"We zien veel jongeren die kampen met welzijnsproblemen en op wachtlijsten staan, daar moeten we op inspelen." Kris Torfs, Groen
Kinderopvang
De Vlaamse overheid voorziet minder financiële middelen voor kinderopvang, en dus moet ook Tremelo zich wapenen om dat probleem op te vangen, door voldoende capaciteit en personeel te voorzien.
Elynn Van Uffel wil met haar partij MGB de optie onderzoeken om kinderopvang op de scholen zelf te organiseren. Volgens haar kost de locatie voor kinderopvang nu te veel geld door bijvoorbeeld het vervoer van en naar de scholen.
"We kunnen bijvoorbeeld bekijken of we door middel van meer investeringen ook personeel van de scholen kunnen inschakelen voor zo'n kinderopvang." Elynn Van Uffel, MGB
Burgmeester Bert De Wit maakt zich minder zorgen over het probleem van de kinderopvang. Volgens hem kunnen alle kinderen in de gemeente op dit moment opgevangen worden, en zijn er ook geen wachtlijsten. Toch wil hij met de meerderheid werk maken van een nieuwe kinderopvang, pal tussen de gemeentelijke scholen. Dat is volgens hem een betere oplossing dan het voorstel van MGB, want een kinderopvang voorzien in elke school is volgens hem niet haalbaar. Ook lijsttrekker voor N-VA Nick De Rijck is sceptisch over het idee van MGB.
"Infrastructuur kan je bouwen, personeel moet je vinden. En dat is een moeilijke zoektocht." Nick De Rijck, N-VA
Vraag naar woningen
Het landelijke karakter van Tremelo is belangrijk voor de inwoners. Om dat zo te houden is er sinds kort een nieuw beleidsplan ingevoerd, met afspraken en regels om dat zo te houden. Op dit moment is er vraag naar nieuwe woningen in Tremelo, en volgens prognoses zullen dat in de toekomst meer en meer alleenstaande woningen worden.
Volgens schepen van Openbare werken en Ruimtelijke ordening Nick De Rijck (N-VA) is het de bedoeling om in de dorpskernen gecontroleerd bij te bouwen, daarbuiten moet de omgeving vooral landelijk en groen houden: "Daarvoor komen de mensen naar hier, en dat willen we ook zo houden."
Vooruit ziet naast nieuwbouw ook andere opties. Volgens lijsttrekker Katrien Van Gilse komen er steeds meer verouderde woningen op de markt, en heeft dat potentieel voor nieuwe projecten.
"Een oplossing kunnen we vinden in het opdelen van grote, verouderde woningen die gerenoveerd moeten worden. Van zulke woningen kunnen we 2 aparte entiteiten maken." Katrien Van Gilse, Vooruit
MGB, de partij die deze verkiezingen voor het eerst opkomt in Tremelo, vindt dan weer dat door de nieuwe regels te onoverzichtelijk wordt om zelf nog een eigen huis te bouwen. Volgens lijsttrekker Elynn Van Uffel is het belangrijk dat een inwoner met plannen voor een huis op het gemeentehuis geholpen wordt, en er terecht kan voor advies. De opgelegde regels moeten daarom volgens haar tot een minimum beperkt worden.
En Tremelo-baal.nu wil opnieuw een stap verder gaan. Lijsttrekker Paul Dams bespreekt het idee om als gemeentebestuur verschillende gronden aan te kopen, om die dan aan te bieden aan de jongere inwoners van Tremelo. Volgens hem is dat noodzakelijk door de hoge kost van bouwgronden en huizen in te drukken.
Handelskern
Groen wil zich ontfermen over de handelskern. Volgens lijsttrekker Kris Torfs zijn er tot nu weinig problemen met leegstand geweest, en zijn lege panden binnen de termijn van enkele maanden weer ingevuld. Om dit te behouden, wil Groen werk maken van een leegstandheffing.
Veiligheid
Voor Vlaams Belang staat veiligheidheid dan weer hoog op de agenda. Lijsttrekker Alain Verschaeren wil samen met naburige gemeenten samenzitten om te spreken over een brandweer-voorpost. Volgens hem duurt het voor de brandweer te lang om vanuit Haacht over te komen, iets wat mensenlevens kan kosten.
Na de verkiezingen telt Tremelo 25 gemeenteraadsleden in plaats van 23, omdat het bevolkingsaantal tijdens deze legislatuur is toegenomen.
Toevoegen aan startscherm
Deze website heeft een app. Voeg deze toe aan je startscherm om hem te installeren.
1) Druk op de deelknop
2) Druk op 'Zet op beginscherm'