Voorstelling Stem-project Heilig Hart-Instituut in samenwerking met WZC Annuntiaten Heverlee: "Dit jaar is het idee gekomen om een spel te maken voor ouderen mensen meer te laten bewegen op een aangename manier"
Technologie en ouderen. Dat is niet altijd de makkelijkste combinatie, maar in woonzorgcentrum Annutiaten verloopt dat redelijk goed. En daar zitten de zesdejaars van het Heilig Hart-Instituut met hun STEM-projecten willicht voor iets tussen. ze hebben spellen ontwikkeld die bedoeld zijn om ouderen meer te laten bewegen.
Door computerspellen meer bewegen, dat is het idee achter het STEM-project in woonzorgcentrum Annutiaten in Heverlee. Leerlingen van het Heilig Hart-Instituut hebben in groepen verschillende spellen bedacht. Zo wordt bijvoorbeeld getest hoe snel je kunt reageren door zo snel mogelijk op de juiste knop te drukken. Voor bewoners die het liever wat rustiger aan doen, zijn er ook spellen waarbij je enkel met een controller moet bewegen.
"Het Heilig Hart-instituut, heeft ons benaderd om te vragen of ze hun project hier mochten uitrollen samen met de bewoners. We hebben hier volmondig ja opgezegd. Omdat het ook een project was dat onze bewoners helpen bij het bewegen en hun geheugen te trainen." Brecht Van Assche, Kinesist WZC
"Voor STEM zoeken we in het zesde een nieuw project", vertellen leerkrachten Jos Hubrechts en Gerda Somers. "Wat we natuurlijk willen hebben in dat project is dat de wiskunde en de wetenschappen geïntegreerd aanbod komen. Maar ook dat het een soort van sociale of maatschappelijke dimensie heeft. Dit jaar is het idee gekomen om een spel te maken voor ouderen mensen meer te laten bewegen op een aangename manier.
Voor de bewoners is het allemaal een nieuwe ervaring. Bij sommigen gaat het al wat vlotter dan bij anderen, maar het hoofddoel is bereikt: meer bewegen. De leerlingen werken namelijk al het hele jaar aan dit project.
"We zijn er een paar maanden mee bezig geweest. Met veel feedback van onze leerkrachten en de kinesisten. Uiteindelijk is het allemaal goed gekomen." Siemen Blondé, Leerling
"In het begin was het een beetje moeilijk want het is technologie met ouderen. Ze moesten er eerst een beetje aan wennen", zegt Siemen Blondé. Hij is een van de leerlingen die heeft meegewerkt aan het project. "Maar uiteindelijk, als ze het een beetje meer oefenden, ging het eigenlijk heel goed."