Stembus 24: LANDEN

Stembus 24: LANDEN

Stembus 24: LANDEN

Bekijk hier onze uitzending over de gemeenteraadsverkiezingen in Landen met lijsttrekkers Frank Stevens (Vooruit), Gary Peeters (cd&v), Didier Reynaerts (Open Landen), Bart Jan de Vos (N-VA), Carla Reynaerts (Groen) en lijstduwer Marc Segers (Vlaams Belang).

Landen, een stad met 14 deelgemeenten en ruim 16.000 inwoners, op de grens met Wallonië. In 2018 wint cd&v hier de verkiezingen, met 7 van de 25 zetels. De partij stapt in een coalitie met de nieuwe partij L’anders, Gino Debroux wordt burgemeester. Open Vld en N-VA verhuizen van de meerderheid naar de oppositie, samen met Groen. PVDA blijft met lege handen achter.

Kandidaten

Enkele verschuivingen in 2024: de partij van burgemeester Debroux trekt opnieuw als Vooruit naar de verkiezingen, met een nieuwe lijsttrekker Frank Stevens. PVDA komt niet meer op, nieuwkomer Vlaams Belang wel.

"Wij hebben beslist om op te komen omdat we verschillende aanmoedigingen krijgen om op te komen”, zegt Marc Segers als lijstduwer van het Vlaams Belang. “We zijn al eventjes niet meer opgekomen, maar de mening van de Landenaar mag verdedigd worden”, aldus Segers.

Kritiek

De meerderheid is tevreden over de voorbije legislatuur, de oppositiepartijen zien dat anders. Volgens Open Landen, Groen en N-VA is er veel te weinig gebeurd.

"Ik ben zeer bezorgd en ik denk met mij het merendeel van de Landenaar.” Didier Reynaerts, Open Landen

“Een periode zoals we de afgelopen zes jaar hebben gekend, is niet meer voor herhaling vatbaar”, zegt Reynaerts. Hij vindt dat het gemeentebestuur vervangen moet worden door een ander bestuur. “De investeringen zijn quasi herleid tot nul en alles wat Landen nodig heeft, is niet gerealiseerd”, aldus Rynaerts.

"Een nieuw jeugdhuis was beloofd aan het begin van deze legislatuur, maar dat dossier is nog geen millimeter opgeschoven”, zegt ook Bart Jan de Vos van de N-VA. Daarnaast haalt hij ook het dossier over een nieuwe cultuurzaal aan. “De plannen en het budget daarvoor lagen klaar, maar er is niets gerealiseerd”, zegt de Vos.

“Heel veel grote projecten zijn blijven stilstaan." Bart Jan de Vos, N-VA

"Het gaat over prioriteiten stellen, en denkelijk zijn er andere prioriteiten geweest. Er zijn heel veel verkwistingen geweest”, vult Carla Reynaerts aan. “Er zijn teveel postjes gegeven aan mensen die er niet moesten zijn, zoals een kabinetsmedewerker. Daar gaat natuurlijk allemaal geld naartoe”, besluit ze.

"Ik kan de opmerkingen snappen als je aan oude politiek doet”, reageert Vooruit-lijsttrekker Stevens. “Daarmee bedoel ik politiek waarbij je alleen grote projecten realiseert om daarmee uit te pakken”, zegt hij.

“Er is wel degelijk heel hard gewerkt. Er zijn kleine, belangrijke zaken gerealiseerd.” Frank Stevens, Vooruit


Realisaties

De coronacrisis laat zich voelen in Landen. De stad richt een vaccinatiecentrum op voor inwoners uit de omliggende gemeenten. Verder breidt ze de plaatsen in de kinderopvang uit, komt er een sociale kruidenier en een trage wegenplan. De stad investeert ook in ontmoetingscentra in de deelgemeenten.

"We hebben de kerk van Walshoutem aangekocht, waar nu de plannen klaarliggen om ook een mooi ontmoetingscentrum van te maken”, legt Gary Peeters (cd&v) uit. “Ook het oude parochiaal centrum van deelgemeente Attenhoven werd aangekocht. Het is de bedoeling om daar een ontmoetingscentrum van te maken. Verder hebben we ook nog het Lindenhof in Overwinden, waar de restauratiewerken nu zijn afgerond”, besluit hij.

HERBEKIJK: Reportage over ontmoetingscentrum Lindenhof (15/04/2024)


Ook Frank Stevens kijkt met een positief gevoel terug op de afgelopen legislatuur. “Maar we hebben ook veel honger”, zegt hij er meteen bij. “We hebben achter de schermen aan heel veel dossiers gewerkt. Die zijn na enkele kleine bijsturingen klaar om uitgevoerd te worden, maar daar kunnen we de volgende legislatuur snel aan beginnen”, aldus Stevens.

Jeugdhuis

Eén van die dossiers die al jarenlang op tafel ligt is het jeugdhuis. Al bij de vorige verkiezingen waren er plannen om dat te voorzien in een loods op het oude militaire domein. Maar het project is een procedureslag geworden, de laatste vergunning werd geweigerd.

“Als het ergens op één locatie niet kan, dan kan het op een andere. Er is heel veel leegstand in Landen”, stelt Groen-lijsttrekker Reynaerts duidelijk. “Er zou sowieso een plaats geweest zijn om, ook al was het tijdelijk, de jeugd een plaats te kunnen geven. We hebben bijvoorbeeld nog het voormalig zwembad dat leegstaat”, zegt ze.

“Het kan in mijn ogen niet dat er geen plaats was voor de jeugd." Carla Reynaerts, Groen

"Dat neemt niet weg dat we er wel voor gezorgd hebben dat op die site de jeugd een plaats heeft om samen te komen, samen met onze jeugdwerker hier van Landen”, reageert Stevens. “Zij houden daar regelmatig samenkomsten, daar wordt naar omgekeken. Een jeugdhuis is voor mij veel meer dan gewoon een betonnen of stenen locatie, het gaat om de werking errond. Die is er wel vandaag”, besluit Stevens.

Financiën

Daarnaast vindt de oppositie dat de stad niet goed omgaat met de financiën. Er zou te veel geld gaan naar de dagelijkse werking, zoals personeel.

"We hebben de meerderheid verschillende keren gewezen op fouten in budgetten, fouten in berekeningen van dossiers.” Bart Jan de Vos, N-VA

“Ik herinner mij een dossier over personeelsbeleid, waar voor een paar honderdduizenden euro's aan fouten in zaten. Dus meeruitgaven die niet waren gebudgetteerd”, zegt de Vos.

“We zijn gezond. We springen wel als een goede huisvader om met het geld”, reageert Peeters. “Hoe je dat geld uitgeeft, is uiteindelijk aan ons om te beslissen. Als de oppositie dat liever anders ziet, kan ik dat begrijpen. Zij hebben misschien andere plannen of ideeën. Maar dat we niet zuinig omspringen met het geld, is zeker niet waar”, stelt hij duidelijk.

Mobiliteitsplan

Mobiliteit, dat is een van de belangrijkste thema's in Landen. De voorbije jaren werkte de meerderheid aan een mobiliteitsplan, maar er zijn nog enkele pijnpunten.

HERBEKIJK: Reportage over mobiliteitsplan (26/04/2023)


"De deelgemeentes wil men met het centrum verbinden. Daarnaast wil men ook de winkelstraat eenrichtingsverkeer maken zonder veel toegang voor leveranciers en voor de bussen van De Lijn”, zegt Vlaams Belang-lijstduwer Marc Segers.

“Dat is zo ambitieus dat niemand ermee akkoord gaat, en het gaat om een veel te lang traject.” Marc Segers, Vlaams Belang


Hij vindt dat de meerderheid beter straat per straat aanpakt. Ook zou er meer naar de mening van de inwoners geluisterd moeten worden. “Het plan is veel te groot en veel te uitgebreid”, besluit Segers.

"Wij willen studies laten onderzoeken hoeveel verkeer er langs die straten komt. De metingen die we nu hebben, zijn onvoldoende”, zegt Stevens.

“Ik zou de oefening opnieuw maken en voldoende metingen uitvoeren. Dan kunnen we beslissen wat we met de betrokken straten gaan doen.” Frank Stevens, Vooruit

“Nadien kan je met realistische cijfers naar de buurt gaan en hen betrekken bij de plannen”, besluit Stevens.

Stationsstraat

De stad wil al jarenlang de Stationsstraat herinrichten, maar die is nog altijd eigendom van het Agentschap Wegen en Verkeer. De partijen zijn het erover eens dat die straat vooral aangenamer moet worden.

"Het is de bedoeling dat het terug een beleefstraat wordt, want de lokale economie heeft dat nodig”, zegt Gary Peeters.

“Wij willen meer groen, meer beleving en meer terrassen.” Gary Peeters, cd&v

“Wij geloven daar heel sterk in, het Marktplein terug aanleggen zoals het er op oude postkaarten uitzag. Als wij de infrastructuur faciliteren, zullen die terrasjes en horeca wel volgen”, aldus Peeters.

“Als de Stationsstraat eigendom van de stad is, dan gaan we die onmiddellijk verfraaien”, reageert Open Landen-lijsttrekker Didier Reynaerts. “We willen de dubbele rijrichting en de parking behouden, maar ook nieuwe stoepen en een nieuw wegdek aanleggen. Zo kunnen we verder aan het mobiliteitsplan werken, terwijl de Stationsstraat al is verfraaid”, besluit hij.

Sportinfrastructuur

Waar ook alle partijen het over eens zijn, is dat er nood is aan een jeugdhuis en meer sportinfrastructuur.

HERBEKIJK: Reportage over nieuwe sporthal in Landen (23/02/2024)

"De sportinfrastructuur moet worden uitgebreid, daar is ook het budget al voor voorzien”, zegt de Vos. “Wij zullen dat zeker behouden. Onze eerste prioriteit zijn de gevechtssporten. Later willen we ook de sportterreinen van Sparta Landen verder ontwikkelen. Daar is de mobiliteitsafhandeling veel beter”, besluit de Vos.

Andere prioriteiten

Ook het aanpakken van de wateroverlast staat bij de meeste partijen in het programma. Verder wil Groen inzetten op verkeersveiligheid en betere dienstverlening.

"Het is altijd gemakkelijk om geld van een ander uit te geven, maar het moet ook goed beheerd worden.” Carla Reynaerts, Groen

“Dat is heel belangrijk, de Landenaren moeten daar ook hun voordeel in zien. Dat kan met heel kleine maatregelen, zoals het uitbreiden van de dienstverlening of het afschaffen van pestbelastingen die er nog zijn. Ik denk dan bijvoorbeeld aan de belasting op bankautomaten”, aldus Carla Reynaerts.

Ook N-VA wil inzetten op het financieel beheer. Voor Open Landen is onderhoud dan weer een belangrijke prioriteit.

“Wij willen meer onderhoud, bijvoorbeeld op vlak van onkruidbestrijding”, zegt Didier Reynaerts. “Daarvoor moeten we op zoek naar een oplossing. Dat kan door meer personeel aan te werven, of door regelmatig schoon te maken. We moeten dat bekijken, maar veiligheid en properheid gaan hand in hand. Dat gaan we aanpakken”, zegt de lijsttrekker van Open Landen.

“Het kan niet dat het onkruid in onze hoofdstraat en in de dorpen 50 tot 60 centimeter hoog staat. Dat kan ik niet langer toelaten.” Didier Reynaerts, Open Landen

Cd&v wil meer aandacht voor de deelgemeenten, met onder meer dorpsbudgetten. Vlaams Belang wil inzetten op veiligheid, bijvoorbeeld in de stationsbuurt. Daarnaast is ook inspraak voor de inwoners een belangrijk programmapunt.

“Inwoners meer inspraak geven kan bijvoorbeeld door ze op de website een vraag voor te leggen. Daar kunnen mensen hun mening dan geven. Als het om een groter project gaat, kunnen we een referendum organiseren”, zegt Marc Segers (Vlaams Belang).

Vooruit streeft naar een gezond en warm Landen, met goede ouderenzorg en genoeg kinderopvang. Ook wateroverlast en onderhoud zijn belangrijke prioriteiten.

Het belooft een spannende verkiezingsstrijd te worden. In 2018 lagen cd&v, Open Landen en Vooruit erg dicht bij elkaar, met enkele honderden stemmen verschil.

"We willen de grootste partij worden", stelt Open Landen-lijsttrekker Didier Reynaerts duidelijk. “Ik zit straks 30 jaar zelf in de gemeenteraad, 12 jaar daarvan ben ik schepen geweest. We hebben heel veel kunnen doen voor de mensen”, zegt hij.

“Wat ik de afgelopen zes jaar gezien heb, doet pijn aan mijn ogen en vooral aan mijn hart." Didier Reynaerts, Open Landen
"Ik heb er het volste vertrouwen in dat cd&v opnieuw de grootste partij wordt." Gary Peeters, cd&v
“Ons prioritair doel, ons doel nummer 1, is de grootste partij worden in Landen. Zo kunnen we ervoor zorgen dat we mee aan tafel kunnen zitten en dat we mee kunnen besturen.” Frank Stevens, Vooruit

Wij stelden 3 vragen aan elke lijsttrekker

Gerelateerd nieuws

  • Geen treinverkeer tussen Leuven en Landen tijdens herfstvakantie

    Geen treinverkeer tussen Leuven en Landen tijdens herfstvakantie

  • 12 van 16 gecontroleerde bromfietsen in beslag genomen bij controle na schooltijd in Landen

    12 van 16 gecontroleerde bromfietsen in beslag genomen bij controle na schooltijd in Landen

  • Eénmalig en uniek kunstproject in verlaten zwembad van Landen: "We destroy to create"

    Eénmalig en uniek kunstproject in verlaten zwembad van Landen: "We destroy to create"

  • Vijfde editie van 24 uur van Bindkracht vindt zaterdag plaats in Landen

    Vijfde editie van 24 uur van Bindkracht vindt zaterdag plaats in Landen

  • Bekende dansschool in Landen stopt, honderden leden moeten op zoek naar oplossing: "90 à 100 mailtjes en telefoontjes van bezorgde ouders"

    Bekende dansschool in Landen stopt, honderden leden moeten op zoek naar oplossing: "90 à 100 mailtjes en telefoontjes van bezorgde ouders"