Leuvense horeca-uitbaters betalen voortaan meer terrastaks: "Niemand betaalt graag meer taks, maar opbrengsten vloeien wel terug naar horeca"
In Leuven moeten cafés en restaurants voortaan meer betalen als ze voor hun zaak een terras willen. De stad gaat de terrastaks verhogen, op sommige plaatsen tot wel 25 procent. Volgens de stad is die verhoging vergelijkbaar met andere steden en noodzakelijk. Heel wat horeca-uitbaters zijn niet happig om voor de camera te reageren. De voorzitter van de vzw Oude Markt Erik De Rop vindt de verhoging geen fijn nieuws, maar hij denkt wel dat die extra taks een positieve invloed kan hebben op de horeca
Zone 1
De buurt aan de Vaartkom heeft de afgelopen jaren de buurt een flinke verandering doorgemaakt en daar houdt de stad nu ook rekening mee bij het nieuwe reglement over terrassen. De terrastaks gaat hier omhoog. De Vaartkom viel vroeger in de zogenaamde zone 3, de goedkoopste plaats in Leuven om een terras uit te baten. Dat verandert, de Vaartkom maakt nu samen met onder meer de Oude Markt, Muntstraat en nog ongeveer 40 andere straten of pleinen deel uit van zone 1, en die is flink wat duurder. De Oude Markt verandert niet van zone, maar ook hier gaat de terrastaks omhoog.
"Niemand betaalt graag meer taks. Horeca heeft het niet gemakkelijk, zeker de cafésector niet." Erik De Rop, Voorzitter vzw Oude Markt
"Maar anderzijds weet ik dat, in de 25 jaar dat ik hier zit, de terrastaksen zelden omhoog zijn gegaan", geeft De Rop toe. "De prijzen zijn redelijk in verhouding met andere steden, dus ik heb daar eigenlijk geen probleem mee. Ook omdat de meer opbrengsten van de terrastaks terug zal vloeien naar de horeca", zegt hij.
Andere zones
In zone 2, dat alle zijn andere straten binnen de ring die niet binnen zone 1 vallen plus het De Becker Remy Plein in Kessel-Lo en het Lodewijk Engelbertus Van Arenberghplein in Heverlee, stijgt de taks met 6.5 euro per vierkante meter. Buiten de ring wordt een terras uitbaten 5 euro duurder per vierkante meter. En op de Grote Markt, de duurste zone in Leuven stijgt de taks met 24 procent. Al is het wel de bedoeling dat de uitbaters hier ook voordelen van ondervinden. "Dat geld kan terugvloeien in de vorm van ondersteuning, opleidingen, evenementen en de verfraaiing van het openbaar domein", legt De Rop uit. "Zo kunnen we bijvoorbeeld nieuwe verlichting krijgen.
"Dat zijn allemaal maatregelen die goed zijn voor de horeca." Erik De Rop, Voorzitter vzw Oude Markt
Bevoegd schepen Lalynn Wadera kan vandaag niet voor de camera reageren, maar laat weten dat de nieuwe taksen in lijn zijn met wat andere gelijkaardige steden vragen. De nieuwe regels gelden tot 2031.