De rechtbank van Leuven veroordeelt beruchte kotbazen Appeltans tot miljoenenboetes en celstraffen tot 40 maanden

De rechtbank van Leuven veroordeelt beruchte kotbazen Appeltans tot miljoenenboetes en celstraffen tot 40 maanden

De rechtbank van Leuven veroordeelt beruchte kotbazen Appeltans tot miljoenenboetes en celstraffen tot 40 maanden

40 maanden effectieve gevangenisstraf en geldboetes van bijna 2 miljoen euro per persoon: dat is de straf die vader en zoon Appeltans vanochtend in de de correctionele rechtbank in Leuven hebben gekregen. De familie is vrijgesproken voor bendevorming maar veroordeeld voor huisjesmelkerij en inbruiken op de Vlaamse wooncode. Ze verhuurden jarenlang verloederde studentenkamers in Leuven, niet alleen aan studenten maar ook aan vluchtelingen. Het is nog niet duidelijk of de advocaten van de familie in beroep gaan tegen het vonnis van de rechtbank.

"We gaan beginnen met het vonnis te lezen en als we het daar niet mee eens zijn dan kunnen we altijd beroep aantekenen" Louis De Groote, Advocaat zoon Appeltans

"Ik ga geen commentaar geven.", klinkt het bij Louis De Groote, de advocaat van de zoon Appeltans. "We gaan beginnen met het vonnis te lezen en als we het daar niet mee eens zijn dan kunnen we altijd beroep aantekenen." Meester De Groote, advocaat van zoon Appeltans, houdt het vlak na het vonnis kort en bondig. Ongeveer dezelfde reactie krijgen we van Manon Gutwirth, de advocaat van vader Appeltans: "We gaan eerst het vonnis bestuderen voordat we iets kunnen zeggen, want het is ook rap dat dat wordt uitgesproken. We willen het eerst rustig bestuderen."

"De rechtbank heeft aan 2 van de 4 veroordeelde personen, de vader en de zoon, gevangenisstraffen opgelegd van 40 maanden en een geldboete van 1 miljoen 920 000 euro" Sanne Laukens, Persrechter rechtbank Leuven

Ook moeder Appeltans en de klusjesman van de familie staan vanochtend terecht. Niemand van de beklaagden komt opdagen, ze worden allemaal vertegenwoordigd door hun advocaten. De rechter oordeelt streng. Sanne Laukens, persrechter bij de rechtbank van Leuven, legt uit: "De rechtbank heeft aan 2 van de 4 veroordeelde personen, de vader en de zoon, gevangenisstraffen opgelegd van 40 maanden en een geldboete van 1 miljoen 920 000 euro. Aan de moeder is een gevangenisstraf opgelegd van 1 jaar met uitstel en een beperktere geldboete ook de vennootschap werd veroordeeld tot een geldboete." In totaal gaat het om een bedrag van meer dan 6 miljoen euro. En, daar stopt het niet bij. "Bovendien werden er ook belangrijke sommen verbeurd verklaard. Dat zijn eigenlijk de winsten, de opbrengsten die ze hebben kunnen genereren uit die verhuur. Die zijn verbeurd verklaard, die moeten worden toegewezen aan de slachtoffers. Een aantal panden zijn verbeurd verklaard. En met betrekking tot andere panden moeten er herstelwerken gebeuren.", aldus Laukens.

Het proces tegen de beruchte kotbazen uit Limburg start midden maart na een onderzoek dat 4 jaar heeft geduurd. De familie heeft jarenlang panden in bijzonder slechte staat verhuurd aan studenten maar ook aan vluchtelingen. In totaal stellen 55 mensen of instanties zoals bijvoorbeeld de stad Leuven zich burgerlijke partij. De familie wordt uiteindelijk vrijgesproken voor bendevorming, de rechtbank acht de feiten van huisjesmelkerij en inbreuken op de Vlaamse wooncode wél bewezen.

"Bij de huisjesmelkerij ging het om 6 panden die eigenlijk onbewoonbaar waren verklaard maar die zij toch verhuurden aan normale huurprijzen aan mensen die zich in een sociaal precaire situatie bevonden" Sanne Laukens, Persrechter rechtbank Leuven

"Bij de huisjesmelkerij ging het om 6 panden die eigenlijk onbewoonbaar waren verklaard maar die zij toch verhuurden aan normale huurprijzen aan mensen die zich in een sociaal precaire situatie bevonden. Bij het krotverhuur ging het ook over panden die ongeschikt waren en ook die werden verhuurd aan normale huurprijzen.", besluit Laukens.

De klusjesman werd enkel verdacht van bendevorming en is daarvoor vrijgesproken. Of de familie Appeltans in beroep gaat tegen de veroordeling, is voorlopig dus niet duidelijk.

Bekijk hier hoe het proces in maart van start ging:

Gerelateerd nieuws

  • Ludieke actie op Oude Markt in Leuven: pluk een bloemetje en verras er iemand dierbaar mee"

    Ludieke actie op Oude Markt in Leuven: pluk een bloemetje en verras er iemand dierbaar mee"

  • "30 speerpunten voor 2030": N-VA Leuven trapt campagne gemeenteraadsverkiezingen af

    "30 speerpunten voor 2030": N-VA Leuven trapt campagne gemeenteraadsverkiezingen af

  • Leuvenaar Jasper Stuyven rijdt z'n achtste Ronde van Frankrijk, ook Kobe Goossens uit Baal voorlopig in ruime selectie

    Leuvenaar Jasper Stuyven rijdt z'n achtste Ronde van Frankrijk, ook Kobe Goossens uit Baal voorlopig in ruime selectie

  • Zeven verdachten uit Albanese drugsmilieu aangehouden nadat cannabisplantage werd ontdekt in Heverlee

    Zeven verdachten uit Albanese drugsmilieu aangehouden nadat cannabisplantage werd ontdekt in Heverlee

  • Eerste Transitiehuis voor gevangenen in onze regio is een feit: "Op deze manier voorkomen dat mensen hervallen"

    Eerste Transitiehuis voor gevangenen in onze regio is een feit: "Op deze manier voorkomen dat mensen hervallen"