Stembus 24: LINTER

Stembus 24: LINTER

Stembus 24: LINTER

Bekijk hier onze uitzending over de gemeenteraadsverkiezingen in Hoegaarden met lijsttrekkers Marc Wijnants (TEAM BURGEMEESTER) en Bettina Sandermans (Pro Linter).




Bijna een kwarteeuw is cd&v de grootste partij in Linter. Marc Wijnants, die al sinds 2004 burgemeester is, loodste de Christendemocraten in 2018 al voor de derde verkiezingen op rij naar een voltallige meerderheid. De partij haalt zes jaar geleden 14 van de 19 zetels binnen.


Open Vld en N-VA komen in de oppositie terecht met beide twee zetels. En ook de socialisten belanden daar, met Bettina Sandermans als lijsttrekker haalt het voormalige Sp.a in 2018 één zetel binnen. In oktober is Bettina Sandermans opnieuw lijsttrekker en dat van de partij Pro Linter. Die nieuwe partij, opgericht door voormalig burgemeester van Linter en kamerlid Stef Goris wordt gevormd door Open Vld, N-VA en socialisten aangevuld met onafhankelijke mensen.

Nieuwe uitdager 'Pro Linter’

"Pro Linter staat voor meer transparantie en meer betrokkenheid. We hebben de afgelopen legislatuur vastgesteld dat inwoners en verenigingen te weinig of te laat betrokken worden bij de beslissingen en het beleid van het bestuur. En daar willen we absoluut het verschil maken." Bettina Sandermans, Pro Linter

Huidig burgemeester Marc Wijnants, die in oktober als TEAM BURGEMEESTER naar de kiezer trekt, blikt op zijn beurt dan weer tevreden terug op de afgelopen zes jaar.

"We hebben de dorpskernen allemaal gemoderniseerd en vergroend. Dat zijn sociale ontmoetingsplaatsen geworden en ik denk dat dat een van de belangrijkste realisaties is." Marc Wijnants, TEAM BURGEMEESTER

De keuze in Linter is op 13 oktober dus heel eenvoudig, er zijn maar twee lijsten. Het is of TEAM BURGEMEESTER of Pro Linter.

“Ik zie dat alle politieke partijen zich verenigd hebben in Pro Linter, dus ik weet niet of een echte socialist of een echte liberaal zich daar nog in thuis voelt. Maar dat is hun zaak natuurlijk. We weten dat we één tegenstrever hebben, vroeger waren dat er drie. Daardoor zullen ze wel sterker voor de dag komen." Marc Wijnants, TEAM BURGEMEESTER

Binnen Pro Linter vind je dus inderdaad mensen die eerder al voor bijvoorbeeld: N-VA, Open Vld of Vooruit opkwamen. Al staat de nieuwe partij volgens lijsttrekker Sandermans veraf van die ideologische politiek.

"Pro Linter is ontstaan uit een samenwerking die we de afgelopen jaren al hadden binnen de gemeenteraad”, zegt lijsttrekker Sandermans. “Het voelde als een heel logische beslissing om die samenwerking verder te zetten, ook in de toekomst. We hebben gemerkt dat de traditionele partijkleuren minder een rol spelen op het lokale niveau. En daarom hebben we beslist om over de traditionele partijgrenzen heen, samen met geëngageerde inwoners een nieuwe beweging op te starten”, aldus Sandermans. 

Nieuw sportcomplex

Waar beide partijen het over eens zijn is dat er geïnvesteerd moet worden in sport- en vrijetijds infrastructuur. Al meer dan 10 jaar is er sprake van een nieuw sport en cultuurcomplex. In 2021 kondigt het gemeentebestuur aan dat de plannen daarvoor rond zijn. En dat de hele site in de zomer van 2024 klaar zou zijn. Maar de werken zijn tot op vandaag nog niet gestart.

“Die werken hebben twee, drie jaar vertraging”, legt lijsttrekker Marc Wijnants uit. “Door de coronajaren konden we niet samenkomen. Alles verliep toen via Teams, maar wij wilden een participatietraject waarbij we fysiek konden samenkomen. Dat heeft toen voor twee jaar vertraging gezorgd. Dan zijn we terug begonnen en dan was er de financiële crisis, waarbij de prijzen van bouwmaterialen torenhoog waren. Om geen financiële avonturen aan te gaan, hebben we besloten de start van de werken uit te stellen.”, zegt Wijnants.

Nog geen sportcomplex te zien dus in Linter, al schat Wijnants zelf in dat deze aanpak zal lonen.

"Ik denk dat alle kiezers dat begrijpen. Ik denk dat ze dat zelfs appreciëren. We durven het project te veranderen en af te slanken. Ik denk dat dat een stukje goed bestuur is." Marc Wijnants, TEAM BURGEMEESTER

Goed bestuur, zo omschrijft Wijnants het dossier dus, voor Pro Linter is dit een schoolvoorbeeld van hoe je het grootste project in de gemeente net niet aanpakt.

"Op dit moment weten we niet wat de financiële impact op lange termijn zal zijn van dit project. We zijn daar al zes jaar voor aan het waarschuwen. Bij elke meerjarenbegroting die er kwam, hebben we daarop gehamerd”, zegt Sandermans. “Je hebt enerzijds een bouwkost, anderzijds is er ook een beheerskost op lange termijn. Die kost moeten we nog minstens dertig jaar meedragen, dus het is heel belangrijk dat we zo'n dossier aanbesteden en met de bouw gaan starten. We moeten dan ook wel een correcte inschatting maken over de impact op lange termijn”, aldus Sandermans.

Klopt niet, zegt Marc Wijnants: “We hebben exacte berekeningen. De offertes zijn nu binnengekomen. Tot op de eurocent weten wij de kost van dat project.”

Rond de negen miljoen euro zal het project kosten, voor het onderhoud en de uitbating van de site kijkt TEAM BURGEMEESTER naar de voetbalclub die dan in ruil het terrein kan gebruiken. Maar los van het financiële luik vindt Pro Linter ook dat de gemeente zelf voor meer personeel moet zorgen zodat verschillende zaken niet uitbesteed moeten worden.

"Er is op dit moment te weinig bestuurskracht om dergelijke grote dossiers aan te kunnen.” Bettina Sandermans, Pro Linter

“We zien dat die dossiers op verschillende momenten foutlopen, hernomen moeten worden en finaal uitbesteed worden”, zegt Bettina Sandermans. “Maar het zou veel efficiënter zou als we toch de nodige kennis en expertise in huis hebben om dat allemaal zelf te beheren en tot een goed einde te brengen”, vindt Sandermans. “We zien dat we geen subsidies hebben gekregen nadat het dossier is uitbesteed aan een studiebureau. Die uitbesteding kostte 30.000 euro, maar het dossier is uiteindelijk niet volledig ingediend. Daardoor hebben we die subsidies niet binnengehaald”, aldus Sandermans.

“Zij hebben zelf gezegd dat we die subsidies zouden moeten aanvragen. Dat hebben we ook gedaan”, zegt Marc Wijnants. “Maar dat is zo'n ingewikkelde procedure dat je daar noodgedwongen externen voor moet inhuren. Dat hebben we inderdaad gedaan, dat is zo. Maar ook andere gemeentes, en zelfs steden, moeten dat doen.”, besluit Wijnants.

Volgens Wijnants is het voor kleinere gemeenten haast onmogelijk om mensen met die specifieke kennis zelf aan te werven. Toch loopt het project op dit moment verder.

"Op dit moment loopt de vergunningsprocedure. Dus eens dat die is afgerond, kan de bouw starten.” Marc Wijnants, TEAM BURGEMEESTER

Lijsttrekker Bettina Sandermans van Pro Linter is naar eigen zeggen niet tegen sport en recreatie, maar wil het dossier wel grondig evalueren als zij een mandaat van de kiezer krijgt. Daarbij is volgens haar vooral de financiële haalbaarheid op korte en lange termijn cruciaal.

“We willen graag subsidies aanvragen voor het dossier. Bovendien moet het sportcomplex zoveel mogelijk inwoners en verenigingen ten goede komen.” Bettina Sandermans, Pro Linter

Ze wil het dossier eerst grondig evalueren, en een antwoord op al haar vragen krijgen. Tot dan kan ze niet zeggen of het sportcomplex er in deze vorm komt.

Reportage over sportcentrum in Linter (02/05/2024)

Betere fietspaden en verkeersveiligheid

Het nieuwe sportcomplex mag dan wel het allergrootste project in de gemeente zijn, de inwoners van Linter zijn ook best sportief. Heel wat inwoners vragen naar betere fietspaden en veilige centra. Dat de fietsinfrastructuur, vooral rond schoolomgevingen beter moet, vinden beide partijen ook. Al is de aanpak wel anders.

“Daar gaan we zeker nog verder op inzetten”, zegt Marc Wijnants. “Maar als we kijken naar Drieslinter, zien we één van de veiligste schoolomgevingen en -gemeenschappen. Daar kan iedereen de school via nieuwe trage wegen perfect bereiken”, aldus Wijnants. Als ander voorbeeld haalt hij ook de trage weg aan tussen de nieuwe wijk in Neerlinter en de school ‘De Regenboog’. Ook in de toekomst wil hij met zijn partij meer trage wegen aanleggen.

Voor Pro Linter is het dan weer een kwestie om niet de alternatieve routes, maar de dorpskernen zelf aan te pakken.

"Wij willen een zone dertig invoeren aan alle schoolomgevingen.” Bettina Sandermans, Pro Linter

“Er zijn er een aantal waar dat op dit moment het geval is”, zegt Bettina Sandermans. “Maar er zijn er ook een aantal waar dat nog niet het geval is. Voor ons moet dat in elke schoolomgeving gebeuren”, vindt Sandermans. Daarnaast wil ze ook werk maken van een masterplan ‘veilige dorpen'. “Zo willen we zoveel mogelijk veilige fiets en voetgangersverbindingen maken tussen de scholen en de dorpskernen”, besluit Sandermans.

Beide partijen geven wel aan dat dat voor hen zonder bijkomende trajectcontroles kan.

We stelden 3 vragen aan de lijsttrekkers

Bekijk meer nieuws over:

Gerelateerd nieuws

  • Voetbalclub KSV Drieslinter al zeker 3 keer het slachtoffer van vandalen: "We zitten al snel aan 1000 euro kosten"

    Voetbalclub KSV Drieslinter al zeker 3 keer het slachtoffer van vandalen: "We zitten al snel aan 1000 euro kosten"

  • Man van 21 betrapt met 30 zakjes cocaïne en bijna 1400 euro cash geld op zak in Linter

    Man van 21 betrapt met 30 zakjes cocaïne en bijna 1400 euro cash geld op zak in Linter

  • Marc Wijnants (Team Burgemeester) blijft nog vier jaar burgemeester in Linter, daarna volgt partijgenoot Andy Vandevelde hem op

    Marc Wijnants (Team Burgemeester) blijft nog vier jaar burgemeester in Linter, daarna volgt partijgenoot Andy Vandevelde hem op

  • Groot onderzoek van Velt naar pesticiden: "Gemiddeld 21 pesticiden per slaapkamer, vooral uit landbouw"

    Groot onderzoek van Velt naar pesticiden: "Gemiddeld 21 pesticiden per slaapkamer, vooral uit landbouw"

  • Hindernissenparcours in Linter zorgt voor speelpret: "je kan er lopen, klimmen en ergens tussendoor gaan"

    Hindernissenparcours in Linter zorgt voor speelpret: "je kan er lopen, klimmen en ergens tussendoor gaan"