Stembus 24: TIELT-WINGE

Stembus 24: TIELT-WINGE

Stembus 24: TIELT-WINGE

Bekijk hier onze uitzending over de gemeenteraadsverkiezingen in Tielt-Winge met lijsttrekkers Rudi Beeken (Wij Tielt-Winge), Jan Loddewykx (cd&v + Groen), Steve Cleynen (Vooruit) en Katrien Houtmeyers (N-VA).



In 2018 zijn de liberalen van Open Vld de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen. De partij, met burgemeester Rudi Beeken aan het roer, kan meer dan 31% van de inwoners overtuigen. Ze beslissen om in zee te gaan met de christen-democraten van cd&v, die ook een mooi resultaat boeken met 21% van de stemmen. Samen zijn ze als meerderheid goed voor 12 van de 21 zetels in de gemeente. De oppositie wordt gevormd door Vooruit, N-VA en Groen.

Rudi Beeken wil volgende legislatuur opnieuw de rol van burgemeester op zich nemen. Dat doet hij dit jaar niet via de lijst van Open Vld, eind september vorig jaar maken de partijleden bekend dat ze zich omvormen tot "WIJ Tielt-Winge". Het is op dat moment de negende gemeente in onze regio waar de liberalen voor een andere partijnaam kiezen. Volgens Beeken werd die beslissing genomen omdat lokale politiek los staat van nationale overtuigingen.

"De asfalt die wij in de straat leggen wordt geacht liberale asfalt te zijn, maar ik zie het verschil niet tussen liberale asfalt, of katholieke, of Vlaams-Nationalistische enzoverder." Rudi Beeken, WIJ Tielt-Winge

Verwezenlijkingen

Volgens WIJ Tielt-Winge heeft het gemeentebestuur de afgelopen legislatuur ver boven hun gewicht gespeeld in de regio, en zijn er ook heel wat projecten verwezenlijkt. Zo ziet het centrum van Tielt-Winge er helemaal anders uit tegenover 6 jaar geleden. Ook het miljoenenproject aan het Solveld, met 100 extra sociale woningen en ruimte voor sportinfrastructuur, zit in een laatste fase. Daarnaast heeft Tielt-Winge, ondanks een belastingsverlaging, ook een stevige spaarpot opzij kunnen zetten. Hoeveel? Zo'n 10 miljoen euro.

"Dankzij dat spaarpotje zijn er volgende legislatuur behoorlijk wat middelen ter beschikking om goed bestuur te leveren." Jan Loddewyckx, lijsttrekker cd&v + Groen

De meerderheid is dus enorm trots op de verwezenlijkingen van afgelopen legislatuur, maar volgens de oppositie mag dat de aandacht niet wegnemen van de gebreken die er volgens hen ook duidelijk aanwezig zijn. Zo trok lijsttrekker van N-VA Katrien Houtmeyers onlangs de straten van Tielt-Winge op om naar de mening van inwoners te luisteren. Ook een ander oppositielid, Vooruit-lijsttrekker Steve Cleynen, stelt zich vragen bij prioriteiten van het gemeentebestuur.

"De inwoners vinden dat er te weinig gebeurd in het dorp, en ook de communicatie tussen bestuur en bewoners is onbestaande. Dit willen wij in de toekomst absoluut verder aanpakken." Katrien Houtmeyers, N-VA
"Er is de afgelopen jaren in Tielt-Winge weinig gerealiseerd buiten beton en wegen, zoals hier op de Blereberg. Akkoord, het is een heel goede realisatie. Maar aan andere projecten werd bijna geen aandacht gegeven." Steve Cleynen, Vooruit

Uitgangsleven

Uit een rondvraag van onze redactie bij de inwoners van Tielt-Winge blijkt dat de meeste inwoners wel tevreden zijn over hun gemeente, al vindt de jongere generatie dat er net iets te weinig plaats is om uit te gaan of op café te gaan. En daar zijn ook alle partijen in de gemeente het mee eens. Elke lijsttrekker wil komende legislatuur werk maken van de vernieuwing van de gemeentelijke feestzalen, om opnieuw voor een bruisend verenigingsleven te zorgen.

HERBKIJK: burgemeester Tielt-Winge ondertekent petitie die afgegeven wordt... aan de burgemeester (17/05/2023)

Cd&v plus Groen-Tielt Winge is zowel voorstander als renovatie als nieuwbouw afhankelijk van welke projecten, voor hen is het vooral belangrijk dat het historisch karakter van de gebouwen bewaard blijven. 

"Ik denk bijvoorbeeld aan het ontmoetingscentrum in Meensel-Kiezegem. Ik denk dat we dat karakter moeten blijven bewaren, zoals we ook doen bij het oud gemeentehuis in Houwaart." Jan Loddewyckx, lijsttrekker cd&v + Groen

Burgemeester Rudi Beeken (WIJ Tielt-Winge) is minder fan van renovatieprojecten, volgens hem zijn nieuwbouwprojecten niet alleen goedkoper en efficiënter, maar ook bevorderend voor de klimaatneutraliteit.

Steve Cleynen van Vooruit wil vooral duidelijkheid als het gaat om het aanpakken van de zalen. Hij wil met zijn partij werk maken van een plan, waar structureel wordt bepaald welke infrastructuur in welke periode wordt aangepakt. Volgens hem is het van uiterst belang dat inwoners en verenigingen een duidelijk overzicht hebben van die werken. Ook Katrien Houtmeyers van N-VA benadrukt het belang van een inventaris of lijst te maken van welke mogelijke gebouwen er zijn in Tielt-Winge, en structureel een plan op te stellen welke gebouwen in aanmerking komen voor renovatie.

"Als je iets hebt wat degelijk is, dan ga je dat als huurder ook beter gaan gebruiken en verzorgen. En dat gebeurt op dit moment niet." Katrien Houtmeyers, N-VA

Gemeenschapscentrum De Maere

In die inventaris staat ook het gemeenschapscentrum De Maere in Sint-Joris-Winge. Het idee om daar een nieuwbouw neer te zetten kon afgelopen legislatuur niet worden uitgewerkt door het gemeentebestuur. Met de grote spaarpot willen verschillende partijen prioriteit maken van dit project.

HERBEKIJK: plannen voor GC de Maere in Tielt-Winge uitgesteld, amper interesse bij omwonenden (12/01/2023)


Vooruit wil een volledig nieuw gemeenschapscentrum neerzetten op die locatie, met ruimtes voor culturele activiteiten en andere verenigingen, op maat van de inwoners van Sint-Joris-Winge. Ook Rudi Beeken is fan van de sloophamer. Volgens hem moet er werk gemaakt worden van een nieuw gebouw met grote ruimtes waar elke vereniging terecht kan. Niet alleen de cultuur- en dansvereniging, maar ook bijvoorbeeld repetitieruimtes voor het kunstonderwijs in Tielt-Winge, dat meer dan 400 scholieren telt.

Katrien Houtmeyers van N-VA haalt het belang aan van inspraak bij de inwoners rond dit project. Volgens haar is het belangrijk om aan tafel te gaan zitten met omwonenden, om hun verwachtingen op te lijsten. Jan Loddewyckx, die de lijst voor cd&v plus groen trekt, wil het project van De Maere liever betrekken in een globaal masterplan voor het centrum van Sint-Joris-Winge. Op die manier kunnen de functionaliteiten van het gebouw beter in kaart gebracht worden.

Bevolkingsgroei

Tielt-Winge groeit, en trekt ook heel wat nieuwe inwoners aan. Het voorbije jaar vonden meer dan 900 nieuwe inwoners hun weg naar de gemeente. Dat wil ook zeggen dat er heel wat nieuwe woningen gebouwd moeten worden. Niet alleen in Tielt-Winge zelf, maar ook in deelgemeenten Houwaart, Sint-Joris-Winge en Meensel-Kiezegem. Dat mag, want de gemeente werkt met een gewestplan van de jaren '70, waar expliciet in staat waar er welke vorm van bouw waar toegelaten is. Oppositieplan Vooruit wil dat dat plan herbekeken wordt.

"We willen een woonplan dat voor elk stuk grond van Tielt-Winge bepaald wat er mee kan gebeuren." Steve Cleynen, Vooruit

Cd&v plus Groen is akkoord met die visie van de oppositiepartij, maar wil wel benadrukken dat Vooruit afgelopen jaren weinig tot niet aanwezig was bij overleg over dit aspect.

Verkeersveiligheid

Oppositiepartij N-VA, die deze verkiezingen trouwens op 7 zetels mikt, vindt dat het in Tielt-Winge ook tijd is om prioriteit te maken van de verkeersveiligheid. Volgens hen is er dringend nood aan een verkeersveiligheidsplan waar alle gevaarlijke verkeerssituaties in kaart gebracht worden, en zo bekeken kan worden waar aanpassingen nodig zijn.

Opvallend standpunt

Om af te sluiten gaan we nog even dieper in op het opvallende standpunt van WIJ Tielt-Winge, de partij van huidig burgemeeste Rudi Beeken. Eén van de voorwaarden op opnieuw mee te besturen, is dat er geknipt wordt in het aantal leden van het college van burgemeester en schepenen.

"Het is een besparing die niemand voelt. De mandataten die verdwijnen blijven wel gewoon zetelen als gemeenteraadslid. Op die manier kunnen we nog een extra vermindering van de personenbelasting invoeren." Rudi Beeken, WIJ Tielt-Winge

Bekijk meer nieuws over:

Gerelateerd nieuws

  • Zaakvoerders zwaar aangeslagen na brand bij hondenkapsalon Corgi & Co in Tielt-Winge: "Ons levenswerk verwoest"

    Zaakvoerders zwaar aangeslagen na brand bij hondenkapsalon Corgi & Co in Tielt-Winge: "Ons levenswerk verwoest"

  • Kinderboek De Grote Kleine Olifant voorgesteld in Planckendael: "Eerbetoon aan overleden olifantenverzorger Niels Vandijck uit Tielt-Winge"

    Kinderboek De Grote Kleine Olifant voorgesteld in Planckendael: "Eerbetoon aan overleden olifantenverzorger Niels Vandijck uit Tielt-Winge"

  • Zware brand uitgebroken bij hondenkapsalon in Tielt-Winge: Leuvensesteenweg afgesloten

    Zware brand uitgebroken bij hondenkapsalon in Tielt-Winge: Leuvensesteenweg afgesloten

  • Plannen voor GC de Maere in Tielt-Winge uitgesteld, amper interesse bij omwonenden

    Plannen voor GC de Maere in Tielt-Winge uitgesteld, amper interesse bij omwonenden

  • Laatste ROBtv Vertellingen met Koen Dewulf en Tim Loobuyck lokt opnieuw massa volk

    Laatste ROBtv Vertellingen met Koen Dewulf en Tim Loobuyck lokt opnieuw massa volk