Tienen treedt strenger op tegen eigenaars van verwaarloosde panden: "Mijn taak als burgemeester om extra druk op de ketel te zetten"
De stad Tienen treedt strenger op tegen eigenaars van zwaar verwaarloosde panden. In zowel het centrum als de deelgemeenten staan tientallen panden te verkommeren, bijvoorbeeld omdat de eigenaars geen werk maken van een renovatie. De burgemeester nodigt die eigenaars uit op gesprek, maar dreigt ook met zware boetes.
Tienen telt tientallen langdurig verwaarloosde panden in het centrum en de deelgemeenten. Een fraai zicht is het niet, en de stad wil er komaf mee maken.
"Ik ga de eigenaars persoonlijk contacteren en hen wortel en stok aanbieden." Jonathan Holslag (Durf), Burgemeester
"Wortel betekent dat we de hand uitreiken om met de administratie in overleg te gaan en naar een oplossing te zoeken", legt Holslag verder uit. "Stok betekent dat we extra druk zetten met boetes en andere maatregelen, als blijkt dat ze geen belangstelling tonen om verder met ons in dialoog te gaan."
Er bestaan al verschillende soorten leegstandsboetes, die kunnen oplopen tot in de duizenden euro's. Ook de vorige bestuursploeg nam al maatregelen, burgemeester Holslag wil dat het allemaal wat sneller gaat. "Soms zijn het complexe dossiers, vooral erfgoeddossiers. Daarvan is de renovatie ontzettend duur en hebben eigenaars zich daar op miskeken. Maar anderzijds is het ook een kwestie van opvolging", zegt Holslag.
"Je moet mensen achter de veren durven zitten en hen duidelijk maken dat het menens is. Ik zie het als mijn taak als burgemeester om extra druk op de ketel te zetten." Jonathan Holslag (Durf), Burgemeester
Volgens de burgemeester kwam er al in een viertal dossiers op deze manier schot in de zaak.