zorgt voor gezellige drukte overdag. Maar 's avonds valt er volgens de oppositie heel weinig te beleven in de stad. N-VA wil daar met één simpele ingreep al zeker in de zomermaanden verandering in brengen. Vlaams Belang kijkt eerder naar een concrete samenwerking met de ondernemers, en wil werk maken van een lokaal middenstandsplan.
"We kijken naar Diest en Aarschot die elk jaar een zeer interessant zomerprogramma aanbieden. Waarom kunnen wij dat niet?" Allessia Claes, N-VA
"Er moet een duidelijk meldpunt zijn waar ondernemers terechtkunnen voor steun om of de koppen even bij elkaar te kunnen steken." Suzy Wouters, Vlaams Belang
En daar is ook de nieuwe lijsttrekker voor cd&v Geert Janssens zich van bewust. Voor hem is het prioriteit dat de ondernemers en uitbaters in de stad samen naar een economische raad gaan, waar samen met het stadsbestuur kan besproken worden wat nodig is om terug voor bruisende evenementen te zorgen.
Volgens Pieter Boudry van StadSZteam is de avondleegte vooral te wijten aan het beleid van de huidige meerderheid. Boudry zegt dat er al 30 jaar een ondernemersraad beloofd wordt, maar dat die nooit tot stand gekomen is. Hij wil met zijn partij wel meteen werk maken van zo'n raad, waarbij ondernemers samen kunnen zitten om activiteiten te organiseren.
Vooruit wil dan weer meer ondernemers naar het centrum lokken door hen financieel en administratief te ondersteunen, bijvoorbeeld door in de beginperiode geen terrasbelasting te heffen. Verder wil Vooruit ook de mogelijkheden van een verkeersluw centrum onderzoeken, waar enkel ruimte is voor inwoners of leveranciers.
"We moeten proberen om bezoekers te laten parkeren aan randparkings. En dan een gratis pendelbus inzetten om die bezoekers naar het centrum te brengen." Christini Gounakis, Vooruit
Verkeer en mobiliteit
Verder zetten ook alle partijen de strijd tegen zwaar vervoer in de dorpskern op hun verkiezingsprogramma. Na jaren van besprekingen lijkt er nu eindelijk een doorbraak te zijn in dat verhaal. Volgens BlauwSZ worden de laatste stappen gezet, en starten ze op korte termijn met het aanpassen van een honderdtal verkeersborden in de dorpskern, zodat de nieuwe regels doorgevoerd kunnen worden.
N-VA wil daarnaast ook de zone 30 in het centrum van Zichem onder de loep nemen, aan de hand van concrete meetresultaten. Volgens lijsttrekker Allessia Claes moet onderzocht worden of de verlenging van die zone 30 en de flitspalen, die de meerderheid deze legislatuur heeft ingevoerd, ook 's nachts actief moeten blijven. Volgens haar kan het dat die maatregelen een negatief effect hebben op de vlotte doorstroom tussen Scherpenheuvel, Zichem en Averbode.
Communicatie
Vlaams Belang pleit dan weer voor betere communicatie, want volgens lijsttrekker Suzy Wouters is die praktisch onbestaande. Uit een onderzoek blijkt dat de stad enorm slecht scoort op vlak van communicatie naar de inwoners en het eigen personeel, en op die manier kan je geen sterk beleid voeren.
Ook cd&v zet volgende legislatuur een betere dienstverlening hoog op de agenda. Lijsttrekker Geert Janssens ziet in dat inwoners vaak lang moeten wachten op een antwoord, of dat ze geen update krijgen van de situatie.
"We moeten werken aan 2 zaken: de communicatie moet beter, en de opvolging van de oplossing moet sneller." Geert Janssens, cd&v
Nieuwe school
Ten slotte willen de liberalen volgende legislatuur werk maken van een nieuwe school langs de Weg Messelbroek. Zowel de school van Zichem als die van Keiberg zouden naar daar verhuizen, en er zou ook een nieuwe, grote zaal gebouwd worden. Daar zouden zowel de leerlingen van de scholen, als de gymnasten van turnclub THOR terechtkunnen.
"Op die manier kunnen we 2 dossiers behandelen: een goed pedagogisch project voor de scholen, en de groei van turnclub THOR die beperkt wordt wegens gebrek aan ruimte." Kris Peetermans, BlauwSZ
Toevoegen aan startscherm
Deze website heeft een app. Voeg deze toe aan je startscherm om hem te installeren.
1) Druk op de deelknop
2) Druk op 'Zet op beginscherm'