Stembus 24: BIERBEEK
Bekijk hier de verkiezingsreportage over Bierbeek met lijsttrekkers Sandra Noé (Open Bierbeek), Peter Vandenbalck (N-VA), Cil Cuypers (Vooruit), Frederick de Buck (Groen) en burgemeester Johan Vanhulst (CD&V).
Bij de vorige verkiezingen in 2018 blijft cd&v de populairste partij in Bierbeek. Cd&v haalt 8 zetels binnen, burgemeester Johan Vanhulst wordt met bijna 1500 voorkeursstemmen royaal beloond na zijn eerste ambtstermijn. De tweede grootste partij, Open Bierbeek belandt met 5 zetels in de oppositie, net zoals N-VA met 3 zetels. Sp.a-Groen krijgt met 5 zetels opnieuw een plekje in de meerderheid, en zo blijft de coalitie van 2012 in 2018 voortbestaan. Dit jaar beslissen sp.a en Groen om na 12 jaar huwelijk niet meer samen op te komen.
5 partijen
"Wij hebben wel een hand uitgereikt naar Groen”, zegt Vooruit-lijsttrekker Cil Cuypers. Maar volgens haar heeft de groene partij om strategische redenen beslist om alleen op te komen.
Dat klopt, zegt Frederik de Buck. “We hebben na de verkiezingen gemerkt dat we niet als kartel, maar als aparte partijen in het schepencollege actief waren. Daarom hebben we nu besloten om met een eigen lijst op te komen. We voelen ons sterk genoeg”, aldus de Buck.
5 partijen dus in Bierbeek, die het allemaal over één ding eens zijn: de gemeente heeft veel gedaan voor de fietsers.
Fietsinfrastructuur
"Het voornaamste programmapunt 6 jaar geleden bij de verkiezingen bij cd&v waren nieuwe fietspaden”, zegt Johan Vanhulst. “We hebben daar de afgelopen zes jaar werk van gemaakt en 16 kilometer nieuw fietspad aangelegd.”
“We hebben ook de fietssnelweg kunnen inhuldigen. Dat is een dossier dat Bierbeek lang geleden als kleine gemeente op gang heeft getrokken. Daar zijn we trots op.” Cil Cuypers, Vooruit
Bistro de Borre
Zowel gemeentebestuur als oppositie geven aan dat het fijn samenwerken is in Bierbeek, al wil dat niet zeggen dat er geen kritiek is. Bistro de Borre bijvoorbeeld, de sociaal inclusieve horecazaak aan het vrijetijdscentrum, waar de gemeente al twee keer een fors bedrag in investeerde.
“Wij vinden het niet de rol van de gemeente om te participeren in een horecazaak”, stelt Open Bierbeek-lijsttrekker Sandra Noé duidelijk. “Daarmee ga je de concurrentie aan met andere horecazaken. Bistro de Borre draait momenteel zware verliezen, dus het wordt spannend om die 75.000 euro aan belastinggeld niet te verliezen”, aldus Noé.
"Als je dat zuiver bekijkt op gebied van horeca, zou je dat kunnen zeggen dat het geen taak is van de gemeente om horeca te organiseren”, reageert de Buck.
“Maar er kwam een voorstel om die horeca als een project te beschouwen, waar we samen met Sint-Kamillus kunnen werken aan sociale tewerkstelling.” Frederik de Buck, Groen
Reportage over Bistro de Borre
“Bistro De Borre was het eerste verlengde boekjaar verlieslatend”, zegt ook Johan Vanhulst. “Dit jaar is er serieus gewerkt om de efficiëntie te verhogen. Als de bistro niet winstgevend of break-even zou kunnen worden, dan kan ze niet blijven bestaan. Dat blijft dus een uitdaging voor de toekomst”, zegt Vanhulst.
Belastingen
Ook bij N-VA vinden ze dat er dingen beter kunnen, ze komen met een opvallend voorstel.
"We zouden de belasting willen verlagen”, stelt N-VA-lijsttrekker Peter Vandenbalck. “We liggen pal op het Vlaamse gemiddelde, 7%. We vinden dat dat als rijke gemeente omlaag kan”, zegt Vandenbalck.
“We willen de belasting afstemmen met andere rijke gemeenten, zoals onze buurgemeente Oud-Heverlee. Daar zijn de belastingen lager dan bij ons.” Peter Vandenbalck, N-VA
"Ik ben heel verbaasd dat N-VA daar nu, in volle verkiezingsperiode, mee afkomt”, reageert Vanhulst. “De voorbije 15 jaar of zelfs langer heeft N-VA op geen enkele manier een belastingverlaging voorgesteld. De belastingen worden al jarenlang unaniem goedgekeurd door de gemeenteraad, door alle partijen”, aldus cd&v-lijsttrekker Johan Vanhulst.
“Als N-VA zoiets poneert, vind ik dat ze ook moeten zeggen welke dienstverlening of investering ze dan willen schrappen.” Johan Vanhulst, cd&v
“De lagere belastingen zullen er misschien voor zorgen dat we minder kunnen investeren”, geeft Vandenbalck toe. “Langs de andere kant willen we dat er ondernemers bijkomen. We willen dat die meer kansen krijgen, zodat ze meer werkgelegenheid kunnen creëren. Dus de balans zal terug in evenwicht gebracht moeten worden”, besluit Vandenbalck.
Wonen
Bierbeek blijft een van de duurste gemeenten in onze regio om vastgoed te kopen. Jonge Bierbekenaars voelen zich genoodzaakt om te verhuizen, omdat ze een huis of appartement in hun eigen gemeente niet kunnen betalen. De gemeente kan meer doen, vindt de oppositie.
“De afgelopen jaren is de gemiddelde prijs van een woning in Bierbeek met maar liefst 95.000 euro gestegen. Als gemeentebestuur moeten we daar de nodige prioriteit aan geven”, zegt Noé.
“Binnen Open Bierbeek denken we aan een Community Land Trust. Dat is een organisatie die land bezit, maar dat ten dienste stelt aan de hele gemeenschap. Er kunnen daar betaalbare woningen op gebouwd worden, maar de grond blijft eigendom van het CLT.” Sandra Noé, Open Bierbeek
Een wonderoplossing bestaat niet, zegt de gemeente, al neemt ze toch maatregelen waar dat kan.
"We hebben al heel wat kunnen realiseren met de sociale woonwijk Mevrouwkensveld”, zegt de Buck. “Daarmee halen we bijna het aantal sociale woningen dat ons door Vlaanderen wordt opgelegd”, besluit de lijsttrekker van Groen.
“Daarnaast hebben we in het verleden goedkopere kavels aangeboden via de intercommunale Interleuven”, zegt Cuypers. Volgens haar moet daar nog verder op worden ingezet, want er is nog een gelijkaardig terrein in de gemeente beschikbaar.
Bouwdrift in centrum
Eén van de voornaamste kritieken van oppositiepartij N-VA is dat het centrum van Bierbeek te snel wordt volgebouwd.
“We vinden het een gemiste kans dat er geen plein, geen wandelpark of rustplek is gecreëerd. Wij willen het landelijke karakter van onze gemeente behouden en vermijden dat dat wordt volgebouwd met appartementen", zegt Vandenbalck.
Reportage over appartementen in landelijke gemeenten (20/07/2023)
Voor een extra groene plek in het centrum denkt N-VA, en ook de meerderheid, aan het oude kerkhof. Al is het net om het landelijke karakter van de gemeente te behouden, dat er vooral in het centrum gebouwd wordt. Het is ook een richtlijn van Vlaanderen.
"Er is zeker een verdichting aan de gang, er worden meer appartementen gebouwd”, reageert Cuypers. “Maar we letten er toch ook op dat we niet te hoog laten bouwen, met een maximum van twee of drie bouwlagen”, aldus Cuypers.
Speerpunten
En natuurlijk trekt iedere partij met haar eigen speerpunten naar de verkiezingen. Open Bierbeek wil bijvoorbeeld een gemeente-app.
"Je moet dan niet naar een website of een Facebook-account surfen. Je kan de app openen en de informatie bekijken die je wenst te ontvangen. We kunnen dat ook een stapje verder nemen naar het melden van defecten." Sandra Noé, Open Bierbeek
"Wij willen kinderen en jongeren alle kansen bieden. Dat doen we door de infrastructuur, zoals ontmoetings- of speelplaatsen dichtbij huis, verder te onderhouden. We willen ook een breed scholenbeleid hebben, met meer samenwerking tussen de scholen.” Cil Cuypers, Vooruit
"We willen dat inwoners hier kunnen blijven wonen. Het is een aangename omgeving om te wonen, dus wij gaan daar volop op inzetten.” Peter Vandenbalck, N-VA
"We staan voor een lokaal, sociaal en duurzaam beleid. We willen investeren in de omgeving van de mensen, werken aan betaalbaar wonen, maar ook dat we straten en pleinen verfraaien. Dat is ook duurzaam, met meer groen en meer bomen." Frederik de Buck, Groen
En ook de partij van de burgemeester is er opnieuw klaar voor. Al sinds 1976 levert cd&v onafgebroken de burgemeester in Bierbeek. De grote vraag wordt of dat ook de volgende 6 jaar opnieuw lukt.
"We hebben een vernieuwde ploeg met enkele sterkhouders in het schepencollege zoals Lisa Hermans en Stefaan Van Haegenborgh. Maar we hebben ook heel wat nieuwe mensen gevonden, die willen meeschrijven aan ons verhaal. Daarom denk ik dat we er helemaal klaar voor zijn.” Johan Vanhulst, cd&v