Oppositiepartij NU Diest wil dat stadsbestuur kernwinkelgebied en belastingen voor handelaars herbekijkt: "Niet alle zaken worden eerlijk behandeld in Diest"
Oppositiepartij NU in Diest vraagt de stad het kernwinkelgebied en de belastingen voor handelaars te herbekijken. Het kernwinkelgebied is een compacte zone in het hart van de stad. Beginnende ondernemers krijgen daar een startpremie van de stad van 6.250 euro. Dat is niet correct zegt fractieleider voor NU Natalie Thys, want op die manier worden bepaalde delen van de stad, net buiten die zone minder interessant voor starters. Daarbovenop betalen handelaars net buiten het kernwinkelgebied wel evenveel belastingen aan de stad als zaken pal in het centrum.
Vestigingspremie
Natalie Theys, fractieleider voor de liberale oppositiepartij NU is ook eigenaar van haar dagbladhandel Ridel in de Koning Albertstraat in Diest. Die winkel ligt net buiten het kernwinkelgebied van de stad. Dat gebied is twee jaar geleden door het vorige stadsbestuur afgebakend en een stuk kleiner geworden om de leegstand in het hart van de stad tegen te gaan.
Maar volgens Theys zorgt dat er net voor dat de stadsdelen net buiten dat kerngebied, op het einde van de Hasseltse- en Koning Albertstraat, een stuk minder aantrekkelijk zijn geworden. "Als je dat gebied nog kleiner gaat maken, waar moeten winkels zich dan nog gaan vestigen?", vraagt ze zich af.
"Iemand die zich binnen het kernwinkelgebied vestigt krijgt 6.250 euro starterspremie van de stad. Ik vind dat elke handelaar die zich in Diest vestigt een premie zou moeten krijgen." Natalie Theys (NU), Fractieleider
Belastingen
Naast de vestigingspremie kaart Theys ook de belastingen aan die handelaars aan de stad moeten betalen, want alle ondernemers in de Hasseltse- en Koning Albertstraat zowel binnen als buiten het kernwinkelgebied betalen op dit moment even veel. "Alle winkels moeten een promobijdragetaks betalen om evenementen te organiseren zoals Supermercado", zegt Theys. "De horeca moet daarbovenop ook een terrastaks betalen. Die is even hoog op de Kaai als op de Grote Markt, maar op de Kaai wordt veel minder georganiseerd", zegt ze nog.
"Wij vinden dat dat eerlijker berekend moet worden." Natalie Theys (NU), Fractieleider
Die promobijdragetaks bedraagt afhankelijk van de oppervlakte van de winkel in het centrum tussen 300 en 1.250 euro per jaar, de terrastaks is dan weer 20 euro per vierkante meter op zowel de Markt als De Kaai, op andere plekken is dat 8 euro per vierkante meter. In totaal gaat het om een vijftiental zaken die nu net naast de voordelen grijpen. Schepen van Financiën en Lokale Economie Jeroen Overmeer wil niet vooruitlopen op de beslissingen die genomen moeten worden bij de opmaak van het nieuwe meerjarenplan later dit jaar. Hij is wel bereid om zowel ondersteuningspremies als belastingsreglementen te evalueren.