Tielt-Winge stapt als laatste gemeente in regio mee in BE-Alert: "Efficiënte manier om duidelijk te communiceren in noodsituaties"
De gemeente Tielt-Winge stapt als allerlaatste in onze provincie mee in het systeem van BE-Alert. Een platform waarbij inwoners snel verwittigd kunnen worden in noodsituaties. Bijvoorbeeld bij een brand waar gevaarlijke stoffen vrijkomen of bij overstromingen. Volgens burgemeester Katrien Houtmeyers is het niet meer dan logisch om toe te treden tot het systeem, ze noemt het de kerntaak van de overheid om ervoor te zorgen dat burgers zich altijd veilig en beschermd voelen.
"Het is een heel efficiënte en vooral snelle manier om een duidelijke communicatie te brengen in geval van noodsituaties. Het kan bijvoorbeeld gaan over een brand waarbij we vragen aan de buurtbewoners om ramen en deuren gesloten te houden, maar het kan ook gaan over onder meer overstromingsgevaar." Katrien Houtmeyers, burgemeester
Tielt-Winge is de laatste gemeente in onze regio die zich aanmeldt voor BE-Alert. Voormalig burgemeester Rudi Beeken van Wij Tielt-Winge is zeker niet tegen het systeem, hij heeft in het verleden nooit toegehapt omdat het in Tielt-Winge niet vaak genoeg gebruikt zou worden. Inwoners moeten ook zelf aangeven of ze een sms willen krijgen. Beeken stelt zich dan ook vragen of het sop de kool wel waard is.
"We moeten minder dan 100 euro per maand betalen. Als er sms'en moeten gestuurd worden, moeten we die uiteraard ook betalen. Maar dat is het zeker waard om de bewoners te informeren." Katrien Houtmeyers, burgemeester
Nu donderdag stemt de gemeenteraad over Be-Alert, ook de enige oppositiepartij Wij Tielt-Winge zal de toetreding goedkeuren. Verder onderzoekt de gemeente ook de opstart van Buurtinformatienetwerken. Dat zijn chatgroepen met buurtbewoners en politie, op die manier moet het aantal inbraken in de gemeente naar beneden.