Tiense Suikerraffinaderij betaalt 5 miljoen euro voor nieuwe warmtepomp: "Nodig om klimaatneutraal te worden"

Tiense Suikerraffinaderij betaalt 5 miljoen euro voor nieuwe warmtepomp: "Nodig om klimaatneutraal te worden"

Tiense Suikerraffinaderij betaalt 5 miljoen euro voor nieuwe warmtepomp: "Nodig om klimaatneutraal te worden"

De grootste warmtepomp van Europa staat in... Tienen. De Tiense Suikerraffinaderij investeerde er liefst 5 miljoen euro in. Een grote som geld, maar het is nodig om duurzaam te blijven, zegt de fabriek. Tegen 2050 wil Tiense Suiker volledig klimaatneutraal zijn. De nieuwe warmtepomp bespaart 3000 ton CO² per jaar en moet voor 5 procent van alle energievoorziening zorgen.

Duurzaam

Minister-president Matthias Diependaele en Directeur Jan Ingels wijden de nieuwe warmtepomp van de Tiense suikerraffinaderij officieel in. 5 miljoen kostte de pomp die 5 procent van het totale energie die in de fabriek gebruikt wordt moet opwekken.

"Wij doen dit omdat we ons bedrijf willen verduurzamen. Wij hebben ons geëngageerd om 50% besparing door te voeren tegen 2030. Tegen 2050 willen we ook CO2-neutraal zijn." Jan Ingels, directeur Tiense Suiker

"Om daar die doelstelling te behalen, hebben we deze technologie ontwikkeld", zegt Ingels.

Restwarmte

De installatie is 12 meter hoog, 10 meter lang en 15 meter breed. De pomp recupereert de restwarmte, zodat die energie opnieuw gebruikt kan worden tijdens het maken van suiker. "Wij koken een aantal suikersappen, en wij herbruiken die energie overal waar we kunnen", zegt productie manager Bart Aerts. "Maar er zijn er nog een aantal die we niet meer kunnen hergebruiken. Die stromen gaan we samenbrengen in een buis, die we naar de warmtepomp brengen. Die absorbeert dan de energie die er nog inzit, en daar maken we terug nieuwe energie mee", legt Aerts uit.

Uitdagingen voor de toekomst

De warmtepomp brengt de restwarmte dus opnieuw op een bruikbare temperatuur. En dat doet dat op basis van elektriciteit. Vroeger gebeurde dat met aardgas, en dat is niet zo duurzaam. Deze nieuwe methode bespaart 3000 ton CO2. En dat vindt ook Vlaanderen belangrijk.

"Dit project toont dat we in Vlaanderen goed zijn om 2 uitdagingen voor de toekomst te combineren." Matthias Diependaele (N-VA), Minister president

"Dat is enerzijds de klimaatuitdaging, maar we moeten ook ecologisch omgaan met onze energieproductie", legt Diependaele uit. "Dat gaan we combineren met wat ecologisch relevant is."

"Dit is de grootste warmtepomp van Europa. Dit toont dat wij in Vlaanderen economisch en met die ecologische productiviteit voorop lopen." Matthias Diependaele (N-VA), Minister president

Diependaele is hier niet alleen in zijn hoedanigheid als minister president aanwezig, maar ook als minister van Economie, innovatie en industrie. En hij heeft ook een persoonlijke link met Tienen. "Mijn ex-vriendin was van Tienen en haar grootvader werkte hier", besluit Diependale. "Maar dat is al van mijn studententijd geleden."

Bekijk meer nieuws over:

Gerelateerd nieuws

  • Leerlingen van VIA Tienen krijgen wiskundeles ... al zingend: "Rekenregels beter onthouden"

    Leerlingen van VIA Tienen krijgen wiskundeles ... al zingend: "Rekenregels beter onthouden"

  • Opnieuw sluiten twee bekende horecazaken in Tienen de deuren: Buurtkantine en Vitalie gaan toe

    Opnieuw sluiten twee bekende horecazaken in Tienen de deuren: Buurtkantine en Vitalie gaan toe

  • 106-jarige Alicia uit Tienen is oudste inwoner van onze provincie

    106-jarige Alicia uit Tienen is oudste inwoner van onze provincie

  • Tiense gemeenteraadsleden zetelen voortaan weer per partij

    Tiense gemeenteraadsleden zetelen voortaan weer per partij

  • Stad Tienen investeert één miljoen euro in woonzorgcentrum Keienhof in Kumtich

    Stad Tienen investeert één miljoen euro in woonzorgcentrum Keienhof in Kumtich