Voorlopig blijft onze regio gespaard van wateroverlast, verschillende steden en gemeenten nemen wel al voorzorgsmaatregelen

Voorlopig blijft onze regio gespaard van wateroverlast, verschillende steden en gemeenten nemen wel al voorzorgsmaatregelen

Voorlopig blijft onze regio gespaard van wateroverlast, verschillende steden en gemeenten nemen wel al voorzorgsmaatregelen

Ondanks de hevige regenval gisteren, is onze regio vrijwel volledig gespaard gebleven van wateroverlast. Bij de brandweer van Hulpverleningszone Oost zijn in de loop van gisterenavond en afgelopen nacht slechts 6 oproepen binnengekomen, maar die hadden niet rechtstreeks iets te maken met wateroverlast. Het ging onder meer over het opkuisen van de rijbaan en het zagen van een boom. 


Toch is op enkele plaatsen in onze regio het waakpeil van een beek of een rivier overschreden. In Zoutleeuw, Linter, Geetbets, Huldenberg, Rotselaar en Boortmeerbeek is dat het geval. In Zoutleeuw zijn er in de loop van vannacht en vanmorgen uit voorzorg al zandzakken geplaatst langs de Kleine Gete. Hoewel alles daar op dit moment nog onder controle is, heeft het gemeentebestuur besloten om extra toezicht te houden op het hoge waterpeil in de Dormaalbeek en de Kleine Gete. Ook in Landen, Linter en Geetbets zijn er al voorzorgsmaatregelen getroffen. In Zoutleeuw wordt vandaag ook de nieuwe schuif geplaatst, langs waar het water bij de wateroverlast in 2021 het centrum van de stad is binnengelopen. Daarvoor is de laatste drie weken heel wat water voor weggepompt.


Het alarmpeil in beken of riviere, is op dit moment nog nergens bereikt. Al zou dat de komende dagen wel nog kunnen veranderen, want het KMI voorspelt morgen, overmorgen en zaterdag nog meer regen. Nadien zou het wel droger worden, en zou het kwik ook stijgen.

Hier is het waakpeil van beken of rivieren bereikt:

  • Zoutleeuw: Kleine Gete, Gete, Dormaalbeek
  • Huldenberg: Grand Marbaise, Leigracht
  • Linter: Kleine Gete
  • Geetbets: Melsterbeek
  • Boortmeerbeek: Weesbeek
  • Rotselaar: Leibeek

Gerelateerd nieuws

  • Huizenprijzen in onze regio stijgen met 38,5% in 10 jaar: vooral de oostelijke kant kent grootste stijging

    Huizenprijzen in onze regio stijgen met 38,5% in 10 jaar: vooral de oostelijke kant kent grootste stijging

  • Vooruit stelt lijst voor provincieraadsverkiezingen voor: Marc Florquin trekt de lijst, Louis Tobback duwt

    Vooruit stelt lijst voor provincieraadsverkiezingen voor: Marc Florquin trekt de lijst, Louis Tobback duwt

  • Warmste 1 september ooit in onze regio - uiteindelijk zelfs warmer dan 32 graden

    Warmste 1 september ooit in onze regio - uiteindelijk zelfs warmer dan 32 graden

  • Minister Frank Vandenbroucke over toekomst als minister: "Hangt er van af of mijn partij zich kan vinden in regeerakkoord"

    Minister Frank Vandenbroucke over toekomst als minister: "Hangt er van af of mijn partij zich kan vinden in regeerakkoord"

  • Vanaf zondag opnieuw Score met onder meer OHL, Rotselaar en PK mountainbike

    Vanaf zondag opnieuw Score met onder meer OHL, Rotselaar en PK mountainbike