400 mensen met verschillende culturen en religies eten samen: "We moeten naar elkaar toegroeien, want er is te veel versnippering"
In Leuven hebben 400 mensen samen gegeten. Ze deden dat omdat er dit jaar drie religieuze vastenperiodes samenvallen. De maaltijd is een initiatief van 25 organisaties om mensen van verschillende religies en culturen samen te brengen. Volgens de organisatie zijn zo'n evenementen er te weinig, maar nochtans broodnodig.
Verbindende en solidaire stad
In het Sint-Pieterscollege in Leuven eten 400 mensen van verschillende culturen en religies samen. Dat is het resultaat van 25 organisaties die samen de handen in elkaar hebben gestoken om mensen met elkaar in verbinden te brengen. "Er is heel veel versnippering en er leven verhalen over elkaar die niet kloppen", zegt Franciska Aelbrecht.
"Wij willen met elkaar in ontmoeting gaan en tonen dat Leuven een verbindende en solidaire stad is." Franciska Aelbrecht, ORBIT vzw
De aanwezigen zijn alvast enthousiast. "Ik zit aan tafel met heel veel mensen die ik niet ken", klinkt het. "Het is leuk om eten te delen met andere mensen. Zo leer ik hun cultuur en religie kennen."
Religieuze vastenperiodes
De timing is niet toevallig. Solidariteit staat centraal tijdens religieuze vastenperiodes en deze maand lopen er drie grotendeels samen: het christelijke vasten, de Ramadan van de moslims en het 19-dagen Vasten van de bahá’ís, een van oorsprong Perzische religie. Dat die drie periodes samenvallen, is zeldzaam. "De Ramadan schuift elk jaar 10 dagen terug, dus de komende drie jaar vallen de vasten en de Ramadan nog samen", legt Aelbrecht uit. "Daarna duurt het 30 jaar vooraleer dat opnieuw gebeurt." Dat momenten als deze cruciaal zijn, staat voor de mensen hier buiten kijf.
"Het biedt een beetje tegengewicht voor wat we nu in de wereld zien." Bezoeker
"We moeten naar elkaar toegroeien en zoeken met raakpunten en vrede met elkaar", klinkt het.