Lees hier het officiële bericht van de universiteit:
Vandaag is KU Leuven opnieuw in dialoog gegaan met de actievoerders die een gebouw van de universiteit bezetten als protest tegen de lopende samenwerkingen tussen KU Leuven-onderzoekers en Israëlische onderzoeksteams. Dit gesprek vond plaats in een sfeer van wederzijds begrip en constructieve dialoog, waarbij beide partijen hun standpunten hebben kunnen uiten.
KU Leuven erkent de moed en het engagement van de actievoerders, en begrijpt hun woede en bezorgdheid over de situatie in Gaza. Tijdens het gesprek hebben de rector, enkele vicerectoren en een aantal leden van de Ethische Commissie Dual Use, Military Use and Misuse of Research (EC DMM) die academische samenwerkingen in alle onafhankelijkheid evalueert, geluisterd naar de zorgen van deze studenten en getracht hun vragen zo goed mogelijk te beantwoorden. Daarnaast hebben ze opnieuw het standpunt van de universiteit en het fijnmazig beleid inzake internationale samenwerkingen toegelicht:
- KU Leuven heeft geen institutionele banden met Israëlische kennisinstellingen, de twee uitwisselingsakkoorden staan sinds vorig jaar on hold.
- Enkel samenwerking in door Europa gefinancierde grote onderzoeksconsortia blijft over. De ethische commissie heeft na een recente grondige en onafhankelijke herevaluatie beslist om deze lopende projecten niet stop te zetten. De beoogde resultaten dragen geen detecteerbaar risico in zich op schending van mensenrechten, militair of ander misbruik. Het gaat onder meer om studies naar de ziekte van Parkinson, autisme of bodemdiversiteit.
?Voor nieuwe samenwerkingen volgt de ethische commissie sinds 2020 de aanpak die geldt voor alle internationale projecten, namelijk goed- of afkeuring na een grondige screening van de partner en de inhoud van het project. Dit gebeurt met strengheid. Alle onderzoekers is gevraagd voorzichtig en terughoudend te zijn bij het plannen van nieuwe onderzoekssamenwerkingen zolang de regering Netanyahu haar agressie aanhoudt.
- Tenslotte heeft de ethische commissie beslist om geen nieuwe partnerschappen toe te laten met de Israëlische overheid of onderdelen ervan.
KU Leuven staat ook klaar om haar expertise en academisch netwerk in te zetten voor een heropbouw van Gaza, in het bijzonder het hoger onderwijs. Ze wil daarvoor samenwerken met alle actoren en instellingen in de Palestijnse gebieden en Israël die zich inzetten voor vrede en veiligheid in de regio.
De universiteit staat ook open voor mobiliteitsprogramma’s als die niet leiden tot een permanente braindrain. Dit omvat ook korte onderzoeksverblijven voor Palestijns academisch personeel, ondersteuning bij de werking van de instellingen voor hoger onderwijs of de uitbreiding van de capaciteit voor online ? en blended onderwijs.
KU Leuven benadrukt dat de bestaande lijn, die sinds de recente militaire operaties in Gaza nog verder is verstrengd, niet zal worden losgelaten zolang de Israëlische onderdrukking van de Palestijnen voortduurt.
Hoewel de universiteit begrip kan opbrengen voor de standpunten van de actievoerders, gaat ze niet akkoord met de bezetting als gekozen middel van protest. Des te meer nu steeds duidelijker blijkt hoe deze de acties medestudenten en collega’s impacteren, zeker nu de blok- en examenperiode begint.
De universiteit roept de actievoerders dan ook op om prioriteit te geven aan hun eigen studies en te zoeken naar andere manieren om hun boodschap te uiten zonder hun eigen examens of die van anderen op het spel te zetten.
KU Leuven blijft openstaan voor verdere gesprekken met de actievoerders, met als doel een constructieve dialoog te behouden waarin kritische stemmen en andere standpunten een duidelijke plaats krijgen. We volgen ook de situatie en evoluties in Gaza en Israël nauwlettend op. De universiteit blijft luisteren naar de vragen en bezorgdheden van alle betrokkenen, en zet zich in voor een blijvend respectvol en productief overleg.
Toevoegen aan startscherm
Deze website heeft een app. Voeg deze toe aan je startscherm om hem te installeren.
1) Druk op de deelknop
2) Druk op 'Zet op beginscherm'