UZ Leuven recycleert als eerste ziekenhuis van ons land ademkalkpotten uit operatiekwartier: "Afvalstromen in ziekenhuis afbouwen"
Het UZ Leuven recycleert als eerste ziekenhuis van ons land ademkalkpotten. Die worden door anesthesisten gebruikt bij operaties onder algemene verdoving.
De potten absorberen koolstofdioxide uit uitgeademde lucht van patiënten, zodat de patiënt kan blijven ademen. Tot begin november werden ze verbrand in de afvalverwerkingscentrale, wat jaarlijks voor 1500 kilogram ademkalk en 180 kilogram kunststof afval zorgde. Sindsdien laat het UZ Leuven de kunststof tot pellets verwerken, waarmee nieuwe materialen in kunststof gemaakt kunnen worden. De ademkalk wordt dan weer in de landbouw hergebruikt om de bodem te verbeteren.
Sinds de jaren tachtig worden er veel meer wegwerpproducten gebruikt in de gezondsheidszorg, wat voor een grote ecologische impact zorgt. Met initiatieven zoals de recyclage van ademkalkpotten, hoopt het UZ Leuven minder koolstofdioxide uit te stoten.
"Duurzaam materiaalgebruik is één van de topprioriteiten van UZ Leuven. Met dit recyclageproject zetten we een belangrijke stap om de afvalstromen in het ziekenhuis af te bouwen." Kristien Depraetere, duurzaamheidscoördinator UZ Leuven