Uitspraak in verkrachtingszaak Leuvense studente zindert na: Student organiseert protestmars en Rechtstaatreporters vraagt rechtbank duidelijker te communiceren bij moeilijke beslissingen
Het vonnis in een Leuvense verkrachtingsaak blijft commotie veroorzaken. Een rechter in Leuven besloot gisteren om een gynaecoloog in opleiding schuldig te verklaren aan verkrachting, maar geen straf op te leggen. Morgenavond is er in Leuven zelfs een protestmars omdat mensen het niet eens zijn met het vonnis. De rechtstaatreporters, een organisatie die vonnissen en arresten op een eenvoudige manier probeert uit te leggen aan jongeren, vindt dat de rechtbank over zo'n gevoelige uitspraak ook beter had moeten communiceren.
Protestmars
Met een video op sociale media roept studente en lid van het Comac, de jongerenafdeling van PVDA, Hanna De Boe op om een protestmars te organiseren. Ze is niet te spreken over het vonnis van de Leuvense rechter gisteren. Een 24-jarige arts-specialist in opleiding verkracht anderhalf jaar geleden een studente. Daar wordt hij voor veroordeeld, maar hij krijgt naast een te betalen schadevergoeding van 3.800 euro wel opschorting van straf. "Dat voelt wrang, zeker omdat het vonnis is dat hij een goed karakter heeft en dat hij heel professioneel is", zegt initiatiefneemster Hanna De Boe.
"Hij is een gynaecoloog en moet later nog mensen onderzoeken. Dat is gewoon heel fout en daarom ben ik heel boos, heel kwaad." Hanna De Boe, Initiatiefnemer protestmars
Andere studenten en jongeren die we vanmiddag aanspreken hebben dezelfde mening als Hanna. "Ik vind dat gewoon verschrikkelijk, want hij moet gewoon een straf krijgen. Het maakt niet uit hoe slim of gemotiveerd hij is. Hij heeft iemand verkracht en dat is gewoon onacceptabel", klinkt het.
"Ik vind dat iedereen gelijkwaardig is en iedereen verdient dezelfde straf."
Meer uitleg
Jan Thomas Roefs, gemeenteraadslid voor Vooruit in Leuven, maar ook rechtenstudent en lid van de organisatie 'Rechtstaatreporters' die justitie op een eenvoudige manier aan jongere wil uitleggen, begrijpt de commotie, maar vindt ook dat de rechtbank meer uitleg had moeten geven over het vonnis. En het feit dat er opschorting van straf is verleend. "Het is opvallend dat er bij deze dader geen opvolging voorzien wordt", zegt hij. "Daar kunnen we ons vragen bij stellen."
"In zo een zaak is het in onze ogen enorm belangrijk dat daar open en duidelijk over wordt gecommuniceerd." Jan Thomas Roefs, Rechtstaatreporter
"Dat is in ons opzicht toch wel een beetje fout gelopen", zegt Roefs nog.
Grensoverschrijdend seksueel geweld
Hanna's oproep tot protest heeft ondertussen al meer dan 100.000 mensen bereikt. Ze wil de zaak ook aangrijpen om beleidsmakers wakker te schudden. "Heel veel mensen in mijn omgeving hebben al grensoverschrijdend seksueel geweld meegemaakt. Ik denk dat dat bij elke vrouw wel op een of andere manier aanwezig is in haar leven en dat is gewoon fout", besluit De Boe.