Ingrediënten - voor 4 personen
- 2 appels
- 2 sjalotten
- 2 eetlepels suiker
- 0.5 dl appelazijn of sherry azijn
- 1 dl noilly prat of andere droge vermouth
- 2 eetlepels kalfsfond
- 600 g spruiten
- 200 g spek
- Sap citroen
- Klontje gezouten boter
- 100 g schapenkaas
- 100 g volle yoghurt
- Piment d’espelette
- 1 rode ui
- 2 eetlepels sushi azijn of een zoet zure azijn
- Bieslook
Bereiding
- Appel en sjalot stoven in boter
- Suiker toevoegen, blussen met appelazijn en noilly prat, inkoken
- Kalfsfond en wat water toevoegen. Verder laten inkoken
- Door puntzeef duwen, appels en sjalotten niet weggooien
- Spruiten blancheren, meteen afkoelen en vervolgens halveren
- Overschot van de appels en sjalotten in blender, afwerken met sap van halve citroen en een klontje gezouten boter.
- Zachte schapenkaas mengen met yoghurt, piment d’ espelette en sap van halve citroen
- Rode ui fijn snijden, sushi azijn erbij
Afwerking
- Spek bakken, spruiten erbij
- In het midden van bord leggen, jus jonagold er rond
- Crème schapenkaas en compote er op
- Afwerken met rode ui en bieslook
Streekproducten
Wil je graag zelf aan de slag met het streekproduct uit dit recept?
- Schapenkaas van Het Nijswolkje uit Aarschot
- Jonagold van Vanhellemont uit Tielt-Winge
- Bier: Flurk 9 van De Flurkbrouwers uit Kortenberg
Voor meer informatie over alle Straffe Streekproducten en toeristische tips uit de reportages, surf naar www.straffestreek.be of www.toerismevlaamsbrabant.be