Vuilniszakken voor restafval worden stuk duurder in Leuven: bijna drie euro per grote zak

Vuilniszakken voor restafval worden stuk duurder in Leuven: bijna drie euro per grote zak

Vuilniszakken voor restafval worden stuk duurder in Leuven: bijna drie euro per grote zak

In Leuven worden vuilniszakken voor restafval een stuk duurder. Voor een rol met tien grote zakken betaal je vanaf januari 29 euro, dat is 6,50 euro meer dan nu. Volgens oppositiepartij PVDA is Leuven daarmee de duurste centrumstad om vuilniszakken te kopen. De stad zelf zegt dat het om een indexering gaat, omdat de prijzen voor het ophalen en verwerken van afval nu eenmaal sterk gestegen zijn.

Leuven is een van de weinige gemeenten in onze regio waar restafval nog in vuilniszakken wordt opgehaald. Op dit moment betaal je 22,5 euro voor een rol van tien grote zakken en 11,25 euro voor 10 kleine zakken. Vanaf januari gaan die prijzen met ongeveer dertig procent omhoog, één grote zak kost dan bijna 3 euro. Oppositiepartij PVDA is niet te spreken over de stijging.

"Nee, wij zijn helemaal niet tevreden. Leuven is op dit moment eigenlijk al een hele dure stad om te wonen", zegt Anton Nilis. Volgens de fractieleider van PVDA is het nu al ongelofelijk duur om in Leuven te wonen. "En dan is het eigenlijk ook ongelofelijk duur om hier vuilniszakken te kopen, om een identiteitskaart aan te vragen", zegt hij.

"Dat zijn allemaal dingen die in Leuven eigenlijk duurder zijn, of waar we aan de top staan van alle andere steden." Anton Nilis, Fractieleider PVDA

En nu maken ze het voor gewone werkende mensen die al moeite hebben om hier te blijven wonen, het nog een stapje moeilijker om hier te blijven", aldus Nilis nog.

Volgens PVDA wordt Leuven zo de centrumstad met de duurste vuilniszakken voor restafval. In Antwerpen betaal je bijvoorbeeld 1,10 euro voor een grote zak. De stad kan vandaag alleen schriftelijk reageren en laat weten dat het om een indexering gaat: de eerste in tien jaar tijd.

"De prijzen zijn niet meer aangepast sinds eind 2013. De inflatie is sindsdien met 32,6 % gestegen, wat betekent dat ook de lonen met dit percentage gestegen zijn", reageert Thomas Van Oppens.

"Het is logisch dat deze stijging verwerkt wordt in de prijs die we betalen voor het ophalen en verwerken van ons afval." Thomas Van Oppens (Groen); Schepen van Afvalbeleid

Ook de prijzen voor GFT-afval worden ongeveer dertig procent duurder, zowel de stickers voor op je GFT-bak als de zakken. Een sticker voor een gewone GFT-bak kost dan 65 euro per jaar. Volgens PVDA kan de stad de stijgende kosten ook op een andere manier compenseren.

"Wij vinden het jammer dat zij nu als eerste beslissing direct weer het geld gaan halen waar ze het vaker gaan halen: in de zakken van de gewone Leuvenaar." Anton Nilis, Fractieleider PVDA

"Terwijl je daar keuzes kan maken", vindt hij. "In heel veel andere steden wordt er bijvoorbeeld een belasting gehoffen op de oppervlakte van grote bedrijven. In Leuven zouden dat bedrijven zoals KBC of AB Inbev zijn. Dat gebeurt in Leuven niet. Dus dat is een andere keuze waar je ook geld zou kunnen halen om uw stad goed te besturen. En dat doet dit nieuwe stadsbestuur opnieuw niet", besluit Nilis.


De prijzen voor pmd-zakken en de tarieven in de recyclageparken blijven hetzelfde. De indexering moet vanavond nog goedgekeurd worden op de gemeenteraad. Een overzicht van alle prijzen vind je hieronder:

  • Restafval
    • 10 kleine vuilniszakken van 30 liter: prijs stijgt van 11,25 euro naar 14,50 euro
    • 10 grote vuilniszakken van 60 liter: prijs stijgt van 22,50 euro naar 29 euro
  • Stickers voor GFT-bak (prijs per jaar)
    • Bak van 40 liter: prijs stijgt van 20 euro naar 27 euro
    • Bak van 120 liter: prijs stijgt van 50 euro naar 65 euro
    • Bak van 20 liter: prijs stijgt van 100 euro naar 130 euro
  • GFT-zakken
    • 20 kleine vuilniszakken van 20 liter: prijs stijgt van 7 euro naar 9 euro
    • 10 grote vuilniszakken van 40 liter: prijs stijgt van 7 euro naar 9 euro

Gerelateerd nieuws

  • Vlaanderen maakt 4.2 miljoen euro vrij voor fuifzaal Depot in Leuven: "Werken starten volgend jaar, hopelijk klaar in 2027"

    Vlaanderen maakt 4.2 miljoen euro vrij voor fuifzaal Depot in Leuven: "Werken starten volgend jaar, hopelijk klaar in 2027"

  • Leuvense studenten houden studeermarathon tijdens feestdagen: "Ik denk dat dit de eerste en de laatste keer is dat ik dit doe"

    Leuvense studenten houden studeermarathon tijdens feestdagen: "Ik denk dat dit de eerste en de laatste keer is dat ik dit doe"

  • Oppositiepartij N-VA Leuven wil volledige transparantie over elektrische deelbakfietsen van failliet verklaarde Cargaroo

    Oppositiepartij N-VA Leuven wil volledige transparantie over elektrische deelbakfietsen van failliet verklaarde Cargaroo

  • Nieuwe muurschildering met jazzlegende Django Reinhardt duikt op in Leuvense Kaboutermansstraat

    Nieuwe muurschildering met jazzlegende Django Reinhardt duikt op in Leuvense Kaboutermansstraat

  • Leuven en DCLA klaar voor uitverkochte Corrida zondag

    Leuven en DCLA klaar voor uitverkochte Corrida zondag