UZ Leuven neemt indrukwekkend nieuw apotheekmagazijn in gebruik: "Robots brengen medicijnen zelfstandig naar apotheek"

UZ Leuven neemt indrukwekkend nieuw apotheekmagazijn in gebruik: "Robots brengen medicijnen zelfstandig naar apotheek"

UZ Leuven neemt indrukwekkend nieuw apotheekmagazijn in gebruik: "Robots brengen medicijnen zelfstandig naar apotheek"

Het UZ Leuven heeft een nieuw apotheekmagazijn met een oppervlakte van meer dan 2000 vierkante meter. Het zet daarmee naar eigen zeggen een gigantische stap voorwaarts om één van de toonaangevende ziekenhuizen in onze regio en bij uitbreiding van heel Europa te zijn. Het gaat om een project van tientallen miljoenen euro, met tal van technologische snufjes. Onder meer een zelfrijdende robot en metershoge gangen vol medicijnen die door een grijparm op ieder moment klaargezet kunnen worden, maken het werk in het magazijn veel makkelijker dan tot nu het geval was.

"We zijn klaar om te leveren aan andere ziekenhuizen en te voldoen aan de nieuwe strengere regelgeving" Thomas De Rijdt, Diensthoofd Apotheek

In het gloednieuwe apothekersmagazjin van het UZ Leuven komen elk jaar 14 miljoen geneesmiddelen en meer dan 31 miljoen medische hulpmiddelen zoals implantaten en naalden voorbij. Goed voor een jaarlijkse omzet van 370 miljoen euro. Tot voor kort lag alles enkele honderden meters verderop, in een verouderd en vooral te klein gebouw.

"Het grote voordeel is in de eerste plaats de omvang van het gebouw waardoor we terug ergonomischer kunnen werken, we minder tilproblemen hebben", zegt Thomas De Rijdt, Diensthoofd Apotheek in het UZ Leuven. "Want dat is vrij belastend het magazijnwerk. Ik denk niet dat we nu sneller kunnen werken, maar wel accurater. We kunnen beter vervaldata opvolgen, lotnummers opvolgen tot in de patiënt. En we zijn klaar voor de toekomst om te leveren aan andere ziekenhuizen en te voldoen aan de nieuwe strengere regelgeving", aldus De Rijdt.

"Voor dringende leveringen hebben we een transport robot" Thomas De Rijdt, Diensthoofd Apotheek

Medewerkers controleren hier dagelijks de kwaliteit van alles wat uiteindelijk in het ziekenhuis belandt. Enkele nieuwe technologische snufjes helpen hen daarbij. Zoals bijvoorbeeld Wall-E, een robot die medicijnen levert.

"Een aandachtspunt voor het nieuwe magazijn is de afstand tot de centrale apotheek wanneer we dringende leveringen nodig hebben. Daarvoor hebben we dienstfietsen ingezet maar voor dringende leveringen hebben we een transport robot ingezet", legt De Rijdt uit.

Het nieuwe magazijn is meer dan 2000 vierkante meter groot en zelfs 18 meter hoog. In deze gigantische gangen wordt via een automatisch proces alles netjes gestockeerd. En hier stoppen de plannen van de ziekenhuisapotheek niet.

"In deze bereidingsapotheek zullen we in de toekomst alle bereidingen maken van medicatie die we niet in de industrie kunnen aankopen" Thomas De Rijdt, Diensthoofd Apotheek

"In deze bereidingsapotheek zullen we in de toekomst alle bereidingen maken van medicatie die we niet in de industrie kunnen aankopen. En die onze patiënten nodig hebben. Alle anti-kanker medicatie die we gebruiken in onze dagzalen voor onze patiënten en medicatie in het kader van klinische studies en onderzoek zullen allemaal hier in clean rooms bereid worden", besluit De Rijdt.

Als alles volgens plan verloopt kan het ziekenhuis vanaf 2026 van dit volledige verdiep gebruik maken.

Gerelateerd nieuws

  • Mobiel 21 begeleidt 10 fietsende leerlingen van Zevensprong naar school met bodyguards: "Willen meer veilige fietsruimte voor kinderen"

    Mobiel 21 begeleidt 10 fietsende leerlingen van Zevensprong naar school met bodyguards: "Willen meer veilige fietsruimte voor kinderen"

  • OFFICIEEL: Lotte Kopecky doet mee aan het WK gravel met aankomt in Leuven op zaterdag 5 oktober

    OFFICIEEL: Lotte Kopecky doet mee aan het WK gravel met aankomt in Leuven op zaterdag 5 oktober

  • Jasper Stuyven geselecteerd voor WK in Zürich

    Jasper Stuyven geselecteerd voor WK in Zürich

  • M Leuven viert 15e verjaardag met 15 dagen gratis toegang voor het publiek

    M Leuven viert 15e verjaardag met 15 dagen gratis toegang voor het publiek

  • "Kom uit uw kot en stem" beweging.net roept op om te gaan stemmen

    "Kom uit uw kot en stem" beweging.net roept op om te gaan stemmen