Deze week kan maandhoeveelheid aan neerslag vallen, daarna lijkt de zomer eindelijk te beginnen

Deze week kan maandhoeveelheid aan neerslag vallen, daarna lijkt de zomer eindelijk te beginnen

Deze week kan maandhoeveelheid aan neerslag vallen, daarna lijkt de zomer eindelijk te beginnen

Er kan deze week een maandhoeveelheid aan neerslag vallen in onze regio. Vooral dinsdag en donderdag wordt er veel regen verwacht, want dan trekken regen- en onweersbuien over onze regio. Zo kan er plaatselijk heel wat neerslag vallen. Daarna lijkt de zomer wel te beginnen: volgende week worden er temperaturen boven de 25 graden verwacht en het wordt dan ook droger.

Het is gezellig druk op de Oude Markt in Leuven. Eindelijk nog eens een zonnige namiddag zonder regen. Hoog tijd, want deze lente is een van de natste ooit in onze regio.

De bezoekers van de Oude Markt zijn dan ook duidelijk: "Kan ik dat in een woord zeggen: deprimerend. Het was erg eigenlijk. Je kan niets plannen. Altijd is er wel ergens een regenbui. Als je gaat fietsen, moet je kijken wat je gaat doen. Neen, niet leuk."

"Ja, dat is jammer. Je verwacht de zomer, maar laat nu de regen maar komen om dan de zomer door te laten breken" Bezoekers van de Leuvense Oude Markt

En die regen komt er deze week nog aan. Er wordt een maandhoeveelheid aan neerslag verwacht. Dat komt neer op 70 liter water per vierkante meter, al kan het op andere plaatsen dan weer meevallen.

Weerman Hugo Mathues legt uit: "Zulke uitspraken ga ik zeker niet veralgemenen. Het is wel zo dat er regen- en onweersbuien door onze regio trekken en die kunnen lokaal pittig zijn, dus plaatselijk kan er wel heel wat neerslag vallen. Maar je weet hoe dat gaat bij onweer, op andere plaatsen valt er dan bijna niets of maar een beetje regen."

"Als ik de weerkaarten bekijk, dan zou het vanaf volgende week toch warmer worden" Hugo Mathues, Weerman

Omdat er op verschillende plaatsen een risico op storm en wateroverlast is, is het noodnummer 1722 geactiveerd. Maar er valt ook goed nieuws te rapen. Volgende week lijkt de zomer in zicht te komen. Al moeten we altijd met twee woorden spreken als we het over het weer hebben.

"Heel ver vooruit kunnen we natuurlijk niet mee veel zekerheid gaan voorspellen, maar als ik de weerkaarten bekijk dan zou het vanaf volgende week toch warmer worden. We zouden naar 25 graden en meer gaan en het zou ook droger worden, dus stilletjes aan, zeg ik voorzichtig dat de zomer er aan zit te komen.", besluit Mathues.

Op de Oude Markt snakken ze alvast naar die zomer: "Het is half juni. Het mag een keer goed weer worden. De zomer mag er aan komen."

Bekijk meer nieuws over:

Gerelateerd nieuws

  • Overzicht: dit is de stand van zaken in gemeenten waar nog geen overeenkomst is

    Overzicht: dit is de stand van zaken in gemeenten waar nog geen overeenkomst is

  • Alle recyclageparken van EcoWerf overmorgen gesloten door opleidingsdag voor parkwachters

    Alle recyclageparken van EcoWerf overmorgen gesloten door opleidingsdag voor parkwachters

  • Dit zijn de nieuwe coalities in onze regio

    Dit zijn de nieuwe coalities in onze regio

  • "Behaag je tuin"-actie van provincie Vlaams-Brabant loopt vandaag ten einde

    "Behaag je tuin"-actie van provincie Vlaams-Brabant loopt vandaag ten einde

  • OVERZICHT: Dit wordt jouw nieuwe burgemeester

    OVERZICHT: Dit wordt jouw nieuwe burgemeester