Universiteitsorkest wint prestigieuze muziekwedstrijd in Italië: "We hadden niet verwacht dat we zouden winnen"
Het Universitair Harmonieorkest uit Leuven heeft in Italië een prestigieuze muziekwedstrijd gewonnen. Op het Flicorno d'Oro behaalde het de eerste plaats in de superieure categorie, het op een na hoogste niveau van de competitie. Een harmonieorkest bestaat uitsluitend uit blaas- en slagwerkinstrumenten. De Leuvense delegatie nam voor het eerst in veertien jaar opnieuw deel aan de wedstrijd, en overtrof daarbij alle verwachtingen.
Onverwachte winnaar
Het universitair harmonieorkest uit Leuven wint in de op een na hoogste categorie op het Flicorno d’Oro. Een internationale wedstrijd voor harmonieorkesten aan het Gardameer in Italië. "Door logistieke redenen konden we niet bij de prijsuitreiking zijn", vertelt Nora Marain, voorzitter van UHO Leuven. "Dus we waren via het internet verbonden met vijf leden van ons orkest die daar wel waren. De sfeer was heel gespannen. Toen we onze naam nog niet hadden gehoord op de tweede plaats, was de hoop een beetje gaan liggen."
"Wij hadden niet verwacht dat we eerste zouden zijn. Het enthousiasme en de euforie toen we hoorden dat we gewonnen hadden, was enorm." Nora Marain, voorzitter UHO Leuven
Het orkest bestaat uit ongeveer honderd leden, allemaal studenten of jonge personeelsleden van de KU Leuven. In Italië strijdt het tegen een dertigtal andere harmonieorkesten, verdeeld over vijf categorieën, naargelang de moeilijkheidsgraad van het stuk dat het opvoert. Het orkest uit Leuven kiest voor Olympica van de Belgische componist Jan Van der Roost.
Beoordeling van een jury
"Er zijn eigenlijk een vijf à zestal juryleden die allemaal punten geven per categorie op 100", legt Marain uit. "Dat is zoals op een toets. Als er een fout gemaakt wordt, gaat er een puntje af. En onze score was 90 procent", vertelt ze. De jury houdt rekening met verschillende factoren: "Het stuk, de muzikanten, de sfeer tijdens het spelen en de inleving."

Toekomstplannen
Het orkest keert vandaag terug naar huis, met een bijzonder goed gevoel natuurlijk. Zeker omdat het nog maar de eerste keer is dat het een internationale wedstrijd wint sinds de oprichting in 1979. Of er de komende jaren een vervolg komt, moet nog blijken.
"Ik denk dat we ons nu eerst moeten focussen op de volgende concerten." Nora Marain, voorzitter UHO Leuven
Het orkest treedt over 2 weken op voor het 600-jarig bestaan van de universiteit in Leuven. "Daar zullen we een compositieopdracht spelen samen met het symfonisch orkest en het orkest", zegt Marain. "Dan gaan we in de toekomst verder kijken. Onze bezetting verandert ieder jaar. Maar we zijn heel enthousiast."
