Zoutleeuw zoekt minstens 600 (!) vrijwilligers om verleden als vestingstad in de kijker te plaatsen: "Veel toeristen kennen die geschiedenis niet"
De stad Zoutleeuw zoekt meer dan 600 vrijwilligers om haar verleden als vestingstad in de kijker te plaatsen. Want je weet het misschien niet, maar Zoutleeuw werd in de 17de en 18de eeuw versterkt met stadsomwallingen en grachten om vijanden buiten te houden. De stad gaat nu verschillende projecten op poten zetten om die geschiedenis meer kenbaar te maken. En daar zijn dus heel wat helpende handen voor nodig.
"Heel veel kanonskogels, hier zie je een niet-geconserveerd geval, en deze zijn al mooi behandeld". Stadsarcheoloog Marijke Wouters laat enkele interessante voorwerpen zien die naar boven kwamen bij opgravingen in Zoutleeuw. De stad kent een rijke geschiedenis, die verder gaat dan de meeste mensen weten.
"Zoutleeuw staat meestal bekend bij toeristen als middeleeuwse stad, maar Zoutleeuw heeft ook een vestingverleden" Marijke Wouters, Stadsarcheoloog
"Zoutleeuw staat meestal bekend bij toeristen als middeleeuwse stad met de mooie Sint-Leonarduskerk ook en ook het stadhuis hier. Maar Zoutleeuw heeft ook een vestingverleden", aldus Wouters. "Een vestingstad moet je zien als een stad die verdedigd wordt door hoge wallen en vestinggrachten die de vijand - de 17e en de 18e eeuw was een woelige periode - op afstand te houden".
"Bij deze al een oproep voor minstens 600 vrijwilligers" Marijke Wouters, Stadsarcheoloog
Het is dat deel geschiedenis dat de stad nu beter bekend wil maken bij het brede publiek, ze krijgt daarvoor 50.000 euro subsidies van het Agentschap Onroerend Erfgoed. Daarmee wil ze bijvoorbeeld vestingwandelingen uitbouwen, met onder meer audiogidsen en re-enactment. Er staan de komende jaren nog heel wat projecten op de planning, maar de meest opvallende wordt wellicht het startevenement. Daarmee wil de stad de verdwenen citadel terug zichtbaar maken.
"De citadel is een beschermde archeologische site", zegt Marijke Wouters. "Maar op het terrein zie je op die moment niet meer dan wat reliƫfrestanten nog. Dus vandaar willen we met vrijwilligers de contouren van de citadel op terrein gaan afzetten en op een speciale manier in de kijker zetten - meer details daarover later. Maar bij deze toch al een oproep voor minstens 600 vrijwilligers om dat mee te visualiseren op terrein", besluit Wouters.
Wie wil deelnemen, kan zich aanmelden aan het stadhuis of een mailtje sturen naar de toeristische dienst. Het startevenement zou eind dit jaar plaatsvinden. In 2026 wil de stad dan al haar inspanningen bundelen in een tijdelijke expo in het stadhuis. Meer info over het project communiceert de stad de komende maanden nog via haar sociale mediakanalen.