Studeren aan KU Leuven en op kot in Tienen? Het kan vanaf komend academiejaar: "Hebben ruimte, station en nu ook eigen kotlabel"

Studeren aan KU Leuven en op kot in Tienen? Het kan vanaf komend academiejaar: "Hebben ruimte, station en nu ook eigen kotlabel"

Studeren aan KU Leuven en op kot in Tienen? Het kan vanaf komend academiejaar: "Hebben ruimte, station en nu ook eigen kotlabel"

Studeren in Leuven en op kot gaan in Tienen: vanaf volgend academiejaar is het effectief mogelijk. De stad heeft daar zelfs een eigen en verplicht kotlabel voor klaar. Dat is een soort vergunning die een kotbaas krijgt als hij aan verschillende voorwaarden voldoet, zoals onder meer een omgevingsvergunning en een attest van de brandweer. Vanaf begin volgende maand kunnen de aanvragen voor een kotlabel ingediend worden, Tienen hoopt in september de eerste kotstudenten te mogen ontvangen om zo mee het dreigend kotentekort in Leuven te kunnen verhelpen.

"We hebben de ruimte, we hebben plaats, we hebben een patrimonium en een station met een treinverbinding om het kwartier met Leuven" Katrien Partyka (Team Tienen), Burgemeester Tienen

In Leuven gaan er elk jaar meer dan 40.000 studenten op kot. Uit een analyse van de dienst Studentenvoorzieningen van de KU Leuven blijkt dat er over 2 jaar liefst 4000 koten te weinig zullen zijn. Een oplossing voor dat dreigend tekort komt nu uit... Tienen.

"We hebben de ruimte, we hebben plaats, we hebben een patrimoniumen een station met een treinverbinding om het kwartier met Leuven. Ik denk dat het voor de hand ligt dat het tekort kan opgevangen worden in Tienen.", zegt burgemeester Katrien Partyka (Team Tienen).

Tienen heeft daar zelfs een eigen kotlabel voor klaar. Zie het als een soort verplichte vergunning die je pas krijgt als je als kotbaas aan drie voorwaarden voldoet. Kotbazen moeten beschikken over een omgevingsvergunning, een conformiteitsattest en een brandweerattest waaruit blijkt dat aan de brandveiligheidsnormen voldaan wordt.

"Er is een tekort, de prijzen liggen hoog en hier kunnen ze in alle rust terecht voor een kwalitatief kot." Katrien Partyka (Team Tienen), Burgemeester Tienen

Burgemeester Partyka is duidelijk: "Die veiligheid is prioritair. Het is heel belangrijk dat die koten gekeurd zijn, dat die veilig zijn en dat het gaat over studenten. Het gaat niet over kamerverhuur, het gaat over studentenkamerverhuur en daar zijn heel wat veiligheden ingebouwd. We hebben een reglementering gemaakt, met een uitbatingsvergunning dus het kan in concreto alleen gaan over veilige koten."

Vanaf 1 juli kan je een aanvraag indienen via de website van de stad Tienen. De burgemeester heeft op dit moment weet van al zeker 30 aanvragen die zullen binnenstromen. De bedoeling van Tienen is om vooral oudere en buitenlandse studenten een kot aan te bieden.

"Voor de mensen uit de regio klinkt het misschien wat raar: op kot in Tienen. Maar er zijn heel wat buitenlandse studenten die hier voor een paar maanden komen studeren en in de praktijk maken die geen enkele kans. Er is een tekort, de prijzen liggen hoog en hier kunnen ze in alle rust terecht voor een kwalitatief kot.", besluit Partyka.

En dat dus vanaf volgend academiejaar.

Gerelateerd nieuws

  • Meer dan 300 mensen eten samen op de Langste Eettafel in Tienen: "Als mensen elkaar niet tegenkomen, heb je geen stad"

    Meer dan 300 mensen eten samen op de Langste Eettafel in Tienen: "Als mensen elkaar niet tegenkomen, heb je geen stad"

  • Buitenkant verloederde stationsgebouw Tienen wordt volgend jaar gerenoveerd, invulling nog niet bekend: "Die bal is aan het rollen"

    Buitenkant verloederde stationsgebouw Tienen wordt volgend jaar gerenoveerd, invulling nog niet bekend: "Die bal is aan het rollen"

  • Tienen gaat overlast en criminaliteit aanpakken met nieuw akkoord

    Tienen gaat overlast en criminaliteit aanpakken met nieuw akkoord

  • Tienen zoekt standhouders om chalet uit te baten op Kerstmarkt in Tienen

    Tienen zoekt standhouders om chalet uit te baten op Kerstmarkt in Tienen

  • Tienen pakt overlast ratten en duiven aan: "Gezocht naar duurzame en ecologische oplossing"

    Tienen pakt overlast ratten en duiven aan: "Gezocht naar duurzame en ecologische oplossing"