Stembus 24: BOUTERSEM
Bekijk hier de Stembus24 reportage over Boutersem met lijsttrekkers Glenn Van Rillaer (Voor Boutersem), Maarten Devroye (N-VA) en burgemeester Chris Vervliet (CD&V).
In 2018 wint SP.A voor de eerste keer sinds 1994 de verkiezingen in Boutersem niet. De partij schuift op naar plaats 2. De christendemocraten krijgen de meeste stemmen en Chris Vervliet wordt de nieuwe burgemeester. Hij gaat in coalitie met Open Vld en N-VA, en SP.A belandt samen met Groen in de oppositie.
Open Vld komt niet meer op, Groen uiteindelijk verrassend wel, maar die partij kon voorlopig niemand afvaardigen voor een interview. Vooruit wordt Voor Boutersem, een lijst met oud-Vooruit leden en kandidaten van buiten de partij. En zij stellen ook een nieuwe lijsttrekker aan: Glenn Van Rillaer, zoon van vorig lijsttrekker Mia Smets.
Inspraak en participatie
Van Rillaers belangrijkste programmapunt is iets waar het huidige bestuur volgens hem tekort schiet.
"Tussen de bewoners staan en voelen wat er bij hen leeft. We voelden ook dat er in heel wat zaken opstand van bewoners is gekomen. We denken dat dat komt doordat het bestuur te weinig tussen de mensen stond." Glenn Van Rillaer, Voor Boutersem
Zo zouden adviesraden vaker samengebracht moeten worden. Volgens de huidige bestuursploeg zijn inwoners bij grote projecten wel degelijk betrokken geweest, maar zijn er nu eenmaal grenzen aan participatie.
"Je moet daar een evenwicht in vinden, denk ik”, zegt lijsttrekker Maarten Devroye van N-VA. “Wij zeggen als partij: participatie kán, zeker in een ontwerpfase of beginfase, want je moet natuurlijk met je burgers kunnen praten. Maar wanneer het tijd is voor een beslissing, moet je als bestuur onafhankelijk kunnen beslissen”, aldus Devroye. Chris Vervliet, lijsttrekker van cd&v, pleit dan weer voor meer referenda in plaats van directe participatie. Dankzij de anonimiteit van een stemhokje bij een referendum, zouden volgens hem meer mensen deelnemen aan het beleid.
Vernieuwde fietspaden
Iets waar oppositie en meerderheid wel unaniem in zijn: de huidige bestuursploeg heeft een enorme inhaalbeweging gemaakt op vlak van wegenwerken en veilige fietspaden. Dat was ook een absolute prioriteit.
"We hebben rond de 15 kilometer aan fietspaden aangelegd. Er staan er nog een aantal op de planning. Ik wil ze verder verwezenlijken. Moest ik er niet meer bij zijn, ik hoop natuurlijk van wel, dan hoop ik dat iemand die projecten wil trekken." Maarten Devroye, N-VA
Er is in 6 jaar méér geïnvesteerd in fietspaden dan de voorbije kwarteeuw tesamen. En sowieso is er deze legislatuur veel verwezenlijkt, dat zegt ook de oppositie. Zo kreeg de gemeentelijke basisschool nieuwe kleuterklasjes en kwam er een gloednieuwe kinderopvang.
"We hebben een recordbedrag geïnvesteerd in verhouding tot andere gemeenten, maar tegelijkertijd de financiën helemaal gezond gehouden." Chris Vervliet, cd&v
Reportage over investeringen in fietsinfrastructuur in Boutersem (29/12/2022)
Kritiek
Voor Boutersem twijfelt eraan of er niet té veel geïnvesteerd is, en of er nog wel genoeg geld over is voor komende legislaturen.
"We hebben veel investeringen met eigen middelen gedaan en zo weinig mogelijk geld geleend” Maarten Devroye, N-VA
Volgens Devroye zorgt dat ervoor dat het bestuur de komende legislaturen geen leningen moet aflossen. “We zitten met een autofinancieringsmarge die zeker positief is", aldus Devroye.
Volgens Van Rillaer zal het nieuwe bestuur “toch zeker de eerste drie jaar heel voorzichtig moeten zijn met nieuwe investeringen”. Een andere kritiek: het bestuur werkt chaotisch en dat zorgt ervoor dat dossiers lang aanslepen. De lijsttrekker van Voor Boutersem haalt daarvoor als voorbeeld een verkeerswijziging aan, die drie tot vier keer op de gemeenteraad besproken werd. Volgens Van Rillaer kan dat veel efficiënter en gestructureerder.
"Alles kan altijd beter”, is Vervliet duidelijk. Hij geeft ook toe dat door de vele investeringen enkele dossiers wat vertraging opliepen.
“Als je zo veel investeert en de trein begint te rijden, moeten alle wagonnetjes aan elkaar vasthangen... We stonden niet altijd klaar om alle wagonnetjes aan te koppelen.” Chris Vervliet (cd&v)
Wonen
Veel nieuwbouw is een bezorgdheid bij inwoners in het centrum, klinkt het bij de oppositie. Het grote probleem volgens hen: het ontbreekt aan visie.
"De mensen weten niet goed hoe of wat. Daar komt een project bij, en daar komt een project bij... Maar er is geen geschreven visie. Zolang die er niet is, kan je geen draagkracht verwachten van de mensen. Wij willen dat die visie wordt neergepend." Glenn Van Rillaer, Voor Boutersem
Devroye zegt dat het bestuur bezig was met het opstellen van een leidraad om vast te leggen waar er al dan niet nog gebouwd kan worden. Volgens Devroye werkte de gemeente daarvoor samen met Interleuven, maar zijn er daar enkele personeelswissels doorgevoerd. Daardoor is de leidraad op dit moment nog niet klaar. Al kan die volgens Devroye wel in de bouwshift worden opgenomen.
Een visie is er dus wel, al staat die nog niet afgewerkt op papier. Minder bouwen is alvast niet het uitgangspunt van die visie.
"Wonen is een sociaal recht, maar waar plaats je die nieuwe woningen?”, vraagt Vervliet zich af. “Want nieuwe woningen moeten er komen. Bij ons, elders in Vlaanderen, elders in West-Europa, overal”, stelt Vervliet duidelijk.
“Het is logisch dat er nieuwe woningen komen in de buurt van de openbare diensten, de scholen, het station en de winkels. Maar de randvoorwaarden, zoals de problematiek rond wateroverlast, moeten wel vervuld zijn” Chris Vervliet, cd&v
Speerpunten
En dan is het vooral de bedoeling om vooruit te kijken richting een nieuwe legislatuur. Elke partij trekt met haar eigen speerpunten en eigen ideeën in oktober naar de kiezer.
"Wij willen luisteren naar de mensen, zij zijn de expert. Dat doen we door zo veel mogelijk tussen de mensen staan en de plannen die je hebt zo veel mogelijk naast de ideeën van de bewoners te leggen. Een idee waar wij mee spelen is het invoeren van wijkambassadeurs per deelgemeente. Zij kunnen als extra informatiekanaal of klankbord tussen bewoners van een bepaalde deelgemeente en het gemeentestuur fungeren." Glenn Van Rillaer, Voor Boutersem
"Wij willen een vrijwilligerskorps verwezenlijken. Wij willen mensen over de hele gemeente aanspreken, wat hun capaciteiten ook zijn. Dat is niet alleen om zandzakjes te vullen bij overstromingen. Dat mag een taak zijn, maar moet zeker niet de hoofdtaak zijn. Die moet zijn om mensen samen te brengen, bijvoorbeeld door kinderen te helpen oversteken aan de school.” Chris Vervliet, cd&v
"We zien dat er in veel gemeenten diensten verdwijnen. Banken, dokters, tandartsen verdwijnen... Dat willen wij niet. Hoe we dat willen aanpakken? We zijn ervan overtuigd dat een bloeiende gemeente met een bevolkingsmix van jongeren, jonge gezinnen en senioren, waar iedereen zich thuisvoelt, een magneeteffect heeft. Daar willen wij in investeren, door de openbare infrastructuur, fietspaden en ontmoetingspleinen verder uit te bouwen." Maarten Devroye, N-VA
Noot: na het afwerken van deze montage dienden ook Groen, Dorpspartij Boutersem en Ons Dorp nog een lijst in, ook op hen kan u dus stemmen op 13 oktober.