Fiets- en voetgangersbrug aan Grote Steunbeer in Diest wordt vandaag en morgen over Demer geplaatst
Vier zware stukken van om en bij de 15 ton op hun plaats hijsen: da's wat er vanochtend en ook morgenochtend aan de Grote Steunbeer in Diest te gebeuren staat. Samen vormen de stukken één grote brug die fietsers en voetgangers de doorsteek naar Schaffen en het Webbekoms Broek laten maken. De Vlaamse Milieumaatschappij voert ook werken aan het sluizencomplex uit, op die manier kan het water van de Demer gecontroleerd naar wat verder gelegen plaatsen als Zichem stromen.
Demer in Diest
Over enkele maanden kruis je aan de Grote Steunbeer in Diest niet één, maar twee keer de Demer. Twee grote deelbruggen van elk ongeveer 40 meter gaan hier één grote brug van om en bij de 60 ton vormen. De allereerste horde daarvan is vandaag genomen. "Vandaag werd de staalstructuur geplaatst. De komende dagen worden die staalstructuren nog ter plekke aan elkaar gelast, en wordt er nog een vloer in de brug gelegd", zegt Kris Soete. Sinds deze zomer zijn de werken aan de brug aan de gang. Het project rond de Grote Steunbeer is best ingrijpend en heeft verschillende doelen.
"Het idee van dit project is om de Demer weer door Diest te laten stromen." Bart Stals (DDS), Schepen van Openbare Werken
"Daarom zijn de werken aan de Grote Steunbeer bezig", zegt Stals. "Daarnaast is er ook de fietsverbinding tussen de stad met het Webbekoms Broek en Schaffen."
Naam nieuwe brug
De stad lanceerde een maand geleden ook een oproep met ideeën voor een naam voor de nieuwe brug. De eerste ronde daarvan is intussen achter de rug. "Er zijn op dit moment meer dan 300 voorstellen", zegt Bart Stals.
Lees verder onder de video.
"Wij gaan een shotlist publiceren waaruit de bevolking een naam kan kiezen." Bart Stals (DDS), Schepen van Openbare Werken
Debiet controleren
Eind mei kan je hier normaal gezien voor het eerst over de nieuwe brug fietsen of wandelen. De oude brug zal dan verdwijnen en dat moet ervoor zorgen dat de Vlaamse Milieumaatschappij het water van de Demer beter kan controleren. "Dan kunnen we de oude gemetste structuren weer watervoerend maken", zegt Kris Soete.
"Wij gaan daar schuiven insteken om het Demerdebiet te regelen, dat heeft een impact op onder meer Zichem." Kris Soete, Projectingenieur Vlaamse Milieumaatschappij
De Vlaamse Milieumaatschappij kan dan bepalen hoeveel water afwaarts kan stromen. De werken rond de Grote Steunbeer kosten meer dan 2 miljoen euro.