Warme zomernachten tot 7 graden warmer in Leuvense binnenstad dan in deelgemeenten: "Leuven heeft een hitte-eiland"
De Leuvense binnenstad is op warme nachten maar liefst 7 graden warmer dan haar deelgemeenten. Dat blijkt uit meer dan 1 miljard metingen van weerstations, verspreid over heel Leuven. De stations zijn geplaatst voor het project leuven.cool dat onderzoek doet naar warmte in en rond de stad. De hitte kan tegengaan worden door het plaatsen van de juiste types groen op de juiste plaats.
Hitte-eiland
Het weerstation in de Kruidtuin van Leuven is één van de 100 stations dat het klimaat in het Leuvense grondgebied nauwgezet opvolgt. Dat past binnen het project leuven.cool, een samenwerking tussen de KU Leuven, de stad Leuven en het KMI.
(Lees verder onder de foto's.)


Sinds juli 2019 tellen alle stations elke 16 seconden. Dat is ondertussen goed voor meer dan 1 miljard metingen. De resultaten zijn duidelijk. "We zien meteen dat Leuven een hitte-eiland heeft", zegt Eva Beele.
"Tijdens warme nachten zien we een verschil van 7 graden Celsius tussen het centrum van de stad en de omliggende deelgemeenten." Eva Beele, Leuven.cool
"Maar ook binnen de stadsring zien we een verschil van 4 graden Celsius tussen het Ladeuzeplein en de Kruidtuin", legt Beele uit.
Stedelijke savanne of bos
De belangrijkste oorzaken van de hitte zijn het gebruik donkere bouwmaterialen, de dichte bebouwing en menselijk gedrag zoals het gebruik van airco's of vervoer. Hoe groener de omgeving, hoe minder hitte. Maar niet alle plekken hebben nood aan dezelfde oplossingen. Zo is het aan de standsrand, bijvoorbeeld bij bedrijventerreinen, beter om voor een bos te kiezen. Op plaatsen in de binnenstad, zoals de Naamsestraat, is een stedelijke savanne dan weer beter.
"Een stedelijke savanne is een mix van aaneengesloten grassen en struiken met verspreide bomen." Eva Beele, Leuven.cool
"Die bomen geven overdag verkoeling door schaduw en verdamping", zegt Beele. "Maar omdat die savanne een open karakter heeft en die bomen verder uit elkaar staan, kan de warmte die in de stad wordt opgebouwd 's nachts makkelijk ontsnappen", besluit ze.
De stad Leuven gebruikt de data voor richtlijnen over het planten van groen voor de eigen stadsdiensten. Ze houdt er ook rekening mee bij de heraanleg van straten. Voor en na zo'n werken, worden de metingen in het oog gehouden.
