Score

Issame Charaï is meer dan ooit klaar voor job als hoofdcoach: "Eerlijk? Ik heb OH Leuven gebeld na ontslag van Óscar García"

Issame Charaï is meer dan ooit klaar voor job als hoofdcoach: "Eerlijk? Ik heb OH Leuven gebeld na ontslag van Óscar García"

Issame Charaï is meer dan ooit klaar voor job als hoofdcoach: "Eerlijk? Ik heb OH Leuven gebeld na ontslag van Óscar García"

ROBtv heeft een exclusieve babbel met Issame Charaï. De voormalige assistent van Marc Brys bij Oud-Heverlee Leuven woont intussen in de Marokkaanse hoofdstad Rabat, maar is kort terug in het land. Dat had trouwens voor een langere periode kunnen zijn, want Charaï maakt bij Score bekend dat hij interesse had om Óscar García op te volgen én hij ook contact heeft opgenomen met OHL. Hoe dan ook lijkt Charaï meer dan ooit klaar voor een prominente rol als hoofdtrainer.



De temperatuur flirt met het vriespunt wanneer we met Issame Charaï afspreken aan het prachtige Kasteel Den Brandt in Antwerpen. Charaï is even terug in het land, sinds z’n job als hoofdcoach van het Marokkaanse beloftenelftal woont ie namelijk in hoofdstad Rabat. “Goed toegekomen? Ik ben er zo”, stuurt Charaï ons. Enkele minuten later verschijnt hij inderdaad, de begroeting is hartelijk. “Mooi hé? We kwamen hier met Beerschot geregeld lopen. Toen je vroeg om in een park af te spreken wist ik meteen dat dit de plek was. Zullen we anders wat verderop eens gaan kijken?”, het is het begin van een fijn gesprek.



Thuiskomen



Als we Kasteel Den Brandt voorbij wandelen spot Charaï twee standbeelden van leeuwen voor de deur. “De Leeuwen van de Atlas”, spot hij verwijzend naar de bijnaam van het Marokkaanse voetbalelftal. “Het is een pak frisser, maar het is altijd leuk om terug te zijn. Mijn familie zit hier: mijn ouders, mijn broers, mijn vrienden. Het voelt wel als thuiskomen. Afgelopen zondag was ik nog op KVK Tienen, voor de topper tegen Sporting Hasselt. Goed hé? Mijn vriend Johan Froment levert daar knap werk”, verwijst Charaï naar de situatie bij z’n ex-ploeg.



Dat brengt ons naadloos bij die andere ex-ploeg van Issame Charaï, OH Leuven. Tussen 16 juni 2020 en 11 november 2022 was Charaï 91 wedstrijden lang de assistent van Marc Brys bij OHL. “Dat was een mooie periode, ik draag een warm hart toe aan Leuven, aan alle Leuvenaars en zeker ook aan de supporters. Wij hebben daar mooie momenten gehad, echt waar. Zeker de eerste jaren in eerste klasse hebben wij daar toch wel mooie resultaten neergezet. Zowel voor mij als voor Marc is dat een mooie periode geweest, niet vergeten: wij hebben toen een aanbieding gehad van Genk. Dat was heel concreet, we hebben daar mee samengezeten, maar omwille van de ambitie van de club zijn we toch bij OHL gebleven.”



Opvolger García



Eind vorige maand nam OH Leuven afscheid van de man die Marc Brys opvolgde aan Den Dreef, Óscar García. CEO Frédéric Van den Steen gaf bij de voorstelling van Chris Coleman te kennen dat kandidaten van over de hele wereld interesse hadden in de job als hoofdcoach bij OHL. Issame Charaï was één van die kandidaten. "Ik moet daar eerlijk in zijn: ik heb wel contact opgenomen. Ik heb Gyorgy Csepregi proberen te bellen. Dat is logisch, ik ken de club, ik ken de spelers, ik ken nog een groot stuk van de technische staff waaronder onze vriend Bram Verbist. Ik ken de medische staff, ik ken nog een deel van de supporters. Het is ook logisch, omdat het voor mij makkelijk instappen zou zijn omdat ik heel veel achtergrondinformatie heb. Maar het heeft niet mogen zijn."



De Antwerpenaar vindt het wel opvallend dat hij in het buitenland beter in de markt lijkt te liggen dan in België, waar ie geboren en getogen is. “Het is toch bizar dat ik meer telefoon vanuit het buitenland krijg dan vanuit België.” Vindt Charaï dat geen jammere zaak? “Jammer zeker niet, ik ben een heel positief ingestelde mens. Ik vind het bizar. Je kent de cultuur, je kent de talen, je weet wat er hier leeft en je kent de competitie. Dan verwacht je dat er meer mensen zouden bellen. Maar kijk: voetbal is niet enkel in België. Het zou mooi zijn om eens in de Belgische competitie aan de slag te gaan, begrijp me niet verkeerd, maar uiteindelijk is voetbal nog altijd een groene mat met twee goals en een bal en dat is overal hetzelfde.”



Wie zijn wie om Charaï daarin tegen te spreken? In z’n trainerscarrière was hij samen met Marc Brys aan de slag in Saudi-Arabië, België en proefde hij van de job als T1 bij de beloften van Marokko. Van de vijftien matchen die hij z’n land coachte won Charaï er twaalf. Daar zitten enkele prestigieuze zeges bij zoals tegen Brazilië, maar Marokko won onder leiding van Charaï vooral ook de Afrika Cup. “Dat is als trainer absoluut mijn mooiste moment. Dat is een heel andere benadering dan in clubverband. Die Afrika Cup heeft heel veel teweeg gebracht in Marokko en ook buiten Marokko. Dat is een heel mooie prestatie waar ik heel fier op ben.”



Nieuwe challenge



Na dat exploot trekt Charaï naar de Ligue 1 om er bij Strasbourg aan de slag te gaan, als assistent onder niemand minder dan Patrick Vieira. “Ik ben gecontacteerd door Pascal De Maesschalk, toen hij nog aan de slag was bij Monaco en hij beslist had om sportief directeur te worden bij Strasbourg. Ik heb nadien samen gezeten met de mensen van Chelsea in Londen, omdat zij alle grote beslissingen nemen in Strasbourg. Dat was een heel goed gesprek en het zou de bedoeling zijn om met Vieira te werken. Maar dat is dan al snel misgelopen, door zijn vertrek naar Genoa. Ik heb dan nog even samengewerkt met de Engelse coach, Liam Rosenior, maar ik zag al snel in dat Strasbourg op dat moment niet de juiste plaats was voor mij.”



Het zorgt ervoor dat Charaï op dit moment zonder club zit, als het van hem afhangt moet dat niet al te lang duren. “Ik ben vrij. Het is voor mij wel belangrijk dat het plaatje klopt, want ik ben een echte familiemens. Ik heb drie kinderen en ik wil dat zij in de juiste omstandigheden kunnen opgroeien en leven. Dat zijn zaken waar ik altijd rekening mee houd, maar ik ben heel ambitieus en sta zeker open voor een nieuwe challenge”, rond Charaï het gesprek af.