Pasta asperges – spek – schapenkaas

Ingrediënten (voor 4 personen)

Pasta asperges

  • 1 bussel (500g)witte asperges (kan perfect met groene ook)
  • Kipbouillon
  • Room (20%)
  • 0.5 citroen
  • 10g dragon
  • 10g peterselie
  • 25g zoute boter
  • 125 ml olijfolie
  • 0.5 chili
  • 2 ansjovis
  • Scheut witte wijnazijn
  • 500g pasta
  • Panko
  • Italiaans gedroogde kruidenmix
  • 200 g gezouten spek (of pancetta)
  • Zuring of ander fris kruid als afwerking 

Crème - bereiding

  1. Schil 1 bussel asperges, breek de harde stukken onderaan af
  2. Onderste helft is voor de crème te maken, bovenste helft opbakken
  3. Doe de asperges in een kookpot en zet ze onder met de helft kipbouillon en de helft room. Lichtjes laten pruttelen tot ze gaar zijn
  4. Wanneer deze gaar zijn, schep ze in een blender, zonder het kookvocht. Samen met:
  5. 0.5 citroen
  6. 10 g verse dragon
  7. 10 g verse peterselie
  8. Peper en zout
  9. 25 g zoute boter
  10. 250 ml room (20%)
  11. 125 ml olijfolie (goede kwaliteit)
  12. 0.5 chilipeper, zonder pitjes
  13. 2 ansjovis
  14. Scheut witte wijn azijn
  15. Dit stevig laten mixen tot een gladde crème

Pangrattato - bereiding

  1. Doe de olijfolie in een pan met look en gedroogde Italiaanse kruiden, verwarm de look maar niet laten zwart worden
  2. Doe broodkruim, liefst panko, erbij
  3. Dit alles krokant bakken
  4. Laten uitlekken op keukenpapier

Afwerking

  1. Pasta koken
  2. Spek krokant bakken in een klein beetje olie
  3. Haal het spek er voorzichtig uit en laat het uitlekken op keukenpapier. Laat zeker het vet in de pan. 
  4. Halveer de kopjes asperges in lengte en bak ze in het vet van het spek. Mooi laten kleuren, maar mag zeker nog beet opzitten
  5. Voeg de crème toe, beetje kookvocht, en laat alles pruttelen/indikken
  6. Doe de pasta erbij met de spekjes en kruidt af met peper en zout
  7. Afwerken met zuring of ander fris kruid

Kook samen met huiskok Raf Verstraete. Herbekijk de aflevering HIER.

Streekproducten
Wil je graag zelf aan de slag met de streekproducten uit dit recept? Hier kan je ze vinden:

Voor meer informatie over alle Straffe Streekproducten, de Zomer van de Korte Keten en toeristische tips uit de reportages, surf naar www.zomereninvlaamsbrabant.be

Meer recepten

  • Belgische ramen soep – geroosterde ui - Brisket vlees

  • Gevulde aubergine – lamsgehakt – baba ganoush – parel couscous

  • Grondwitloof - zoete aardappel - ei - garnalen

  • Vongole – Thaise beurre blanc – noedels

  • Knolselder – kruidenolie – ansjovis – kaas

  • Labneh – framboos – crumble