Stembus 24: TERVUREN

Stembus 24: TERVUREN

Stembus 24: TERVUREN

Bekijk hier onze uitzending over de gemeenteraadsverkiezingen in Tervuren met lijsttrekkers Marc Charlier (N-VA), Bram Peters (Groen+Vooruit), Thomas Geyns (Voor Tervuren) en Serge Liesenborghs (Tervuren Unie+Volt).


Geen grote verrassingen in Tervuren bij de verkiezingen van 2018: N-VA, Groen+ en CD&V blijven net zoals de voorbije 6 jaar in de meerderheid, Open Tervuren en Tervuren Unie in de oppositie. Bij N-VA is er in 2020 wel een belangrijke bestuurswissel: burgemeester Jan Spooren wordt provinciegouverneur, huidig burgemeester Marc Charlier neemt z'n sjerp over.

Nieuwe kartels

"Ik ben in 2018, na zes jaar zonder actief te zijn in de politiek, opnieuw opgekomen. Ik ben toen op de lijst van N-VA verkozen tot voorzitter van de gemeenteraad”, zegt Marc Charlier (N-VA).

“Het was eerder onverwacht dat ik burgemeester werd. Het was een aangename verrassing. Erg intens, maar ook heel leerrijk.” Marc Charlier, N-VA


Deze verkiezingen zijn er in Tervuren opvallend veel kartels. Maar liefst 3 van de 4 partijen die opkomen, zijn op voorhand al een samenwerking aangegaan. Groen+ trekt bijvoorbeeld met Vooruit naar de kiezer, Tervuren Unie met de nieuwe beweging Volt Tervuren. Maar het meest opvallende kartel is ongetwijfeld Voor Tervuren, een samensmelting van de liberale oppositiepartij Democraten Tervuren, vroeger Open Tervuren, en meerderheidspartij CD&V.

"Sinds het kartel ontstaan is, geeft dat een andere manier van samenwerken”, vindt Charlier. “Dat kartel heeft nu 2 mensen aan boord in het college. Zij staan met één been in de meerderheid en met het andere in de oppositie. Dat hebben we gevoeld. Er zijn bepaalde programmapunten waar hun standpunt van de ene op de andere dag werd gewijzigd, zoals in het Ruimtelijk Uitvoeringsplan. Daar was geen samenwerking meer mogelijk”, aldus Charlier.

Niet tweede schepen Kristina Geyskens maar Thomas Geyns is lijsttrekker voor Voor Tervuren. Hij is advocaat en zetelde de afgelopen 6 jaar al in de gemeenteraad. Samenwerken met CD&V noemt hij een logische keuze.

"CD&V en de Democraten Tervuren hebben dezelfde waarden. Wij zijn tegen de betutteling van de overheid en willen de mensen meer vrijheid geven. We willen ondernemerschap stimuleren en waarderen”, legt Geyns uit.

“We hebben een groots investeringsplan voor onze infrastructuur, die totaal verouderd is. Dat is een groot verschil met N-VA. Dat is wat de democraten, liberalen en CD&V heeft samengebracht.” Thomas Geyns, Voor Tervuren


“Het is opvallend, want oorspronkelijk zijn die twee partijen rivalen”, zegt Groen+Vooruit-lijsttrekker Bram Peters. “Ze hebben niet helemaal dezelfde ideologie. Ik vind het een opvallende beweging om samen in kartel te gaan. Maar gezien de wijziging van de decreten over hoe de burgemeester wordt aangebracht, kan ik wel begrijpen waarom ze samen in kartel gaan. Strategisch is dat een verstandige zet”, aldus Peters.

Stedenbouwkundige verordening

Tervuren telt in totaal ruim 23.000 inwoners. Het is één van de populairste, maar ook duurste gemeenten in Oost-Brabant om te wonen. Zo betaal je er volgens de meeste recente cijfers van de Notarisbarometer gemiddeld 575.000 euro voor een huis. Eén van de mooiste verwezenlijkingen deze legislatuur noemt de meerderheid het PRUP of Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan en een nieuwe gemeentelijke stedenbouwkundige verordening. Dat zijn documenten met daarin richtlijnen over waar en hoe er mag gebouwd worden. Het is de allereerste keer dat in Tervuren dergelijke regels op papier staan.

HERBEKIJK: Reportage over stedenbouwkundige verordening (30/08/2024)


“Voordien bestonden er enkel algemene regels, wat voor veel rechtsonzekerheid zorgde”, legt Peters uit. “De burger wist bij vragen nooit waar hij aan toe was. De dienst kon nooit goed advies geven, enkel algemene aanwijzingen. Er stond niets op papier, dat was voor de inwoners en de dienst heel vervelend. Nu staan er goede regels op papier, die voor iedereen duidelijk maken welke voorwaarden er precies gelden”, aldus Peters.

Maar, volgens Tervuren Unie+Volt zijn de nieuwe bouwregels soms te strikt.

“Het principe van een algemene verordening vinden we heel goed”, zegt Serge Liesenborghs van Tervuren Unie+Volt. “Aan de andere kant vinden we dat er een gebrek aan flexibiliteit is, want de maatregelen zijn te ver uitgestippeld”, zegt Liesenborghs.

"Dat is de hele discussie als je regels maakt”, reageert Peters. “Je kan regels heel algemeen houden, waardoor er veel onduidelijkheid is. Of je maakt ze specifiek, misschien te specifiek, en dan is het perfect duidelijk want op papier staat wat kan en wat niet kan. Maar dan kan je geen rekening houden met de context. Ik denk dat wij een goed evenwicht hebben gevonden tussen de twee”, aldus Bram Peters (Groen+Vooruit).

Verfransing

Tervuren is ook de meest internationale gemeente van onze regio. Uit de databank van de provincie blijkt dat bijna een kwart van de inwoners een andere nationaliteit heeft. Daarnaast ligt Tervuren op de grens met Brussel en spreken heel wat inwoners er Frans.

Maar, dat Frans zorgt soms voor wrijving. In 2022 ontvangt een bakker uit het centrum bijvoorbeeld een brief van de provincie met de vraag om voortaan Nederlands te spreken tegen klanten na een klacht. Voor N-VA blijft het Vlaamse karakter van Tervuren deze legislatuur een prioriteit.

HERBEKIJK: Reportage over bakkerij die brief van provincie heeft ontvangen (19/05/2022)

“Ik heb niets tegen anderstaligen en niets tegen de internationalisering, maar die mag niet dominant zijn. Het moment waarop zij in de meerderheid zijn en dominant worden, dan sterft het Vlaams karakter uit en ga je Tervuren niet meer herkennen.” Marc Charlier, N-VA


“En ik wil dus vermijden dat Tervuren een Wezembeek-Oppem of Kraainem wordt”, vult Charlier aan.

Tervuren Unie+Volt vindt net dat de meertaligheid in Tervuren een troef is en moet aangemoedigd worden. Zo pleit de partij bijvoorbeeld voor cursussen Frans en Engels voor Tervurenaren die Nederlands spreken.

"De taal is een communicatiemiddel, een tool om mensen bij elkaar te brengen. De taal mag nooit een discriminatiemiddel worden zoals N-VA nu doet.” Serge Liesenborghs, Tervuren Unie+Volt


“Daarom willen wij de meertaligheid juist bevorderen. Nederlands leren moedigen we aan, maar aan de andere kant willen we dat de inwoners ook andere talen leren”, legt Liesenborghs uit.

Sportsite Berg van Termunt

Nog iets dat in Tervuren voor wrijving zorgt, is de nieuwe sportsite aan de Berg van Termunt. Volgens de meerderheid een belangrijk dossier dat deze legislatuur eindelijk in orde is gebracht. Te duur, volgens de oppositie.

“3,1 miljoen euro, met waarschijnlijk nog bijkomende kosten. Dat is bijna het dubbele van wat voorzien was, voor een site die in natuurgebied ligt.” Serge Liesenborghs, Tervuren Unie+Volt



“Ook het jeugdhuis dat voorzien was, is niet gerealiseerd. Wij vinden dat overdreven”, vult Liesenborghs aan.

Volgens Thomas Geyns had het bestuur een project beloofd dat 1 miljoen euro zou kosten, met een de omvang die dubbel zo groot is als het huidige project.

“De burgemeester geloofde niet dat de prijs correct was. Hij heeft het project tijdelijk stopgezet. Daardoor is de omvang van het project nu veel kleiner, maar de prijs dubbel zo hoog. Dat schrijf ik op het conto van de burgemeester. Hij was zeer koppig en wou niet geloven dat die eerste prijs correct was.” Thomas Geyns, Voor Tervuren


“Het project is duur, ik ben de eerste om dat te erkennen”, geeft Charlier toe. “Maar die prijs heeft 2 oorzaken. Enerzijds is bouwen op circulaire wijze dubbel zo duur als bouwen op de traditionele manier. Anderzijds zijn de materialen veel duurder geworden door de oorlog in Oekraïne. Dat heeft niets maken met koppigheid”, legt Charlier uit.

Verwezenlijkingen

Andere belangrijke dossiers die deze legislatuur zijn opgestart of afgerond volgens de meerderheid: de bouw van een nieuw politiekantoor in Vossem, de overdracht van het gemeentelijk secundair onderwijs naar het gemeenschapsonderwijs, de oprichting van de Brabantse Wouden en de speel- en fietsbib. Toch vindt Voor Tervuren dat er de afgelopen 6 jaar te weinig investeringen zijn gedaan. De partij pleit komende legislatuur voor een investering van bijna 50 miljoen euro in kerntaken.

HERBEKIJK: Reportage over nieuw politiekantoor in Vossem (18/09/2023)


"Kerntaken, dat zijn voor ons: zorginfrastructuur, schoolgebouwen, wegen en sport- en vrijetijdsaccommodatie”, legt Geyns uit. “Dat is alles wat iemand nodig heeft om voldoende levenskwaliteit in Tervuren te hebben: kunnen sporten, zorg voor ouderen, goed onderwijs voor kinderen en goed berijdbare wegen. Daarvoor hebben wij de komende legislatuur een budget van 47 miljoen voorzien”, aldus Thomas Geyns.

Proefopstellingen

Ook het sluipverkeer in deelgemeente Moorsel blijft de gemoederen bedaren. De Moorselstraat verbindt de Leuvensesteenweg in Tervuren met de E40 in Sterrenbeek, en is voor veel bestuurders een populaire alternatieve route. Afgelopen legislatuur testte het gemeentebestuur in de zogenoemde Vogeltjeswijk drie proefopstellingen uit tegen het sluipverkeer, zoals een zone 30 en éénrichtingsstraten. Over het resultaat daarvan zijn de meningen verdeeld.

HERBEKIJK: Reportage over proefopstellingen in Moorsel (05/03/2023)


"Neen het sluipverkeer is niet voldoende aangepakt”, stelt Geyns duidelijk.

“Men heeft een aantal proefopstellingen ingevoerd in Moorsel. Die zijn alle drie in het honderd gelopen. Ze hebben het hele dorp daarvoor op stelten gezet, om dan te zeggen: we gaan wat lijnen trekken en wat bloembakken plaatsen om het verkeer tegen te gaan. Dat was een flop.” Thomas Geyns, Voor Tervuren


"Dat lijkt mij wel wat overdreven”, reageert Bram Peters (Groen+Vooruit). “Ik denk dat het participatietraject heeft aangetoond hoeveel verschillende belangen er waren. Het was moeilijk om dat tot een goed einde te brengen en iedereen tevreden te houden, maar toch maatregelen te nemen. Ik blijf het jammer vinden dat er daar geen ANPR-camera’s zijn gekomen. Ik blijf ervan overtuigd dat die in die specifieke situatie de beste oplossing zouden zijn”, besluit Peters.

Afval

En dan is er nog de discussie over de uitrol van het zogenoemde DifTar-systeem van afvalintercommunale Interrand. Vuilniszakken zouden in Tervuren vervangen worden door afvalcontainers of ondergrondse containers. Gebruikers betalen per gewicht. Voor Tervuren en Groen+Vooruit zijn voor, Tervuren Unie+Volt en N-VA tegen.

“Eén: het is duur. Twee: in dorpskernen moet men wel 15 afvalstraten creëren en drie: het haalt niets uit voor het milieu.” Marc Charlier, N-VA


“De ophaling kost 2 keer zoveel, dat kan men niet ontkennen”, legt Charlier uit. “Bovendien zijn mensen dan verplicht om met hun vier verschillende afvalsoorten naar die afvalstraat te gaan om het te deponeren. Er is daar geen ophaling aan huis”, besluit hij.

“Vandaag is 25 procent van de restafvalzakken geen restafval. Er zit gft, papier, pmd en andere zaken in”, reageert Peters. “Dat is heel jammer, want die 25 procent gaat mee in dezelfde zak naar dezelfde verbrandingsoven”, aldus Peters.

“We betalen daar als gemeenschap ook voor. We betalen per ton restafval best grote bedragen. Terwijl die andere afvalstoffen die daar niet in thuishoren, dat zijn grondstoffen en daar betalen we minder voor en krijgen we zelfs geld voor terug.” Bram Peters, Groen+Vooruit


“Het is in ons belang om zoveel mogelijk die samenhang tussen afval en de kostprijs ervan naar de burger te brengen. Dat is de reden waarom wij voorstander zijn van Diftar”, besluit Peters.

Blijven N-VA, Groen+ en CD&V een derde legislatuur samen aan de macht of zorgen de talrijke kartels in Tervuren voor een politieke aardverschuiving? We weten het op 13 oktober.

Wij stelden 3 vragen aan elke lijsttrekker

Bekijk meer nieuws over:

Gerelateerd nieuws

  • Zo ziet het gloednieuwe warmtebuffersysteem op het nieuwe bedrijventerrein in Tervuren eruit vanuit de lucht

    Zo ziet het gloednieuwe warmtebuffersysteem op het nieuwe bedrijventerrein in Tervuren eruit vanuit de lucht

  • Na anderhalf jaar restaureren ligt voetgangers- en fietsersbrug in park van Tervuren opnieuw op haar plaats: "Nog andere ingrepen op komst"

    Na anderhalf jaar restaureren ligt voetgangers- en fietsersbrug in park van Tervuren opnieuw op haar plaats: "Nog andere ingrepen op komst"

  • Nieuwe fiets- en voetgangersbrug over Vierarmenkruispunt in Tervuren kan vanaf nu gebruikt worden

    Nieuwe fiets- en voetgangersbrug over Vierarmenkruispunt in Tervuren kan vanaf nu gebruikt worden

  • Bedrijventerrein Keiberg-Vossem wordt volledig verwarmd door ondergronds buffersysteem met 'Spaceframe': "Geen beton nodig"

    Bedrijventerrein Keiberg-Vossem wordt volledig verwarmd door ondergronds buffersysteem met 'Spaceframe': "Geen beton nodig"

  • Inwoners van Tervuren moeten voortaan pasfoto in gemeentehuis laten maken: "Identiteitsfraude tegengaan"

    Inwoners van Tervuren moeten voortaan pasfoto in gemeentehuis laten maken: "Identiteitsfraude tegengaan"