Pasta asperges – spek – schapenkaas

Ingrediënten (voor 4 personen)

Pasta asperges

  • 1 bussel (500g)witte asperges (kan perfect met groene ook)
  • Kipbouillon
  • Room (20%)
  • 0.5 citroen
  • 10g dragon
  • 10g peterselie
  • 25g zoute boter
  • 125 ml olijfolie
  • 0.5 chili
  • 2 ansjovis
  • Scheut witte wijnazijn
  • 500g pasta
  • Panko
  • Italiaans gedroogde kruidenmix
  • 200 g gezouten spek (of pancetta)
  • Zuring of ander fris kruid als afwerking 

Crème - bereiding

  1. Schil 1 bussel asperges, breek de harde stukken onderaan af
  2. Onderste helft is voor de crème te maken, bovenste helft opbakken
  3. Doe de asperges in een kookpot en zet ze onder met de helft kipbouillon en de helft room. Lichtjes laten pruttelen tot ze gaar zijn
  4. Wanneer deze gaar zijn, schep ze in een blender, zonder het kookvocht. Samen met:
  5. 0.5 citroen
  6. 10 g verse dragon
  7. 10 g verse peterselie
  8. Peper en zout
  9. 25 g zoute boter
  10. 250 ml room (20%)
  11. 125 ml olijfolie (goede kwaliteit)
  12. 0.5 chilipeper, zonder pitjes
  13. 2 ansjovis
  14. Scheut witte wijn azijn
  15. Dit stevig laten mixen tot een gladde crème

Pangrattato - bereiding

  1. Doe de olijfolie in een pan met look en gedroogde Italiaanse kruiden, verwarm de look maar niet laten zwart worden
  2. Doe broodkruim, liefst panko, erbij
  3. Dit alles krokant bakken
  4. Laten uitlekken op keukenpapier

Afwerking

  1. Pasta koken
  2. Spek krokant bakken in een klein beetje olie
  3. Haal het spek er voorzichtig uit en laat het uitlekken op keukenpapier. Laat zeker het vet in de pan. 
  4. Halveer de kopjes asperges in lengte en bak ze in het vet van het spek. Mooi laten kleuren, maar mag zeker nog beet opzitten
  5. Voeg de crème toe, beetje kookvocht, en laat alles pruttelen/indikken
  6. Doe de pasta erbij met de spekjes en kruidt af met peper en zout
  7. Afwerken met zuring of ander fris kruid

Kook samen met huiskok Raf Verstraete. Herbekijk de aflevering HIER.

Streekproducten
Wil je graag zelf aan de slag met de streekproducten uit dit recept? Hier kan je ze vinden:

Voor meer informatie over alle Straffe Streekproducten, de Zomer van de Korte Keten en toeristische tips uit de reportages, surf naar www.zomereninvlaamsbrabant.be

Meer recepten

  • Belgische ramen soep – geroosterde ui - Brisket vlees

  • Gevulde aubergine – lamsgehakt – baba ganoush – parel couscous

  • Grondwitloof - zoete aardappel - ei - garnalen

  • Vongole – Thaise beurre blanc – noedels

  • Knolselder – kruidenolie – ansjovis – kaas

  • Labneh – framboos – crumble

Cookies

We onderscheiden volgende types cookies, naargelang hun doeleinden:

  • Essentiële/ Strikt noodzakelijke cookies:

    Deze cookies zijn nodig om de website te laten functioneren en kunnen niet worden uitgeschakeld in onze systemen. Ze worden meestal alleen ingesteld als reactie op acties die door u zijn gesteld, zoals het instellen van uw privacy voorkeuren, inloggen of het invullen van formulieren. Ze zijn noodzakelijk voor een goede communicatie en ze vergemakkelijken het navigeren (bijvoorbeeld naar een vorige pagina terugkeren, etc.).
  • Niet-essentiële cookies:

    Deze cookies zijn op zich niet noodzakelijk om de website te laten functioneren, maar ze helpen ons wel een verbeterde en gepersonaliseerde website aan te bieden.
    • » Functionele cookies:

      Deze cookies stellen de website in staat om verbeterde functionaliteit en personalisatie te bieden. Ze kunnen worden ingesteld door ons of door externe providers wiens diensten we hebben toegevoegd aan onze pagina's.
    • » Analytische cookies:

      Met deze cookies kunnen we bezoeken en traffic bijhouden, zodat we de prestaties van onze website kunnen meten en verbeteren. Ze helpen ons te weten welke pagina's het meest en het minst populair zijn en hoe bezoekers zich door de website verplaatsen.
    • » Targeting / advertising cookies:

      Deze cookies kunnen door onze advertentiepartners via onze website worden ingesteld. Ze kunnen door die bedrijven worden gebruikt om een profiel van uw interesses samen te stellen en u relevante advertenties op andere sites te laten zien.

Wij gebruiken dus enerzijds onze eigen cookies en anderzijds cookies van zorgvuldig geselecteerde partners met wie we samenwerken.


Nog meer weten?

Kijk dan in onze uitgebreide Cookieverklaring en ons Privacybeleid .

Deze website maakt gebruik van cookies om instellingen te bewaren en statistieken te verzamelen. Als je op de knop "Alles toelaten" klikt, geef je ons toestemming om alle cookietypes te gebruiken.

Wil je meer gedetailleerde informatie of je eigen voorkeur kunnen instellen, gebruik dan de knop "Aanpassen".
Cookie image